Skip to main content

Újabb szakasszal bővült a hazai kerékpárút-hálózat

Újabb szakasszal bővült a hazai kerékpárút-hálózat

Elkészült az Eger-Egerszalók-Hőforrás közötti közel 5 km hosszú bicikliút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában elkészült az Eger-Egerszalók-Hőforrás közötti Völgyfeltáró út melletti, közel 5 km-es kerékpárút. A beruházás hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, bruttó 432 millió forintból valósult meg. Az útszakasz része a nemzetközi EuroVelo 14 kerékpáros túraútvonalnak, valamint az egri kistérség turisztikai állomásait összekötő kerékpárút-hálózatnak.

2020. június 26-án, pénteken, ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönség számára az Eger és Egerszalók-Hőforrás között kialakított vadonatúj kerékpárutat. Az átadón részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Varga István Egerszalók polgármestere és Minczér Gábor Eger alpolgármestere is.

„Az itt élők és az ide látogatók számára ezzel a kerékpárúttal egy hihetetlen lehetőség nyílik meg, ugyanis azon felül, hogy Eger északról déli irányba teljes hosszában átbiciklizhető, ez az új szakasz összekapcsolja a várost a demjéni Hegyeskő-völggyel, amely kifut egészen a Bükk kapujáig, Felsőtárkányig. Ez az új út jelentősen kihat majd az emberek életminőségére is, hiszen lesz, akinek mindez testedzést jelent, lesz olyan, aki munkába járásra használja majd, de biztos vagyok benne, hogy szép számmal lesznek turisztikai célból idelátogató kerékpárosok is, és természetesen lesznek olyanok is, akiknek mindez a családi kikapcsolódásuk helyszínéül fog majd szolgálni. Örömmel tölt el, hogy a XXI. század második évitizedére lovas nemzetünk biciklis nemzetté is válik”, mondta el ünnepi beszédében dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott.

A kerékpárút kivitelezési munkái 2019 októberében kezdődtek, a 3,5 m széles kerékpárút építéséhez több mint 2.000 tonna aszfaltot használtak fel a szakemberek. A szakaszon megújították az árkokat és az átereszeket, továbbá a forgalombiztonság növelése érdekében különös figyelmet fordítottak az útszakaszon található forgalomtechnikai elemek fejlesztésére, így tartós burkolati jeleket festettek fel, kicserélték a KRESZ táblákat, kerékpárúti szegélyt építettek és védőkorlátot is elhelyeztek.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy „a Magyar Közút már egy ideje komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kerékpáros társadalom életét megkönnyítse. Eddigi feladataink között csak a kerékpárutak kezelése szerepelt, azonban új projektként már nem csak kezeljük, hanem építjük is ezeket az utakat. Biztos vagyok benne, hogy a magas minőségű útépítés iránti elkötelezettségünknek köszönhetően ezt a mostani programot újabbak fogják követni.”

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált Felsőtárkányból, Eger városán keresztül, Egerszalók és Demjén híres hőfürdőinek elérése is, amely turisztikai szempontból is kiemelkedő. Különböző felmérések kimutatták, hogy idén a belföldön nyaralni vágyok aránya soha nem látott méreteket ölt majd. A kutatások további érdekessége, hogy a legtöbb válaszadó az aktív turizmust, mint kikapcsolódási formát jelölte meg pihenésének jellegeként.

„Alapvetően kétféle kerékpárutat különböztetünk meg. Az egyik típus elsősorban turisztikai célokat szolgál, amely rendkívül látványos helyeken vezet keresztül. A másik, az úgynevezett Hivatásforgalmi-kerékpárút pedig funkcionális szerepet tölt be, mindenekelőtt az emberek munkába járást segíti. A most átadásra kerülő útszakasz azért különleges, mert egyrészről a két típust ötvözi, másrészt pedig az EuroVelo 14 kerékpáros túraútvonal részeként nem csak hazai, de nemzetközi sikerekre is számíthat. Az út által érintett hőfürdők turisztikai vonzerejét ez a beruházás csak tovább fogja növelni, hiszen az Egynapos turisták számának gyarapodása is várható a közeljövőben. Ezt egy személyes tapasztalattal tudom a legjobban alátámasztani, ugyanis a főiskolát itt Egerben végeztem. Annak idején csak autóúton lehetett hirtelen vezérelt gondolattól csak úgy, kerékpárral eljönni egyet fürdeni. Azonban a biztonságos közlekedés megteremtésével mostantól már olyanok is el tudnak ide jönni, akiket eddig a körülmények esetleg visszatartottak”, osztotta meg gondolatait és személyes élményeit Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy a Magyar Kormány most dolgozik egy olyan programon, amely az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához is segítséget fog majd nyújtani, így olyanok is be tudnak majd kapcsolódni a kerékpáros forgalomba, akiknek eddig bizonyos szakaszok fizikai korlátokat jelentettek.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds