Skip to main content

Van élet a Kékesen túl!

Van élet a Kékesen túl!

Dugó, irányító emberek, parkolóhely keresés, körözés, idegeskedés, hömpölygő embertömeg… Na nem pont így képzeljük el az ideális téli kirándulást, azonban sok népszerű kirándulóhelyen múlt hétvégén ezt tapasztalhattuk. A mostani hétvége megint igazi napos-fagyos, havas időt hoz, így érdemes bakancsot húzni, viszont, hogy elkerüld a bosszankodást, sorban állást, és inkább a természet szépségeiben gyönyörködhess, összeszedtünk Budapest közelében jó pár rövid körtúrát, hogy ne Gyöngyöstől a Kékesig az autóban ülve töltsd a szombat délelőttödet, hanem inkább az erdőben sétálva.

Merre indulj Budapestről északra a Duna jobb partján?

Természetesen a Budai-hegység a legkézenfekvőbb úti cél. Egy könnyű, de mégis látványos kirándulással feljuthatsz a hegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Kopaszra, ahonnan a kilátóra felmászva nézhetünk vissza a fővárosra. (túra hossza: 12,1 km, szintkülönbség: 387 m, idő: 3,5 óra) Biatorbágyról indulva pedig egy teljesen hihetetlen túrát tehetünk, tele különleges kőalakzatokkal és szép kilátásokkal. (túra hossza: 16,9 km, szintkülönbség: 361 m, idő: 4 óra 15 perc)

Ha a messziségbe nézünk a Margit hídról, a Visegrádi-hegység négy hegycsúcsa néz vissza ránk a horizontról. Ha egy túrára fűzzük fel őket, négy szögből csodálhatjuk meg a Dunát és rajta Budapestet. (túra hossza: 16,6 km, szintkülönbség: 618 m, idő: 5 óra) Egy könnyed túrán számos történelmi, kulturális és természeti látnivalóval ismerkedhetünk meg Visegrádról indulva. (túra hossza: 7,1 km, szintkülönbség: 280 m, idő: 2,5 óra)

A Pilisben barangolva távoli eleink lakhelyeit látogathatjuk meg. Gyalogtúránkon útba ejthetjük a piliscsévi Eszperantó-forrást is, ahol kellemes pihenőt is tarthatunk. (túra hossza: 10 km, szintkülönbség: 262 m, idő: 4 óra) Az őskor helyett a középkorba is utazhatunk a pálos kolostorok romjait érintő túrán. (túra hossza: 11,7 km, szintkülönbség: 354 m, idő: 3,5 óra)

A pilisi Ősember-barlang

Ha inkább a Duna bal partját választanád

Ha a fővárostól északra indulnánk el, a Börzsöny vadregényes vidéke igazi kalandokkal vár. Nagybörzsönyről induló túránk érinti a szép Farkas-völgyi-horgásztavat, a Gömbölyű-követ csodás panorámájával és a Kis-Koppányt is. Látványban nem lesz hiány! (túra hossza: 16 km, szintkülönbség: 648 m, idő: 5 óra) Három vulkán tetejére is felmászhatunk, ha a börzsönyi csúcstúrát tűzzük ki programként. (túra hossza: 8,5 km, szintkülönbség: 416 m, idő: 4 óra)

A Börzsöny és a Naszály között vezet a Gyadai tanösvény, ahol a függőhídon átkelés egyik kedvenc pillanat lesz. A kirándulás során tisztelettel adózhatunk a Rockenbauer Pál-kopjafánál a nagy természetjáró előtt. (túra hossza: 6 km, szintkülönbség: 191 m, idő: 3 óra) A Naszály csúcsát és több kilátópontját érintő kosdi körtúra három bánya, a bányászemlékmű és a geodéziai mérőtorony érintésével járja be a hegy déli oldalát. (túra hossza: 14,3 km, szintkülönbség: 667 m, idő: 4 óra 45 perc)

A Börzsöny és a Naszály között – A Gyadai tanösvény

Még mindig Budapesttől egy órán belül keletre

A Cserhát déli részének egyik leghangulatosabb túráját tehetjük az Alsópetény környéki dombokon. A Prónay-kilátó és a Cser-tó látványos pihenőhelyet biztosít. (túra hossza: 10 km, szintkülönbség: 289 m, idő: 4 óra) A vulkáni kúpra épült szandai vár maradványai szintén jó indok, hogy bakancsot húzzunk. A vártúra során a Mária-forrásnál tölthetjük meg kulacsunkat. (túra hossza: 9 km, szintkülönbség: 371 m, idő: 3 óra) Ha nagyobb kört szeretnénk tenni, Hollókő érintésével szép útvonal vár ránk. (túra hossza: 17 km, szintkülönbség: 460 m, idő: 5 óra) A Tepke kilátóhoz vezető túra a Keleti-Cserhát gerincén vezet végig, csodás kilátást biztosítva a tájra. (túra hossza: 11,9 km, szintkülönbség: 430 m, idő: 3,5 óra)

Vártúra a Cserhátban – Szanda

Budapestről nyugatra indulva, de még mindig közel

A Vértes nem a leglátogatottabb túrahelyszín, de szépsége és változatossága miatt kár figyelmen kívül hagyni. Vadregényes szakadék, látványos várrom vár ránk a hegység északi részén vezető körtúrán. (túra hossza: 15,3 km, szintkülönbség: 432 m, idő: 4,5 óra) A hegység déli részén a csókakői vár látványa nyűgöz le, ha itt kirándulnánk. (túra hossza: 15 km, szintkülönbség: 474 m, idő: 5 óra) Ha kicsit jobban elrugaszkodnánk, a gánti bauxitbányát is érintő túra egyenesen a Marsra repít minket – legalábbis hangulatában. (túra hossza: 4 km, szintkülönbség: 174 m, idő: 1,5 óra)

Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

Déli irányba is érdemes keresgélni

Az apró Velencei-hegységet járjuk be Sukoróból induló túránkkal, először az Angelika-forráshoz megyünk, majd a Meleg-hegy érintésével térünk vissza a kiindulópontunkhoz. (túra hossza: 11,5 km, szintkülönbség: 298 m, idő: 3,5 óra)

Bodza-völgyi barangolás – a Velencei-hegység legjava

A Mátra több mint a Kékestető

Rövid, de tartalmas túrát tervezhetünk a Mátra rejtett zugaiba, ha Markazról indulunk neki a hegynek. A vulkanikus hegyek panorámáját a Kékestető uralja. (túra hossza: 10,2 km, szintkülönbség: 495 m, idő: 3 óra 15 perc) Mátrakeresztesről is felkapaszkodhatunk a gerinckomplexumra. Ezen a széles, kanyargó hátakkal és markáns csúcsokkal tarkított hegységrészen embert próbáló túrában lesz részünk. (túra hossza: 15,2 km, szintkülönbség: 629 m, idő: 5 óra) Az Ágasvári menedékház hazánk egyik legismertebb turistaszállása. De nem csak a látványos épületért érdemes ide felkapaszkodni, a Newton-szikla panorámája és az óvári bronzkori sáncok is sokat hozzátesznek a túrához. (túra hossza: 9 km, szintkülönbség: 479 m, idő: 3 óra)

Tervezzünk magunknak, és ne tévedjünk el!

Ezeken kívül természetesen számtalan látványos hely van Magyarországon, amihez nem kell a fővárosból messze utaznunk. A Természetjáró rengeteg útvonalat ajánl, akár lakhelyünk közelében is. Hogy biztosan ne kavarodjunk el a vadonban, érdemes előre pontosan megtervezni túránkat. Ebben a digitális technológia nagy segítségünkre lehet, így a Természetjáró mobil alkalmazás hű társunk és biztos kalauzunk lehet a terepen (Androidra itt, iOS-en itt elérhető). Az ajánlott útvonalakat letölthetjük .gpx file-ként, ami egyéb alkalmazások vagy eszközök használatával vezethet végig utunkon.

A túrákat a termeszetjaro.hu, a kirandulastippek.hu és az aktivmagyarorszag.hu oldalakról ajánlottuk.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds