Skip to main content

Újjászülettek a bakonyi Gyilkos-tó szálláshelyei

Újjászülettek a bakonyi Gyilkos-tó szálláshelyei

A Bakony legszebb helyszínein erdei iskolát és turistaházat is felújítottak

Festői és egyben háborítatlan környezetben, a Bakony szívében újultak meg erdei szállások. A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és a Hubertlaki Kulcsosház felújítása során az ökotudatosság volt az első, így a környezeti szempontokat előtérbe helyező fejlesztések révén magas színvonalú szálláshelyek várják a turistákat.

A koronavírus-járvány egyik következménye volt, hogy hazánkban jóval többen indultak útnak felfedezni a természeti látványosságainkat. A hirtelen megnövekedett látogatószám miatt azonban egyes helyszíneken tumultus alakult ki, így fontossá vált, hogy olyan természeti látnivalók is előtérbe kerüljenek, melyek eddig kevésbé voltak ismertek. Az Ugod községhez tartozó Hubertlaki-tó is egy ilyen hely, hiszen a Bakony Gyilkos-tavának is becézett érdekesség a főutaktól távol, az erdő mélyén található, kizárólag gyalogosan és kerékpárral lehet megközelíteni. Aki mindenképpen el akar vonulni a világ zajától, az keresve sem talál jobb helyszínt, hiszen itt még térerő is csak korlátozottan van.

A Bakony körbebarangolása mellett tehát új érvek szólnak, hiszen a Hubertlaki-tó közelében két erdei szálláshely is megújult. A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola épülete, valamint az Erdei Vándortáborok legkedveltebb útvonalának egyik táborhelye, a Hubertlaki kulcsosház is a környezettudatosság jegyében nyerte el új formáját. „Szigetszerű, napelemes rendszerrel és a ház vízellátásának kiegészítését szolgáló fúrt kúttal biztosítottuk, hogy a természetjárás akkor is környezettudatos maradjon, amikor úgy döntünk, hogy a zöldben alszunk”, mondta a házak átadásán Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

A korábbi cserépkályhás fűtési rendszert is biztonságosabbá tették, szigetelték a homlokzatot, cserélték a nyílászárókat, sőt, az Erdei Iskolát hőszivattyús fűtéssel is ellátták. A Hubertlaki ház érdekessége, hogy a napelemes rendszert akkumulátorokkal is kiegészítették, így az épület akár egész évben megújuló energiából fedezheti az áramellátását. A szobákban teljes egészében kicserélték a berendezési tárgyakat, az erdei iskolához kapcsolódóan pedig bővültek a játszótéri elemek. Drótkötélpálya, csúszdával, mászófallal ellátott kéttornyú vár és háromüléses hintaállvány csábítja játékra a vendégként ide érkező gyermekeket, erdei iskolás csoportokat. Az erdőpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök egy része is kibővült, új távcsöveket használhatnak az iskolai közösségek az izgalmas vadles program során.

Az Erdei Iskolának a hajdani betyárok búvóhelyeként elhíresült Gerence-patak völgyében fekvő Huszárokelőpuszta 4 hektáros gondozott parkja ad otthont. A 36 fő befogadására alkalmas, vendégházként is működő szálláshelyet és játszóterét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közreműködésével, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodától kapott közel 57,5 millió forintos támogatással és 6,8 millió forintos önerővel újította fel az erdészet. A község külterületén, az Öreg-Bakony északnyugati szegletében fekvő 18 fős Hubertlaki Kulcsosház pedig ugyanebben a konstrukcióban 23 millió forintos támogatást kapott, melyet a Bakonyerdő további 3 millió forinttal egészített ki. A ház mellett az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 6 millió forintos támogatásával egy szabadtéri erdei pihenőhelyet is kialakítottak.

A szálláshelyek környéken a Magas-Bakony, a Pápai-Bakonyalja és a Pápa-Devecseri-sík reménykedik abban, hogy felfedezni valót kínálhat az arra vágyóknak. A kulcsosháztól csupán 500 méterre található Hubertlaki-tó az országos Kék-túra úthálózat szerves részét képező „Kék-kereszt” útvonal mellett változatos arculatával, páratlan látvánnyal kecsegteti az ide látogatókat.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds