Skip to main content

Új állomások várják a Balaton egyetlen kisvasútján utazókat

Új állomások várják a Balaton egyetlen kisvasútján utazókat

Fedett kerékpártárolók, játszótér és kerthelyiséggel rendelkező kávézó növeli a komfortot

A tavaly hazai forrásból megújult 8,3 km hosszú Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta kisvasút hálózata idén további fejlesztésekkel bővült, ugyanis 650 millió forint európai uniós forrásból a balatonfenyvesi, az imremajori és a csisztapusztai állomások is teljes felújításon estek át. A rekonstrukciónak köszönhetően a vasútvonal – mint a térség egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója – immár teljes hosszában, korszerű megállókkal és egységes arculattal várja az utazóvendégeket.

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, mint a Balaton egyetlen kisvasútja, a térség egyik emblematikus turisztikai szimbóluma, amely tavaly mintegy 93 ezer látogatót vonzott. A közel két évtizede bezárt, majd 2021-ben újraindított vonal mostanra teljesen megújult. Az előző évben a több mint 8 km hosszú szakasz felújítására került sor, idén februárra pedig elkészültek a vadonatúj megállóhelyek is. Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épült, melyhez kapcsolódóan mosdót, kerékpártárolót és zuhanyzót is kialakítottak, de egy kisméretű, a Berekre kitekintést nyújtó kilátótorony is helyet kapott. Balatonfenyvesen felújították az állomásépületet, Imremajorban pedig az új megállón felül számos kisebb fejlesztés várja az utazókat. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint manapság kiemelkedő a kisvasutak szerepe, hiszen azok „a szabadidő eltöltésének különösen érdekes és izgalmas lehetőségét nyújtják. A kormány támogatásának köszönhetően várhatóan 2025-re minden kisvasút meg fog újulni hazánkban.”  Ezen felül a kormánybiztos megjegyezte, hogy mivel a kisvasutakon a bicikliszállítás lehetőséget egyre több kerékpáros turista veszi igénybe, így egy ilyen utazás komplex aktív turisztikai élményt nyújt a túrázóknak.

Az utóbbi időben jelentősen növekedett azon természetjáró és természetbarátok száma is, akik a kisvasútról kívánják megcsodálni a bereki táj szépségét. A vonatút során a Nagyberek gazdag állat- és növényvilága mellett haladunk el, de a védett Fehérvízi Láp területét érdemes személyesen is megcsodálni, amelyet az imremajori állomástól egy könnyű sétával érhetünk el. Érdekesség, hogy Fekete István közkedvelt írónk rendszeresen utazott ezen a vasútvonalon, és előszeretettel vette be magát a Berekbe, hogy aztán regényeiben közel hozza ezen táj hangulatát az olvasóhoz.

A kisvasút végállomása Buzsák-Csisztafürdő, ahová Fonyódról alternatív megoldásként kerékpárral is kitekerhetünk. Buzsák Csisztapuszta településrészén található a Csiszta Fürdő, amely a Balatonhoz legközelebb eső gyógyvízű termálfürdő. A fürdő egész évben nyitva áll a vendégek előtt, sőt a létesítmény mellett egy kemping is található. Éppen ezért az új állomásépület csomópont is egyben, hiszen az nemcsak a vasúton utazó vendégeket fogadja, hanem a Fonyód és Buzsák felől érkező kerékpáros túrázókat, a fürdő látogatóit, valamint a hamarosan átadásra kerülő Berek Látogatóközpont vendégeit is. Az objektum a Balaton partján a nyári főszezonban rossz idő esetén és a holtszezonban is képes lesz majd alternatívát nyújtani a látogatóközönség számára.

A balatonfenyvesi kisvasút abból a szempontból is különleges, hogy turisztikai funkción kívül Somogyszentpál vasútforgalmát is ez a vonal látja el. A felújítás után a Fonyód-Somogyszentpál és a Fonyód-Csisztapuszta vonal is várja az utazókat. A balatonfenyvesi kisvasút is része az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által kiadott „Kisvasútra fel!” című kiadvány pecsételő programjának, melyben 10 pecsét összegyűjtésével bárkit Tiszteletbeli Kisvasutassá avatnak, sőt oklevél és jutalom is üti a markát annak, aki teljesíti a kihívást.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds