Skip to main content

Top 6 hely a Fertő-tó környékén

Top 6 hely a Fertő-tó környékén

Ha Fertő-tó, akkor legtöbbünknek a vízi madarak és a bringakör jut az eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Európa madárfajainak 77%-a megfordul a környéken, amelyek egy jelentős részét a tó körül bringázva is megfigyelhetünk.


Leghűségesebb város, legsósabb tó, alpesi hangulat, romantikus óváros, kékfrankos borok, kilátók és túrautak, fantasztikus bringás lehetőségek, no meg persze nemzeti park. Ezek mind várnak téged a Soproni-hegységben és a Fertő-tájon. Válogatásunkban most elhoztuk neked a TOP 6 látnivalót, amiket ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

Sopron, tűztorony

A középkori városfalnál őrt álló, 58 méter magas Tűztorony Sopron legismertebb jelképe. Őrök és toronyzenészek teljesítettek itt egykor szolgálatot: figyelmeztették a város lakóit, ha tűz ütött ki, vagy ha ellenség közeledett. Körerkélyéről gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra és a Sopront körülölelő Lőverekre.

Fertőd, Esterházy-kastély

Fertődön áll Magyarország legnagyobb barokk kastélya, az Esterházy család Versailles-t idéző, 126 szobás palotája. A pompás termekben egykor Mária Terézia is vendégeskedett és az udvari zeneszerző, Joseph Haydn zenélt. A díszlépcső, a hatalmas kastélypark és a rózsakert varázslatos helyszínek a legszebb családi fotók elkészítéséhez.

Fertőrákos, Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákos települése mellett áll az egykori püspöki kőbánya. Emlékezetes élmény bebarangolni az ókori egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző hatalmas termeket. Az egyik sziklacsarnokban találod a magas mészkőfalaknak köszönhetően kiváló akusztikájú Barlangszínházat. Mindenképpen érdemes felsétálni a kőfejtő felső peremén húzódó tanösvényig – csodálatos kilátás nyílik innen a környékre és a Fertő tóra.

Brennbergbánya, Szent Borbála Bányásztemplom

Különös épületet találsz az egykori bányászfaluban: felső szintjén katolikus templom, alsó részén borozó üzemel. A templomot egy bányaépület alapjaira építették, mennyezete a bányavágatokat biztosító ácsolatok alakját idézi. A mellékoltáron látható Fekete Madonna a II. Világháborúban itt menedékre talált lengyelek ajándéka.

Nagycenk, Széchenyi Múzeumvasút

A Széchenyi Múzeumvasút igazi romantikus nosztalgiautazást ígér, amikor felszállunk a pöfögő András gőzös vagy Kiscenk, a dízelmozdony vontatta szerelvényre, és nekivágunk a közel 4 kilométer hosszú, kanyargós útvonalnak. A múzeumvasút áprilistól októberig üzemel.

Fertőboz, Gloriette kilátó

A fertőbozi Gloriette-kilátóból nyílik talán a legszebb panoráma a Fertő-tájra. A kilátót 1801-ben Széchényi Ferenc gróf építtette József nádor tiszteletére, aki többször gyönyörködött itt a szép kilátásban. A 186 méteres dombra épült kis pavilon mellől tiszta időben még Pozsony is látszik.

Már útnak is indulnál?

Összegyűjtöttük egy térképen a cikkben szereplő helyszíneket, úgyhogy útra fel! 😉

Még több érdekességre vágysz a Fertő-tó térségében? Több tucat gyalogos, bringás- és vízitúrát találsz az alábbiakban.

Soproni-hegység és Fertő tó

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds