Skip to main content

Újjászületett a Bánkúti Turistaház

Újjászületett a Bánkúti Turistaház

A szálló megújult külsővel és belsővel, kibővített kapacitással várja a sportbarátokat

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által nyújtott 46 millió forintos költségvetési támogatásnak köszönhetően, az idén májusában záródó beruházás során a turistaház egésze megújult. Az épület átépítésével 20 fő befogadására elegendő szobát alakítottak ki, de megújult a szálló homlokzata, a villamos- és gépészeti rendszere, valamint a teljes tetőszerkezete is. Az új hótaposó és külső vendéglátóhely pedig hozzájárul a feledhetetlen sport- és gasztronómiai élményekhez.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Csöbör Katalin és Hubay György országgyűlési képviselők, Dudás György, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, valamint Gramantik Csaba, a Bánkúti Sí Klub elnöke egy szinte teljesen megújult turistaházat avatott 2020. június 19-én a Bükk-fennsík keleti részén fekvő síközpontban, Bánkúton. Az épület átalakításával plusz 4 db, saját fürdővel rendelkező, igényesen bútorozott szoba jött létre, megújult az épület elavult gépészeti és villamos hálózata, illetve a tetőszerkezet és a sérült homlokzat renoválása is megtörtént. A téli szezonban megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében külső büfé kialakítására és vadonatúj hótaposógép telepítésére is sor került.

„A célunk az, hogy hazánk az évtized végére Európa legélhetőbb országai közé tartozzon. Ennek számos előfeltétele van, a testi egészségtől kezdődően a szolgáltatások hozzáférhetőségén át egészen a kiegyensúlyozott mentálhigiéniáig. Utóbbi pedig szorosan összefügg azzal, hogy mennyit mozgunk és hogyan, milyen körülmények között tudjuk a szabadidőnket eltölteni. Mindehhez pedig meg kell teremteni az előfeltételeket”, mondta el Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A vendég-, kulcsos- és turistaház-rekonstrukciós programok ezen feltételek megteremtéséhez járulnak hozzá. Az idén átadott egy vadonatúj és további hét részlegesen felújított, korszerűsített szálló országos lefedettséggel, mindenki számára elérhető áron, jó megközelíthetőséggel, remek színvonallal várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit. A kormánybiztos hozzátette, hogy „a sikerhez szükség van egy általános szemléletformálásra is, amit nem lehet elég korán kezdeni. Éppen ezért ezek a turistaházak a Vándortáborok helyszíneiként is szolgálnak feledhetetlen élményt nyújtva a gyermekeknek.”

Bánkúton a két nagyváros – Miskolc és Eger – közelsége, valamint a magyar viszonylatban kiválónak mondható hóviszonyok miatt, igen élénk életű télisportbázis alakult ki. 1972-ben a turistaház megépülése után sorra épültek meg a sípályák is, melyek a folyamatos fejlesztés, és a Mátra-Bükki Intéző Bizottság támogatásának eredményeként mára mind rendelkeznek korszerű sífelvonókkal. Az 1980-as évek elején megépült a Bánkúti Sí Klub és a Justitia Sportegyesület melegedőháza, valamint a Sí Klub szálláshelyeket és éttermet létesített.

A turistaház bezárását követően a Bánkúti Sí Klub vette át a területgazda szerepét, így a korábbi sportközpontú fejlesztési céljai mellé felsorakozott az idegenforgalom is. Ennek eredményeként megépültek a sífelvonók, a Mályinkát és Bánkutat összekötő út, megoldódott a télisportlétesítmények energia és ivóvíz ellátása, valamint csatornázása és szennyvíztisztítása. A mályinkai út megépülése lehetővé tette a Bükki Nemzeti Park védett területeinek elkerülését, valamint a biztonságos személy- és autóbuszforgalmat a téli időszakban.

„Bánkútnak és a Sí Klubnak egyaránt óriási lökést adott ez a fejleszti projekt. A beruházás eredményeként, a vendégéjszakák tekintetében kimagasló növekedésre számítunk a komplexumban a komfortfokozat és a szolgáltatási színvonal növeléséből adódóan. A településen, az Országos Kéktúra útvonalán, gyönyörű, csendes környezetben, tavasztól őszig várjuk a túrázni, bringázni, terepen futni vagy kikapcsolódni vágyókat. Télen pedig, ha elegendő hó esik, indulhat a síelés, hótalpazás, sífutás és túrasízés”, nyilatkozta Gramantik Csaba, a Bánkúti Sí Klub elnöke.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds