Skip to main content

Új szakaszok készültek el a Balatoni Bringakörből

Új szakaszok készültek el a Balatoni Bringakörből

Hamarosan teljesen megújul a 205 kilométeres kerékpárút

Magyarország egyik legszebb kerékpárútja fut Somogy, Veszprém és Zala megyék érintésével a Balaton körül. A több, mint 200 kilométeres kört az elmúlt években nagyszabású felújításnak és átépítésnek vetették alá, a kerékpárút több, mint fele már készen van, és a munkálatok 2022-ben is folytatódnak.

A kerékpározók az idei szezonban látványos előrehaladást tapasztalhatnak majd meg a Balatoni Bringakörön. A körtúra útvonala 2019 tavasza óta már 108 km-en megújult, sűrűn lakott utcákon keresztül vezető kerékpárutakat újítottak fel, felfestették a kerékpáros jelzéseket és eligazodást segítő táblákat helyeztek ki. A Tihanyi-félsziget a Balaton egyik legnépszerűbb turisztikai régiója, emiatt kiemelt jelentőséggel bírt a Tihany és Örvényes közötti mintegy 3,3 km-es szakasz felújítása. A kerékpárosok immár korlátozások nélkül és a környező főút forgalmától biztonságosan elkülönítve haladhatnak a megújult szakaszon.

A Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca közötti jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített mintegy 2 m széles keskeny, leromlott állapotú burkolaton vezetett a Bringakör útvonala. A burkolatot a fák gyökerei által okozott felnyomódások, egyéb deformációk, kátyúk, illetve megkopott burkolati jelek jellemezték. Ahhoz, hogy a kerékpározókat az idei szezonban már korszerű körülmények fogadják, ezen a szakaszon a kerékpárút önálló kerékpárúti szakaszait elbontották, majd annak helyére 3,3 m széles új kerékpárút, illetve gyalog- és kerékpárút épült. Örvényes térségében egy közel 1 kilométeres szakaszon a 71-es főút mellett a meglévő kerékpárút elbontását követően új gyalog- és kerékpárutat építettek. Aszófő térségében, szintén a 71-es mentén összesen négy szakaszon, mintegy 1100 méteren építettek új gyalog- és kerékpárutat.

Tihany térségében pedig összesen 1200 méter hosszan végezték el ugyanezt a munkát a főút mellett. A kivitelező a szélesítés során két leromlott állapotú faszerkezetű kerékpáros hidat is elbontott és a helyére új vasbetonszerkezetű kerékpáros hidat épített. A települések között két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindkettőnél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jeleket festettek fel és figyelmeztető táblákat helyeztek ki, hogy az elsőbbségi viszonyokat és a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását segítsék.

2022-ben várhatóan összesen 24 kilométernyi kerékpárút újul meg, Balatonakali-Gyenesdiás, Balatonrendes-Ábrahámhegy, Balatonkenese-Balatonfűzfő és Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs szakaszokon. További 86,8 km-en tervezési és előkészítési munkák zajlanak. Mindezek mellett magyar tengert a fővárossal összekötő út munkálatai is előrehaladott állapotban vannak. A Budapest-Balaton kerékpárútból 85 kilométer készül el idén, melyet szakaszosan adnak majd át a bringásoknak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fotói az elkészült szakaszokról:

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds