Skip to main content

Top 5 hely a Mecsekben

Top 5 hely a Mecsekben
Kapcsolódj ki a Mecsek mediterrán vidékén és élvezd a napsütötte Baranyát! A Mecsek és a Villányi-hegység növény- és állatvilága annyira egyedi, hogy ezt máshol nem találod meg: valaha a Mecsek térsége a trópusokon helyezkedett el, és dinoszauruszok taposták e tájat. Válogatásunkban most összegyűjtöttünk 5 helyet, amit nem érdemes kihagyni, ha felfedeznéd ezt a különleges térséget.

Óbánya – Kisújbánya – Ferde-vízesés

Az Óbányától, a „magyar Svájc”-tól Kisújbányáig vezető szakasz talán a legszebb része a Rockenbauer Pál Déldunántúli Kéktúrának. A két település között egy rendkívül látványos, patakos völgy húzódik, ahol olyan csodák láthatók, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegőszikla. Kóstolhatsz itt helyben nevelt pisztrángot, és felmászhatsz a gyönyörű panorámát biztosító Óbányai kilátóhoz is.

Ördögárok

Az Ördögárok Villány egyik legkiemeltebb területe, egy déli kitettségű völgykatlan, egészen egyedi, meleg és magas páratartalmú mikroklímával, ahonnan izgalmas, díjnyertes vörösborok származnak. A komoly szakértelemmel betelepített dűlő látványa az ázsiai rizsteraszokat idézi: amerre a szem ellát rendben tartott szőlősorok, teraszok láthatók felkúszva a domboldalakra.

Orfűi tavak

A négy tóból álló tórendszer minden korosztály érdeklődésének eleget tesz. Ez a pécsiek „Balaton”-ja, ahova hétvégenként a családok közösen járnak fürdőzni, kikapcsolódni. A Mecsek mesterséges „tengerszemei” egyaránt várják a vitorlázás, a SUP-ozás, a szörfözés, az evezés, a horgászat, a lovaglás és a kerékpározás szerelmeseit, de lehet itt barlangászni, vagy éppen sárkányhajózni is – télen pedig korcsolyázni. Itt található hazánk egyik legjobb ma is működő malom-múzeuma is.

Zsongorkő kilátó –  Babás szerkövek

A Zsongorkő a Mecsek egyik legszebb természetes kilátópontja 540 méteres magasságban, amihez a Mecsek Egyesület elsőként épített korlátot. Innen lenyűgöző a panoráma egészen a Dráva síkjáig, tiszta időben a szlavón Papuk-hegység vonulatai is látszódnak. A közelben található, változó méretű vöröses sziklaképződmények, a Babás-szerkövek a helyi monda szerint két egymással versengő gazdag cserkúti család megkövesedett esküvői menetét rejtik.

A palkonyai és villánykövesdi pincesor

A két település története, fő látványosságaik egyértelműen a borászathoz köthetők. A helyi betelepült, főleg német nemzetiségű lakosok szorgos munkáját idézi Palkonyán az 53 présházból álló, faluvégi domboldalt beborító, látványos pincesor. A szomszédos Villánykövesd háromszintes pincefaluja ugyancsak a festők, fényképészek, turisták kedvenc helye, méltán tartozik az ország leglátványosabb ilyen jellegű műemlék-együttesei közé.

+1 Zengő kilátó

A Mecsek legmagasabb pontján néhány éve épült az új kilátó, amelynek tetejéről tiszta időben akár a Badacsony, a Drávát kísérő ártéri erdők és a horvátországi Papukhegység is látható. Ide azonban nemcsak a páratlan kilátásért érdemes ellátogatni; itt él a világ bánáti bazsarózsa-populációjának 90%-a is. Ha látni szeretnéd a pompás virágokat, időzítsd május elejére a Mecsek tetejének meghódítását!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds