Skip to main content

Tudod-e annyira a közlekedési szabályokat, mint egy negyedikes?

Tudod-e annyira a közlekedési szabályokat, mint egy negyedikes?

Márciusban jön a Közlekedési Tudáspróba, de addig is bárki gyakorolhatja otthon a vizsgakérdéseket

Biztos sokan ismerik azt a felmérést, melyben arról kell nyilatkozni, hogy ki, hogyan vezet az átlaghoz képest egy egytől tízig terjedő skálán, ha az átlag ötös. Száz ember megkérdezése után nagyjából 7,5 fog kijönni, vagyis az emberek szerint ők sokkal jobban vezetnek, mint az átlag. Azonban, ha reálisan ítélnék meg a tudásukat, akkor egy kellően nagyszámú mintán ötnek kellene kijönni, mint átlagos vezetési tudásnak. És mi a helyzet azoknak a szabályoknak az ismeretével, melyek megadják a közúti közlekedés keretrendszerét? Ebben az esetben is ilyen magabiztosan nyilatkoznánk a tudásunkról? Ha most újra kitöltenénk a jogosítvány megszerzésénél kötelező KRESZ-vizsga kérdéssorát, vajon tényleg megtarthatnánk a vezetői engedélyünket? Most tanuló és felnőtt együtt tesztelheti tudását.

Kevesebb mint 2 hét van hátra a közlekedési alapvizsga megnyitásáig, melynek célja, hogy a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalmi szituációkban. A vizsga a 4-7. korosztályos tanulók számára lesz elérhető, de a gyakorló kérdéssort most bárki kitöltheti online. A vizsga tudásbázisa a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul, melynek legfontosabb célja, hogy akár az iskolákban tanórákon, akár otthon a gyerekek minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról a biztonságosabb önálló közlekedés érdekében. A munkafüzet nyomtatott verziója eddig közel 380 ezer általános iskolás tanulóhoz jutott el, digitális változata pedig 2019 őszén készült el, melynek köszönhetően az oktatási anyagot ma már sokan tudják használni akár okostáblákon is a KRÉTA-rendszerén keresztül.

„Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy csökkentsük a balesetek számát Magyarországon. Bár az elmúlt évtizedekben sokat javult a helyzet, de nemzetközi összehasonlításban még mindig rosszul állunk. A Kerékpározás Évét szeretnénk felhasználni a közlekedési kultúránk emelésére és a balesetek számának csökkentésére”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki maga is négy gyermek édesapja. „Civil szervezetekkel összefogva 4 évvel ezelőtt készítettük el azt a Közlekedő kisokos munkafüzetet, melyből a 4-7. osztályos tanulók idén márciusban alapvizsgát tehetnek. Hiszem azt, hogy ezzel hozzá tudunk járulni a balesetek számának csökkentéséhez, és a következő korosztály így bölcsebben, illetve biztonságosabban fog közlekedni az utakon, mint mi.”

A 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A diákok a Tudáspróbának március 1-12. között hetente egy alkalommal futhatnak neki, és a sikeresen teljesítő, legalább 80%-os eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak. Amennyiben valakinek nem sikerül teljesíteni a Tudáspróbát március elején, azok számára a tavaszi szünet után, április 19-30. között újra nyitva fog állni a felület. A két vizsgaidőszak között pedig mindenkinek újra lesz lehetősége a gyakorlófeladatok megoldására korlátlan próbálkozási lehetőséggel. A Tudáspróbához kapcsolódó gyakorlótesztek kitöltésére, valamint a hozzá kapcsolódó segédanyag lementésére már nem csak az eKréta rendszerében, hanem egy publikus weboldalon keresztül is van lehetőség, amely a https://ekreta.hu/kozlekedesbiztonsagi_teszt/ címen érhető el.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds