Skip to main content

Új kerékpárutak épültek Somogy megyében

Új kerékpárutak épültek Somogy megyében

Cél, hogy a Balatontól távolabb eső területekre is felhívják a turisták figyelmét

A Fonyódtól délre fekvő Buzsák-Csisztafürdőtől egészen Somogyvámosig egy 19 kilométer hosszú kerékpározható útvonal épült, a Zselicben pedig közel 50 kilométeres hálózatot alakítottak ki a kerékpárosoknak. Az új útvonalak részben felfestett, részben önálló kerékpárutakat tartalmaznak, ugyanis ezekben a térségekben számos helyen alacsony forgalmú utakon adottak a kerékpározás feltételei. A bicikliutak fontos célja, hogy Somogy megye kevésbé frekventált részei iránt is folyamatosan növekedjen a turisták érdeklődése.

Nincs egy éve, hogy ismét közlekedik a Balatonfenyvesi Kisvasút, amely egyik első eleme volt azoknak az intézkedéseknek, melyek a Balatonról délebbre fekvő területekre csábítják a turistákat. Az újra felfedezett terület most újabb lökést kaphat, hiszen Csisztafürdőtől Buzsák belterületén át, egészen Somogyvámosig 19 kilométeres kerékpáros útvonalat alakítottak ki. A részben alacsony forgalmú utakon, másutt kerékpárúton haladó útvonalon felfestések és táblák segítik a kerékpáros turistákat, illetve a helyi ingázókat. A kerékpárosok a kisvasúton is szállíthatják a kerékpárjaikat Csisztafürdőig, de hamarosan akár Fonyódig is eltekerhetnek, hiszen folyamatban van a kerékpárút meghosszabbítása a Balatonig.

Somogy megye délebbi részén, a Zselicben is kerékpáros fejlesztéseket adtak át. Összesen 50 kilométernyi kerékpározható útszakaszt jelöltek ki a hegységben, amelyekből 10 kilométer elkerített kerékpárút. A bő másfél milliárd forintos beruházás keretében bringás összeköttetést kapott Zselickislak, Zselicszentpál, Simonfa, Bőszénfa, Zselickisfalud, Szilvásszentmárton, Patca és Szenna. Így már biztonságosan megközelíthetővé váltak a Zselic legfontosabb látnivalói, a Bőszénfai Szarvasfarm, a Zselici Csillagpark, a Katica tanya és a Szennai Skanzen is. A bicikliutak építésén és a nyomvonalak kijelölésén túl őszig kerékpáros pihenőhelyek, kölcsönzők, valamint egy szerviz is épül.

„Ezekkel a fejlesztésekkel az volt a célunk, hogy a Balatonról Somogy megye olyan látnivalói felé csábítsuk a kerékpárosokat, amelyek eddig nem voltak rajta az emberek mentális térképén”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpárutak átadóján. A kormánybiztos hozzátette, hogy hamarosan elkészül a térség látnivalóit összefoglaló Aktívan a Zselicben kiadvány is, amit a többi térségi kötethez hasonlóan a Decathlon áruházakban, a Tourinform irodákban és az Aktív Magyarország weboldalán lehet majd elérni.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds