Skip to main content
Blog

TOP 5 úti cél a Vértesben és a Gerecsében

By 2022.10.26.október 3rd, 2023No Comments

Távolodj el a város zajától, és barangold be az őszi színekben pompázó erdőket! A fővárostól alig egy órányi utazás után máris elmerülhetsz a Vértes és a Gerecse vadregényes hangulatában!

Kirándulás közben lépten-nyomon botlasz majd bele az erdő mélyén rejtőző várak romjaiba, romantikus kis kápolnákba és egyedülálló szakrális emlékhelyekbe! A könnyen leküzdhető szintkülönbségeknek és a sokszínű kikapcsolódási lehetőségeknek köszönhetően a család minden tagjának maradandó élményt nyújt a két hegység.

Görgess lefelé, és nézd meg azt a TOP 5 látnivalót, amik nem maradhatnak le a bakancslistádról! Minden látnivalóhoz ajánlunk egy-egy túrát is, így meg is van a hétvégi programod, igaz?

1. Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park, Gánt

Gánt mellett, a Bagoly-hegy lábánál, olyan a vidék, mintha a Marson járnál. A hullámzó vörös lankák látványa egyedülálló vizuális élmény. A Földtani Parkban, Európában is ritkaságnak számító, 13 állomásból álló geológiai tanösvény vár. Kalandozz, fotózz, fedezd fel a bányászat során felszínre került varázslatos világot!

Túra leírása ITT

2. Tatai Fényes Tanösvény

fenyes-tanosveny

A 20-22°C hőmérsékletű források különleges világot hoztak létre a tanösvényen. Látnivalóit olyan interaktív módon, testközelből csodálhatod meg, ahogy az országban sehol másutt: gyönyörű láperdőben, fapallókon kanyarog a közel 1,5 kilométeres ökoturisztikai útvonal, az egymással összeköttetésben álló tavak felett. A karsztforrások egyedülálló mikroklímája pedig változatos növény- és állatvilágnak ad otthont.

Bringátúra a tanösvényhez

3. Turul-emlékmű, Szelim-barlang, Tatabánya

A Gerecse legismertebb barlangja a tatabányai Szelim-lyuk, melynek 18 méteres nyitott csarnokából lenyűgöző panoráma nyílik eléd a városra. Az ősember által is lakott, hatalmas forrásbarlangot a víz oldotta a mészkőbe. A barlangot megcélozva szem elől téveszthetetlen Európa egyik legnagyobb fémmadara, a 8 méter magas, impozáns turul, amely 1907 óta figyeli az alatta elterülő tájat. Kiváló családi program a szobortól alig egy kilométerre található Ranzinger Vince kilátó is.

Nézd meg kerékpártúra-ajánlatunkat!

4. Csókakő vára

A 479 méter magasan fekvő Csókakő-hegy oldalában álló impozáns, gótikus vár már messziről szembetűnik. A vár a Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepelt, rendkívül fontos ellenőrzési hadiállomásként. Felépítése meglehetősen egyedi, meghódítása igazi kaland, hiszen a várhegyre csak nyugati irányból lehetséges feljutni, ugyanis a többi irányból meredek szakadék
tátong a vár körül. A vár legfelső fokát elérve pedig lenyűgöző panoráma tárul eléd.

Vértesi körtúránk részletei ITT

5. Majki Kamalduli Remeteség

Néma csend. A majki Kamalduli Remeteségben ez szó szerint értendő, ugyanis a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéje vár rád ma is Majkon. Az erdők ölelésében álló remeteség egy Európa-szerte is kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A házak magyar arisztokrata
családok adományaiból épültek, melyet a lakok homlokzatán elhelyezett címerük jelez.

Kerüld meg a Vértest két keréken!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds