Skip to main content

TOP 5 hely a Körösök vidékén

TOP 5 hely a Körösök vidékén

Vízből született tájnak is nevezik ezt a vidéket, nem véletlenül! Egy hajdan zabolátlanul vízjárta táj örökségeként ma is lépten-nyomon romantikusan kanyargó folyókkal, holtágakkal, mindent behálózó csatornarendszerrel találkozhatsz. Az Erdélyi-középhegységből eredő Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös útját követve egészen a Tiszáig kalandozhatsz. A több, mint száz kilométeres vízi út során háboríthatatlan vadregénybe csöppensz, ahol folyótorkolatok, zöld növényfalak látványos bujasága övezi az utat.

Ha igazi természetközeli kalandra vágysz, húzz bakancsot, vagy pattanj bringára, vigyél egy távcsövet és less be a vadvízimadarak, a récék, ludak, ragadozó madarak érintetlen birodalmába!

Íme a Körösök vidékének TOP 5+1 helyszíne! Nyaralj aktívan és fedezd fel az Alföld rejtett kincseit!

1. ERZSÉBET LIGETI LOMBKORONASÉTÁNY ÉS KILÁTÓ, Gyomaendrőd

Hagyd el a vizet és a földet, az Erzsébet ligeti lombkoronasétányon, akár a levegőbe is emelkedhetsz! Sétálj fel a fák körül tekergő több mint 1000 méter hosszú, különleges kialakítású tanösvény 15 méter magas kilátójára. Innen beleshetsz a lombkoronavilágba: fák és kis lakóik életét egyedi új technológiák és interaktív táblák hozzák közelebb a kicsikhez és a nagyokhoz is.

2. KIGYÓSI-PUSZTA

A Körös-vidék Hortobágyának is nevezik, ez Békés megye egykori folyóvölgyekkel, időszakos vízállásokkal szabdalt egyik legjelentősebb pusztai ősgyepterülete. Évezredek óta őrködő kunhalmai, egyedi természeti értékei, legelő szürkemarhacsordái, birkanyájai egy-egy alföldi naplementével válnak igazán páratlanná.

3. GYULAI ALMÁSY-KASTÉLY

Itt kezdődött minden! A Körös-völgyi kastélykorszak legrégebbi, több mint 250
éves kultúrtörténeti emlékének históriája évszázadokra előre meghatározta az egész táj sorsát. Nem csupán Erkel Ferenc, Munkácsy Mihály és az aradi vértanúk lebilincselő története hatja át a lenyűgöző épületegyüttes falait, de a főurak és a személyzet titkos életét is megismerheted egy interaktív kiállításon keresztül a gyulai Almásy-kastélyban!

4. KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARK

A Kárpát-medence egykor és ma honos állatvilágának lakhelye. A Csáky-kastély
egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben több mint 50 féle állatfajjal, állatsimogatóval, a Kölyök-zug játszótérrel, interaktív tanösvényelemekkel találkozhatsz. Többek között európai bölény, fakó keselyűk,
jávorszarvas és európai szürke farkasok is élnek itt.

5. STERBETZ ISTVÁN TÚZOKVÉDELMI LÁTOGATÓKÖZPONT

Ha túzok, akkor Dévaványa! Európa legnagyobb testtömegű röpképes madara a magyar puszta és a Körös-Maros Nemzeti Park emblematikus faja. A túzok neve mára összeforrt Dévaványa nevével, hiszen a közel félévszázada itt folyó természetvédelmi tevékenységnek köszönhetően itt él Közép-Európa legerősebb állománya. Magyarországon testközelből csak itt, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban találkozhatsz vele.

+1 BÉKÉSCSABAI EVANGÉLIKUS NAGYTEMPLOM

Voltál már Közép-Európa legmagasabb templomtornyában? Láttál már harang nélküli templomtornyot? Mindkettő a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom érdekessége, amelyet a 18. század végén építtetett Békéscsaba lakossága, és amelynek ma azért nincs egyetlen harangja sem, mert a világháborúban az összeset rekvirálták.

Ráadás: három vízi túraajánló a Körösök vidékén

Kalandozások kenuval a Körösszögben

Kalandozások kenuval a Körösszögben

Amazonas hangulatban a Körösön

Amazonas hangulatban a Körösön

A Fekete-Körös csodája

 

A Fekete-Körös csodája

Aktívan a Körösök vidékén kiadvány

A Körösök vidéke még rengeteg látnivalót tartogat, fedezd fel mindet! Evezz, kirándulj, tekerj ezen a csodálatos vidéken te is!

Lapozd át online:

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds