Skip to main content

TOP 10 romantikus túra Valentin-napra

Nem tudjátok mit csináljatok Valentin-napon? Töltsétek a szerelmesek világnapját, együtt a természetben! Jó alternatíva lehet egy nagyobb túra a friss levegőn, ezért most 10 útvonalat ajánlunk az ország közepéhez közel, hogy ez legyen a legaktívabb Valentin-napotok.

Túra az Oroszlánkirály magyar díszletei között – Szelim-barlang Tatabányán + egy kis extra

Tatabánya egyik legizgalmasabb nevezetességéhez 7,7 kilométeres körtúrát ajánl a Természetjáró.hu. Kényelmesen, Budapestről Railjettel akár 45 perc alatt megközelíthető tatabányai vasútállomásról startolva, 2,5 órás túrát tehetünk a város környéki hegyekben. A Szelim-barlang mellett a Ranzinger kilátót is útba ejthetitek.

Még több infó a túráról a Természetjáró oldalán

Ha belefér az időtökbe, egy megállóval arrébb, Tatán a körülbelül egy kilométeres Fényes Tanösvény is izgalmas program, főleg, hogy a jelenlegi korlátozások mellett is látogatható. Karsztvizes láprétek, pallóutak, függőhidak, mocsári teknősök – létezik ennél idillibb környezet?

Még több infó a Tatai Fényes Tanösvényről a Turistamagazin oldalán

Adatok

Térség: Pilis-Gerecse-Vértes

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 7,7 km

Időigény: 2:25 óra

Megközelítés

Vonat: Railjettel a Keleti-Pályaudvarról 45 perc

Autó: M1-es autópályán 49 perc

Hollókői Ófalu és tanösvényei

Hollókőre legtöbben a Világörökség részét is képező Ófalu miatt érkeznek, ami tökéletes szabadtéri program, hiszen sosincs túl nagy tömeg, és a kis házak kézműves sajtokat, borokat és más gasztro érdekességeket rejtenek. A falu északi végéből viszont egy különleges pallóút indul el, ahol könnyen találkozhatunk erdei állatokkal is. Az elhagyatott erdőségeket bejáró túra a Kertek-alja Tanösvény nevet kapta.

Ezek már simán elvisznek 1-2 órát, de ha már ott vagytok, érdemes megnézni a hollókői várat is, nem? Ehhez a Holló tanösvényt ajánljuk, ami már egy kicsit hosszabb, 4,5 kilométeres, és akár a várat is érinthetjük vele. A tanösvényekről részletesebb leírást a Kirándulástippek összegző oldalán találsz, ide kattintva pedig a Természetjáró.hu ajánl egy hosszabb túrát az Ófalu érintésével.

Adatok

Térség: Cserhát-Mátra-Bükk

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: változó

Időigény: változó

Megközelítés

Autóval: Budapest központjából az M3-as autópályán 1 óra 9 perc

Romantikus séta a galgamácsai Ausztriában, Mátyás király fájánál

Ezt tipikusan inkább autós túra részeként ajánljuk, de annak nagyon. A galgamácsai vadászlőtér (így érdemes beírni úti célként) környéke elképesztően rendezett és háborítatlan erdőséget rejt, ahol órákat lehet sétálgatni. A fő úton gyalogolva rövidesen egy óriási kocsányos tölgyhöz érkeztek majd, amelynek földig érő ágai egy fiatalabb (értsd: nem több száz éves, mint ez) fa törzsének is elmennének. Konkrét útvonalajánlatunk ide nincs, csak élvezd az ápolt erdei környezetet, a nagy réteket és a mindig más szólamon hallható madárcsicsergést.

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: változó

Időigény: változó

Megközelítés

Autóval: Budapest központjából, az M3-as autópályán 47 perc

Túra a Holdvilág-árokhoz

A Visegrádi-hegység egyik legkülönlegesebb túráját teheted meg Pomázról startolva, ahonnan rövid buszozással a csikóváraljai menedékháztól indul a kör. A túra rövidségét (bő öt kilométer) kalandok ellensúlyozzák: kisebb patakokon több helyütt gázlókon, fatörzseken keresztül vezet az út, és még egy izgi vaslétra is lesz, szóval a jó túrabakancs alapkövetelmény. A létra közvetlenül a Holdvilág-árok kanyonjába vezet, de kis kerülővel könnyebben is megközelíthető. Ha hétvégén megyünk, készüljünk fel rá, hogy sok túrázóval találkozhatunk.

Még több infó a túráról a Kirándulástippek

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 5,3 km

Időigény: 2 óra

Szintemelkedés: 180 m

Megközelítés

Budapest központjából

Tömegközlekedéssel: 1,5 óra

Autóval: 40 perc

Kezdő túrázóknak: Spartacus vadászösvény romantikus dunai hajózással

A budapestiek egyik kedvenc túrája a Spartacus vadászösvény, hiszen busszal viszonylag könnyen megközelíthető (Pilisszentlászlón van a start), és az útvonal szinte alig tartalmaz szintkülönbséget. Cserébe a Pilis vonulatai között, gyakran a hegyoldalban sétálva élvezhetjük a kilátást. A kicsi szintkülönbség azonban ne tévesszen meg, túrabakancs ide is ajánlott, főleg csapadékos időben. Az ösvény Visegrádig vezet, ahonnan busszal, vagy kompátkeléssel a szemközti oldalról vonattal akár gyorsabban vissza lehet jutni Budapest felé. Ha körtúrát választunk, akkor az Ördögmalom-vízeséstől forduljunk vissza, és sétáljunk az Aranyosi-patak völgyében végig a piros jelzést követve. Így 15 kilométeres lesz a kirándulásunk.

Adatok

Térség: Dunakanyar térsége

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 10,7-15 km

Időigény: 3,5-5,25 óra

Szintemelkedés: >177 m

Megközelítés

Újpest-Városkaputól

Volánbusszal: 1 óra 4 perc

Autóval: 43 perc

Útvonal

GPX letöltés

A Budai hegység legmagasabb pontjai + a Szerelmesek Tölgye

Emeljük a tétet, itt már átlépjük a 10 kilométert, de még mindig szelíd körtúrán élvezhetitek egymás társaságát. A kiindulópontot (Budakeszi, Erzsébet büfé) a Széll Kálmán térről induló Volánbuszokkal könnyen el lehet érni. Mivel a János-hegy a maga 527 méter magas csúcsával Budapest legmagasabb pontjának számít, sokan elfelejtik, hogy a Budai-hegységben vannak azért ennél magasabb bércek is. A Sisakvirág-tanösvényen viszonylag kemény kaptatókon juthattok el a Nagy-Kopasz 556 méter magas csúcsán található Csergezán Pál kilátóig.

A körtúra a gyönyörű Széltörés erdő faalagútjánál fordul vissza Telki határát érintve a kiindulópontra, ahonnan rövid sétával elérhető a Szerelmesek Tölgyének elkeresztelt több száz éves fa is. Nevét egy történet alapján kapta, mely szerint ennél a tölgynél levelezett és végül házasodott össze egy lovászfiú és egy nemesi családból származó lány, akit eredetileg szülei egy szintén tehetős család fiához akartak hozzáadni.

Még több infó a túráról a Természetjáró oldalán

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 12,1 km

Időigény: 3,5 óra

Szintemelkedés: 387 m

Megközelítés

Széll Kálmán térről

Volánbusszal: 30 perc

Autóval: 25 perc

A fővárosi hegyek legjava

Ha Budapesten laksz és tényleg semmiképpen nem mennél messzire, ez lesz a kedvenced, hiszen ebben a túrában benne van minden, amiért a Budai-hegységet szeretni lehet. 12 kilométeres hossza miatt változatos forgalommal számolhattok, de talán az Apáthy-szikla környéke a legnyugisabb.

A Természetjáró.hu túraajánlatában a Normafától startolunk (jól megközelíthető a 21-es busszal), majd szinte rögtön jobbra tartva, lejtőn vezet majd a túra a gyönyörű Tündér-szikálig, ahová sok lépcsőt kell majd megmásznotok. Ezután lesz majd egy viszonylag hosszú, városi rész is, mire elérkeztek az Apáthy-sziklához, ahonnan egyedi kilátás nyílik a János-hegyre. A sziklafal szélén kiépített tanösvény vezet tovább, közben ne szalasszátok el megnézni a Kőkaput, amire néhány egyszerű sziklamászó mutatvány után érhettek fel. A vörös színű képződmények igazán egyedi hangulatot kölcsönöznek.

Az út a későbbiekben is emelkedik tovább, a következő állomás az Árpád-kilátó lesz 360 méter magasan. Onnan a Szépvölgybe leereszkedve a Fenyőgyöngyétől meg is lehet szakítani a túrát a 65-ös busszal, a végső cél viszont a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler Károly kilátó lesz, ahonnan körpanorámás kilátás nyílik Budapestre. Innen a Hedvig utcán leereszkedve a 137-es busszal lehet visszamenni a város belseje felé.

Guckler Károly kilátó a Hármashatár-hegyen


Még több infó a túráról a Természetjáró oldalán

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 12,9 km

Időigény: 4 óra

Szintemelkedés: 482 m

Megközelítés

Busszal: 21/21A járattal a Széll Kálmán térről 25 perc

Dunakanyar panorámatúra: Nagymaros – Zebegény

A 10 kilométeres túra célja a Julianus barát kilátó, ahonnan talán a Dunakanyar legszebb kilátását élvezhetjük. Zebegénybe ráadásul óránként megy a Z70-es zónázó vonat, amivel 50 perc alatt a Dunakanyarba érhetünk. Zebegény már önmagában is hangulatos település, és ha letérünk a túra útvonaláról kicsit, rögtön megnézhetünk egy kilátót. Később az erdőbe betérve, nagyjából a túra harmadánál érjük el a Remete barlangokat, ahol a Visegrádi-hegység panorámájában vehetünk egy kisebb pihenőt. Tovább haladva a már említett Julianus barát kilátó adja a túra csúcspontját, de hétvégén számíts arra, hogy elég sokan lesznek a környéken. A továbbiakban sűrű erdőségek és tisztások váltják egymást, majd Nagymaros egyik meredek utcáján értek le a Duna mellé, ahonnan ugyanazzal a vonattal tudok hazautazni, amivel érkeztetek. Nézd meg részletesebb túraleírásunkat, ahol GPX fájlt is találsz.

Dunakanyar panorámatúra Zebegény-Nagymaros

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 10 km

Időigény: 4 óra

Megközelítés

Nyugati pályaudvartól

Vonattal: 50 perc

Autóval: 1 óra

Útvonal

GPX letöltés

Túra a pilisi Ősember-barlanghoz

A túra a klastrompusztai pálos romoktól indul a kék jelzésen. Ide tömegközlekedéssel kicsit hosszadalmasabb (szűk két óra) eljutni Budapestről, de Esztergomig kényelmes vonatútra számíthattok, onnan pedig nulla sétával már visz is a busz Pilisszentlélekre. Az egyetlen magyar alapítású rend kolostormaradványai a Pilis meghatározó színfoltjai. A pálosok a kezdetektől egységben éltek a természettel, hatásuk ma is érezhető a Pilis útjain. A barlangokhoz rövid kaptató után viszonylag hamar eljuthattok, ahonnan gyönyörű a kilátás a környékre. A 10 kilométeres túra során megtekinthetitek még az Eszperantó forrást, Piliscsévnél pedig a pincesorban akár egy borkóstolásra is betérhettek. Részletes túraleírást ide kattintva olvashatsz. 

A pilisi Ősember-barlang

Adatok

Térség: Pilis-Gerecse-Vértes

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 10 km

Időigény: 4 óra

Megközelítés

Nyugati pályaudvartól

Vonattal: 1 óra 43 perc

Autóval: 1 óra

Útvonal

GPX letöltés

A másik dunakanyari csoda: a Prédikálószék

Ha a Spartacus vadászösvény már megvolt, vagy csak több kihívásra vágytok (és van jó túrafelszerelésetek), akkor ez lesz a ti túrátok. Pilisszentlászlótól közel 15 kilométeres túrán keresztül vezet ez a túraútvonal, ahol a Visegrádi-hegység vonulatain keresztül lehet eljutni a Dunáig. Közben lesz egy-két keményebb emelkedő, de hegytetőn a Dunakanyar legismertebb panorámája lesz a jutalmatok – és egy egészen új kilátó.

Lefelé a szintén híres vadálló kövekről nézhettek le az mélybe, a Malom-völgyből pedig 1 kilométeres kitérővel a Rám-szakadékot is útba ejthetitek. A végső cél Dömös, ahonnan busszal lehet hazautazni a főváros felé.

Még több infó a túráról a Természetjáró oldalán

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 14,6 km

Időigény: 5 óra

Szintemelkedés: 407 m

Megközelítés

Újpest-városkaputól

Volánbusszal: 1 óra 4 perc

Autóval: 43 perc

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds