Skip to main content

Vadregényes vízitúrák a Felső-Tisza-vidéken, kezdőknek is

Vadregényes vízitúrák a Felső-Tisza-vidéken, kezdőknek is

A Felső-Tisza-vidék vadregényes folyói, főleg a Tisza és az Öreg-Túr, évtizedek óta a legnépszerűbb vízitúracélpontok közé tartoznak Magyarországon. Kis esésű, nyugodt vizükön a kezdő túrázók is könnyedén elsajátíthatják az evezés alapjait. A galériaerdők árnyékába boruló Felső-Tiszán még a legnagyobb hőségben is kellemes evezni, a lassú sodrású Öreg-Túr pedig folyóba bedőlt fáival egyenesen olyan érzéssel tölti el az embert, mintha dzsungelben hajózna.

Vízitúra az Öreg-Túron

A lassú folyású, folyamatosan kanyargó Öreg-Túr Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú vízitúraterepe. Vadregényes környezetben, szinte végig fák, burjánzó növények között folyik, ahol nemritkán még át is kell emelni a hajót egy-egy beborult fa fölött – ami kitűnő csapatépítő feladat lehet! Akár kezdők is bátran vízre szállhatnak itt, hiszen a víz sekély, szinte áll. Családok, iskolás csoportok számára ideális útvonal. A beszállópont Sonkádon van, az első megálló Kölcse, a Pap Túrja. Általában kétnapos túrán szokták végigevezni Sonkád–Kölcse–Túristvándi közötti szakaszt, de ügyesebb csoportok egy nap alatt is teljesítik.

Vízitúra az Öreg-Túron

Tivadartól Vásárosnaményig

A túra Tivadarból, a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb településéről indul, és Vásárosnaményban, a beregi térség fővárosában ér véget. E kettő között három népszerű tiszai strandot fogsz érinteni: a tivadari, a jándi és a gergelyiugornyai selymes, homokos partot mindenképp érdemes kipróbálni! A tiszai homokpadokon való pihenésigazi, kihagyhatatlan vízitúrás élmény. Miután kikötsz Gergelyiugornyán, bérelj bringát a Bereg Szíve Üdülőközpontban, tekerj be Vásárosnaményba, és fedezd fel a várost.

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tivadar-Vásárosnamény

Tiszaberceltől Tokajig

Ezen a túrán a Felső-Tisza nyugati részével ismerkedhetsz meg. A Tisza hangulatos falvak mellett, természetvédelmi területeken keresztül folyik, különleges történelmi emlék- helyeket és izgalmas műemlékeket köt össze, a kikötőkben pedig kulináris élmények várják a túrázókat. Tiszabercelen, néhány méterre a beszállóponttól, érdemes felkeresni a műemléki védelem alatt álló szivattyútelepet. Ha időd engedi, látogass el Bessenyei György emlékházához. Szabolcson nézd meg Közép-Európa egyik legnagyobb földvárát, és Tokaj hangulatos városközpontját se hagyd ki!

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tiszaberceltől Tokajig

Tiszabecstől Tivadarig

A Tisza-túrák leggyakoribb kezdőpontja Tiszabecs. A település az ukrán–magyar határon fekszik, ott, ahol a Tisza belép Magyarország területére. Üdülőövezetében több kemping, falusi szálláshely működik, itt kajakot, kenut is tudsz bérelni. Egy napos, kényelmesebb túrán Tiszabecstől Szatmárcsekéig evezhetsz, ez 24 kilométer. Ha rászánsz még egy napot, vagy gyakorlottabb csoporttal érkezel, érdemes Tivadarig evezni (további 15 kilométer). Az úton számos program vár rád az evezésen kívül is: megállhatsz Tiszacsécsén megnézni a Móricz-emlékházat, vagy megállhatsz strandolni Tiszakóród után, a Túr bukógátjánál. Ezen kívül is sok homokpadnál állhatsz meg csobbanni egyet a folyóban. Szatmárcsekén nézd meg a nevezetes csónakfejfás temetőt, Kölcsey sírját és akár az író emlékszobáját. A túra végpontján, Tivadarban remek homokos strand vár.

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tiszabecstől Tivadarig

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Felső-Tisza vidék és Nyírség

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds