Skip to main content
Hírek

Vándortábor extra: új programsorozat iskolásoknak

By 2023.03.02.március 3rd, 2023No Comments

Már várják a jelentkezéseket az Aktív Osztálykirándulás Program eseményeire

Az idén hetedik alkalommal meghirdetett Vándortábor Program céljaival összhangban az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság ebben az évben egy új, országos eseménysorozatot indított el. Az Aktív Osztálykirándulás Program a vándortáboros útvonalakon, a meglévő eszközökkel, iskolai osztálykirándulások formájában kínál arra lehetőséget, hogy a diákok a tavaszi és az őszi időszakot is a szabadban, aktívan tölthessék el. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) a biciklis túrákért, a vízi kirándulásokért pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) felel. Ezen felül jó hír, hogy március 3-án újra lehet jelentkezni azokra a vándortáboros turnusokra, melyek idő közben felszabadultak.

2017-ben egy régi hagyományt felélesztve indult útjára a Vándortábor Program, melyben a diákok gyalog, kerékpárral, vízen vagy zarándokolva fedezhetik fel az aktív kikapcsolódás örömét és hazánk szépségeit. A nyári táborokban eddig összesen több mint 50 ezer diák és 3 ezer pedagógus vehetett részt. Azonban a nebulóknak mostantól a tavaszi és az őszi időszakban is lesz arra lehetőségük, hogy szabadidejüket a természetben, mozgalmasan tölthessék el. Erre az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság által életre hívott Aktív Osztálykirándulás Program nyújt majd lehetőséget, amely a bejáratott útvonalakon, a meglévő vándortáboros eszközökkel (kerékpárok, kenuk) nyújt igazi közösségi élményt a tanulóknak. A háromnapos, kétéjszakás osztálykirándulásokat a MAKETUSZ (7 túraútvonalon) és az MKKSZ (9 helyszínen) szervezi.

Akik kerékpárral vágnának neki országunk felfedezésének, azok a Festeticsek földjét, a Velencei-tavat, a Palócok földjét és az Alpokalja-Fertő-tájat vehetik célba, valamint a Vértes, a Cserehát és a Zemplén szépségeit térképezhetik fel két keréken. Viszont akik vízre szállnának, azok az Alsó-Dunán, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, Esztergomban, a Rábán, a Felső-Rába völgyében és a Hortobágyon kalandozhatnak, illetve két további Tisza-tavi kirándulás alkalmával ismerkedhetnek meg a tó természeti kincseivel és épített környezetével. A program egyik kiemelt célja, hogy akik részt vesznek egy ilyen aktív osztálykiránduláson, és személyesen tapasztalják meg ezt a fajta közösségi életérzést, azok a későbbiekben vándortáborozni is jöjjenek el.

A háromnapos aktív osztálykirándulásokon a bringázás, kenuzás, túrázáson felül színes kulturális, ismeretterjesztő programokat is kínálnak a szervezők. Útközben lehetőség lesz különböző attrakciók megtekintésére, változatos kiegészítő programok igénybevételére, valamint fürdésre és persze pihenésre is. Az osztálykirándulások tudatosan „zöld” programok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a résztvevőknek ebben az időszakban minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A bringás osztálykirándulások kiépített kerékpárutakon haladnak majd, vagy ahol erre nincs lehetőség, ott kifejezetten alacsony forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken lehet tekerni.

Ha lemaradt a vándortáborokról, most itt az újabb lehetőség a jelentkezésre

Március 3-án, pénteken, 16 órától ismét megnyílnak a még szabad helyek az érdeklődők számára. A kedvezményes, 43 ezer forintos részvételi díjba az étkezés, a szállás és a programok költségei is beletartoznak. Azok a tanárok pedig, akik vándortábor-vezetői képesítéssel szerveznek Vándortábort, idén már 120 ezer forintos javadalmazásban részesülnek. A vándortábor programhoz kapcsolódó 30 kreditpontot érő akkreditált pedagógus továbbképzésekre is lehet még jelentkezni az erdei, a vízi, a zarándok és a bringás vándortáborokat szervezők honlapjain.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds