Skip to main content
Hírek

Átalakul a chipsadó, ami mostantól az aktív életmódot támogatja

By 2023.08.15.No Comments

Az elfogyasztott energiaitalok pörgetik fel az egészségtudatos életvitelt

2023. augusztus 1-jével jelentős változásokon ment keresztül a 2011 óta hatályos népegészségügyi termékadó (NETA), közismert nevén a chipsadó. Ezek közül a legfontosabb, hogy a NETA fizetésére kötelezett cégek a befizetett adójuk 10 százalékát az aktív életmódot, a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel. További átalakulást jelent, hogy ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználását az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett. A módosítások legfontosabb célja, hogy az adóból befolyó bevétel közvetlenül járuljon hozzá az egészmegőrzés és az aktív életmód elterjedéséhez Magyarországon.

Mi az a „chipsadó?”

2011-ben a kormányzat bevezette a NETA-t, amit a köznyelv egyszerűen csak chipsadónak hív. Ez az adófajta az egészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítását, valamint az egészségügyi célú programok finanszírozásának javítását szolgálja. Az adófizetésre kötelezett cégek a befizetendő adó 10 százalékát prevenciós programok megvalósítására ajánlhatták fel, hasonlóan a magánszemélyek 1+1 százalékához.

Mi változik?

A mostani változtatás értelmében a felajánlott pénzügyi forrást már nemcsak kommunikációs és szemléletformáló kampányokra, hanem olyan konkrét programokra és beruházásokra is fel lehet használni, melyek az egészséges étkezés népszerűsítését, az aktív életmód ösztönzését szolgálják, valamint az élménysport és a szabadidős tevékenységek térnyerését mozdítják elő. Ezeknek a projekteknek a megvalósításáért mostantól az AÖFK felel, így a felajánlások is az aktív turisztikai szervezethez futnak be a jövőben. A legfontosabb cél, hogy a 10 százalékos felajánlásokból olyan programok valósuljanak meg, melyek közvetlenül támogatják az egészséges- és aktív életmód fejlődését. Ennek érdekében elsősorban egészségmegőrző, főleg a mindennapi testmozgást népszerűsítő akciók indulnak, ezen belül pedig a gyerekeknek, iskolásoknak szóló aktivitások kiemelt figyelmet kapnak.

Azok a cégek, akik NETA fizetésére kötelezettek, az augusztus 1-jén hatályba lépett módosított törvény értelmében már az augusztus 20-ai határidős adóbefizetésük 10 százalékának felajánlásával közvetlenül tudják támogatni azokat a jövőbeni programokat, melyek célja, hogy a napi mozgás, az egészségtudatos életmód mind többeknek legyen elérhető Magyarországon.

További híreink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds