Skip to main content

Velencén mostantól útfélen is öröm bringázni

Velencén mostantól útfélen is öröm bringázni

Új pumpapálya épült a Művészeti Népfőiskola Gyermektáborában

Az Országos Bringapark Program támogatásával egy új, 590 négyzetméter alapterületű multifunkcionális pumpapálya épült a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola velencei Gyermektáborában. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 22 millió forintos hozzájárulásával létrejött beruházás összesen 48,7 millió forintból valósult meg. Mivel egyre nő azoknak a száma, akik a kerékpározás kevésbé hagyományos formái iránt is érdeklődnek, így a térségnek szüksége volt egy olyan szabadidős színtérre, ahol a fiatalok a közösségi élet és a sportolás előnyeit egyszerre élvezhetik.

A Velencei-tó körüli kerékpárút az ország egyik legkedveltebb kerékpárútja. Mivel az ország ezen tókerülő bringaútja kulturális, épített és természeti látnivalókban egyaránt gazdag, így nem meglepő, hogy évente mintegy 190.000 kerékpáros kerüli meg hazánk harmadik legnagyobb természetes állóvizét. A tó környéken a nyári szezonban jelentősen megnő a sportos fiatalok száma is, hiszen a térségbe érkező táborozók előszeretettel ülnek bringára. Ráadásul az országúti és terepkerékpárosok mellett egyre bővül azoknak a köre, akik a kerékpározás különleges formái iránt is érdeklődnek. Ezért került előtérbe egy bringapark létrehozásának ötlete Velencén, a Művészeti Népfőiskola Gyermektáborában.

A Népfőiskola kezdeményezései szorosan összefonódnak a Velencei-tó térségének fejlesztéseivel, ugyanis az intézmény kiemelt hangsúlyt fektet a fiatalok bevonására a térség kulturális- és sportéletébe. Célja, hogy számos új helyszín fejlesztésével, az ifjúságot célzó programokkal és képzésekkel színesítse a térség kulturális és turisztikai kínálatát. Ezek között a legújabb kezdeményezés a Gyermektábor és Kerékpáros Központ felújítása és újraindítása, melynek egyik első lépéseként épült most meg egy 29×46 méter befoglaló méretű, összesen 590 nm aszfaltozott felülettel rendelkező multifunkciós pumpapálya. Az új létesítmény szerves részét alkotja majd a tó körüli biciklis életnek, hiszen mindenki számára ingyenesen elérhető és használható lesz.

„A Bringás Vándortábornak köszönhetően idén több mint 500 gyermek fog a tóhoz érkezni, akiknek az elményfaktora ezzel a pumpapályával jelentősen meg fog nőni”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. Ezen felül a pálya üzemeltetői is különleges programokkal készülnek, hiszen többek között a vakáció kezdetekor ingyenes családi napot szerveznek, ahol a fiatalok és szüleik megismerkedhetnek a pumpapálya által nyújtott lehetőségekkel. A program során szakértő oktatók mutatják majd be a pálya alapvető használatát és a helyes technikát, a fiatalok pedig a nap végén értékes ajándékokkal díjazott versenyen mérhetik össze tudásukat. A nyár végén egy zárórendezvényre is sor kerül, melyen a pálya ismertetése mellett az érdeklődők egy KRESZ-oktatáson vehetnek részt, amely az iskolakezdés előtt a biztonságos kerékpáros közlekedésre oktatja őket. A rendezvény egyik eleme egy közös tó körüli biciklitúra lesz, ahol a résztvevők nem csak a tókört teszik meg, de hasznos ismereteket szereznek majd a Velencei-tóról is.

Az Aktív Települések Program részeként futó Országos Bringapark Programban a kormány idén több mint 740 millió forintos támogatást nyújt ilyen létesítmények építésére, így a kerékpáros pályák száma év végére eléri majd a 104 darabot. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) a kezdetektől részt vett szakmai partnerként a pályázatok elbírálásában, a program operatív lebonyolítását pedig az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) végezte.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds