Skip to main content
Blog

TOP 5 látnivaló a Bükk fenséges vidékén

Az Év Kilátója és Turistaháza szavazáson egy-egy lillafüredi építményt nyerte el az Év „legje” címet, Az Év Erdei Kerékpárútja pedig a Szalajka-völgy és Olasz-kapu között fut. Így méltán mondhatjuk azt, hogy az aktív turizmus központja idén ősszel a Bükk csodálatos térsége lett.
Fedezd fel te is az ősz gyönyörű színkavalkádjában fürdő északi hegységünket! Hoztunk neked egy összeállítást, ami a környék többi csodálatos látnivalóját és gyalogtúráit sorakoztatja fel.

Pár érdekesség a Bükkről:

Itt található az ország legnagyobb összefüggő – közel 40 000 hektáros – erdőterülete, amely számos gyalogos és kerékpáros útvonallal, valamint kiépített és kiépítetlen barlangokkal csalogatja a természetjárókat.
Meglátogathatsz kisebb-nagyobb ősemberbarlangokat, vagy a mélyben hosszan barangolhatsz a hatalmas, cseppkövekben gazdag, gyógyhatású termekben és járatokban.

A Bükk a felszínen is bőségesen kínál élményeket és látnivalókat geológiai képződményeivel, sebes folyású, zuhatagos patakjaival, kolostoraival és várromjaival. Az erdőket és réteket járva már messziről csalogatnak a hegység fehér sziklaormai. Élesen meredek völgyek szelik keresztül-kasul a zöld lombpaplan alatt húzódó hegyvonulatot.

Görgess lefelé, és nézd meg azt a TOP 5 kihagyhatatlan látnivalót, amiket szerintünk egy bükki kirándulás alkalmával mindenképpen útba kell ejtened.

1. Szomolyai kaptárkövek

Az egész Bükkalján előfordulnak többnyire kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a letűnt korok emberei rejtélyes fülkéket faragtak. A búbos kemencéhez hasonlító, tagolt vulkanikus sziklacsoport 20 millió évvel ezelőtt keletkezett Szomolya határában, a fülkék viszont emberi kezek nyomait őrzik. A tufakúpok körül futó négy kilométeres tanösvény legnagyobb, legkarakteresebb és legimpozánsabb kaptárköve a Királyszéke. A természeti látványosságot 2016-ban a hungarikumok közé választották.

A Kaptár-túra ősemberbarlanggal című útvonalunk egyik ajánlott látnivalója a fent említett kaptárkövek, ami ugyan nem szerepel a túra útvonalán, de érdemes kitérőt tenni oda.

Túra leírása ITT

2. Istállós-kő

958 méteres magasságával a Bükk-vidék második legmagasabb pontja. Oldalában, a Szalajka-völgy felett nyílik az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja, az Istállós-kői-barlang. Hatalmas, háromszög alakú bejárata egy földtani törésvonal mentén jött létre. Egyetlen, tágas tere 57 méter hosszan nyúlik be a föld mélyére, ahol a régészek neandervölgyi és cro-magnoni emberek leleteit tárták fel.

Túraajánló az Istállós-kői barlanghoz:

Szilvásváradi körtúra kisvasúttal és gyalog

3. Hámori-tó

A tündérmesébe illő lillafüredi kastélyszálló alatti csónakázó tó a Szinva és a Garadna patakok felduzzasztásával jött létre. Ebben a festői környezetben sétányok sokasága vár felfedezésre, hiszen Lillafüred a Szent István-cseppkőbarlanggal, az Anna-mésztufabarlanggal és a Fehér-kő-lápával eleve egy természet alkotta élménypark, amire az ember csak rásegített, amikor a felszínen megépítette a függőkertet, a kálvária utat, a libegőt, a kalandparkot és a kisvonatot.
Nem utolsó sorban pedig itt találod az Év Kilátóját, a Zsófia-kilátót, ahonnan varázslatos látványban úszik a tó és környezete.

Lillafüredi túrát a lenti gombra találsz:

Pisztrángok nyomában a Garadna-völgyben

4. Bélapátfalvi ciszterci apátság romjai és a Bélkő-hegy

A természet és a kultúra különleges harmóniája jellemzi ezt a vidéket. Nyugalmával csalogat a ciszterciek egyetlen épen megmaradt apátsági temploma, valamint a cementgyártás során legyalult Bélkő-hegy a lépcsőzetes, fehér sziklasoraival és a sziklás hegyoldal alatt békésen elterülő Gyári-tó (Lak-völgyi tó).
A teraszos kialakítású bánya tetején egy kilátópont vár lélegzetelállító panorámával.

Kattints a lenti gombra, és nézd meg túraajánlónkat a Bélkő-hegy ormaihoz!

Bélapátfalvi gyalogtúra

5. Fazola-kohó

A Garadna-patak festői völgye őrizte meg hazánk egyetlen kohóipari műemlékét, a Fazola-kohót, más néven őskohót. Története a 18. századra nyúlik vissza. A faszéntüzelésű nagyolvasztó mellett áll a Massa Múzeum és egy rekonstruált műemlék vasverő. Az őskohó igazi ritkaság, mivel csak három hasonló ipari emlék található Európában. Az újmassai látnivalónál a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is megáll.

Kohótúra pisztránglakomával

Aktívan a Bükkben

Nézd meg kiadványunkat, ami még több érdekes és hasznos információt nyújt neked az aktív turizmus fővárosáról!

Lapozd át online:

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds