Skip to main content

5+1 hosszú hétvégi program a nemzeti parkokban

5+1 hosszú hétvégi program a nemzeti parkokban

Nincs még programod a hosszú hétvégére? Legyen úti célod hazánk egyik nemzeti parkja – ebben a négy napban számos „állatos” és szabadtéri program közül válogathatsz!

Darules a Hortobágyon, holdra szállás a Bükki Csillagdában, Halloweeni est a Körös-Maros Nemzeti Parkban? Görgess lefelé, és válaszd ki a számodra legizgalmasabb kalandot!

1# Darules a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében most a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhelytől induló (Szatymaz külterület, az E5 főút 158-as km-szelvénynél) daruleső túrán lehetsz szem-és fültanúja a madarak látványos esti behúzásának vagy akár a tóról való kirepülésüknek. A szakavatott túravezető segítségével pedig még sok érdekességet tudhatsz meg a költöző madarak életmódjáról is.

Túrák időpontjai:

Október 30., november 1, 5 és 6. – kezdés 14:00 órakor
November 5. és 12. – hajnali darules, kezdés 5:00 órakor
November 12, 13, 26, 27. – kezdés 13:30 órakor

A programra előzetes bejelentkezés szükséges! A darulesről még több információt IDE kattintva olvashatsz.

Darules kisokos:

A darvak roppant óvatos és érzékeny állatok, ezért érdemes körültekintően felkészülni a túrára, hogy ne ijesszük el őket, és ne kerüljenek el minket nagy ívben:

  • A darulesre terepszínű vagy sötét ruhában érkezzünk.
  • Vaku és zseblámpa használatával ne zavarjuk a madarakat.
  • Engedélyezett, sőt javasolt viszont a távcső nyakba akasztása.
  • Ne hangoskodjunk, és akárcsak a színházban előadás alatt, a darulesen is érdemes lenémítani a telefont.
  • Bármilyen közel is szeretnénk kerülni a csodálatos állatokhoz, az éjszakázóhelyükre nem sétálhatunk be.
  • A drónozás engedélyköteles!
  • Ugyancsak hatósági engedélyköteles az éjszakázóhelyek gépjárművel történő megközelítése.

2# Vadlibahúzás a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Október 29-én, szombaton a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága egy közepesen könnyű túrát szervez a Dinnyési-fertőtől indulva, ahol az esti vadlibahúzást nézheted meg.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges, amit Fenyvesi Lászlónál (e-mail: fenyvesil@dinpi.hu, telefonszám: +36 306634630) tudsz megtenni.x

További részletek ITT!

3#
Ingyenes tiszafás túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Vegyél részt október 29-én, szombaton az ingyenes tiszafás túrán! Szentgál község határában található Tiszafás erdőben Bátai József természetvédelmi őr segítségével tájékozódhatsz a Tiszafás jelenlegi állapotáról, jövőjéről és megismerheted azok környezetében lévő növény és állatvilágot is.

A túrára előzetes jelentkezés szükséges, amit Bátai Józsefnél (e-mail: bataijozsef@bfnp.hu, telefonszám: +36 30 266 7320) tehetsz meg!

További infókért kattints IDE!

4# Halloweeni este a Körös-Maros Nemzeti Parkban

“Halloweeni Este” névvel szervez izgalmas programot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont állatsimogatójában. A program során a látogatóközpontban élő állatokat ismerheted meg egy másfél km hosszú tanösvényen, és részt vehetsz egy látványetetésen is. Ezt követően Halloween tököt és termés állatokat is készíthetsz a gyerekekkel.

Időpont: 2022. OKTÓBER 29. 17.00-19.00
Helyszín: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Információ, jelentkezés: Szélné Sándor Katalin látogatóközpont-vezetőnél +36 30 445 2409

Még több infó ITT!

5# Változatos programok a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a hosszú hétvégén is különleges programokkal vár!

A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang meghosszabbított nyitvatartással, szakvezetett túrákkal, különleges mésztufa-barlang bejárással színesíti a 4 napos hétvégét!

Az idén tavasszal átadott különleges csillagvizsgáló, a Bükki Csillagda ugyancsak mind a négy napon nyitva áll a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőknek.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület  október 29-én izgalmas időutazásra invitál. A túra során a Pannon-tó bükkábrányi fáitól szupervulkáni katasztrófán keresztül őstengeri óriáscápákig búvárkodhatnak a vállalkozó kedvű és bátor érdeklődők a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál.

A programra előzetes regisztráció szükséges, amit ITT  tudsz megtenni.

Szombatra pedig még egy izgalmas vezetett túrát is betervezhetsz a napodba, ahol Cserépvár török megszállása alóli felszabadításának 335. évfordulóját is megünnepelheted.  A túra során megismerheted a középkori és török kori vár emlékeit, a sziklába vájt gabonatároló vermeket.

Az összes programról ITT tudsz olvasni!

+1# Autós darules a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra, ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak megtekintését kár lenne kihagynod! A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága új időpontokkal bővítette autós daruleső túráit:

október 28. (péntek) 15.30

október 30. (vasárnap) 14.30

október 31. (hétfő) 14.30

További információk és a regisztrációs űrlap ITT!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds