Skip to main content

Új látogatóközpontot kap a Pál-völgyi-barlang

Új látogatóközpontot kap a Pál-völgyi-barlang

Korszerű látogatóközpontot alakítanak ki a Pál-völgyi barlangrendszer felszíni területén található egykori bányaőrház felújításával. A kivitelezés májusban indult.

A Pál-völgyi-barlang a nagyközönség számára is megnyitott szakaszán évente mintegy 35 ezer látogató fordul meg. Ez a forgalom a jelenlegi környezetben nehezen kezelhető. A projekt fő célja, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található fokozottan védett, idegenforgalmilag kiemelkedően jelentős Pál-völgyi barlangrendszer felszíni területén lévő épület – egykori bányaőrház – felújításával egy korszerű látogatóközpontot alakítsanak ki.

A látogatók igényes és kényelmes fogadása mellet a projekt célja az is, hogy a Pál-völgyi-barlang mellett a közönség előtt meg nem nyitott barlangokról – mint Natura 2000 élőhelyekről – és a hozzájuk kapcsolódó élővilágról is tájékoztatást kapjanak a barlangba érkezők. A barlangokon keresztül bemutatják az ott élő fokozottan védett denevérfajokat is.

Látványterv a látogatóközpontról

A fejlesztés eredményeként megvalósuló új látogatóközpont alkalmas lesz csoportok és egyéni látogatók kulturált, illetve kényelmes beléptetésére, valamint tájékoztatására. A fogadóépület kis kiállító helyiségében a túrára várakozók ráhangolódhatnak a barlanglátogatásra, a fejlesztés további elemei (például emeleti vetítő terem) pedig a környezeti nevelési foglalkozások és szakmai rendezvények lebonyolítását is lehetővé teszik.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!