Skip to main content

Tokaj-Hegyalja kincsei az új kerékpáros útvonalak mentén

Tokaj-Hegyalja kincsei az új kerékpáros útvonalak mentén

Ha egy igazán lenyűgöző tájat szeretnél felfedezni Magyarországon, akkor mindenképpen látogass el Tokaj-Hegyaljára! Ugyanis az UNESCO világörökségi listáján szereplő borvidék nem csak a szőlőültetvényeiről és a gyönyörű tájáról híres, hanem számos kulturális és gasztronómiai élménykínálattal is rendelkezik.

Szeretnéd megismerni világhírű borvidékünk látnivalóit? Akkor nem kell mást tenned, pattanj nyeregbe és célozd meg a legszebb, legérdekesebb helyet, legyen az kilátópont, bányató vagy akár a Bodrog- és a Tisza-part. Ha nem szeretnéd hozni a sajátod biciklidet, itt a helyszínen bérelhetsz is.

Az élmény garantált, hiszen a táj az itt töltött időd minden egyes pillanatában újabb és újabb csodákkal ajándékoz meg.

Látnivalók a hamarosan elkészülő Tokaj-kör új kerékpáros szakaszai mentén

1. megálló: Tokaj

Elsőként érdemes felkeresni Tokaj városát, amely maga is rengeteg különlegességet tartogat. A barokk stílusú épületek, a szőlőültetvényekkel tarkított hegyoldalak és a Tisza-folyó mentén vezető kerékpárút mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt eltöltött idő felejthetetlen legyen. S ha már Tokaj, akkor vízitúra! Tokajtól északi irányba biciklizve elérkezünk a Bodrog folyóhoz, amely a térség egyik legjelentősebb folyója. Itt található a Kenubázis is, ahol érdemes hajóba pattanni és részt venni egy-egy kajak vagy kenutúrán, ami a nyári meleg napokon a biciklitúráknak kiváló programkiegészítése lehet.

2. megálló: Tarcal

Visszafordulva, a Tokaji-Tisza híd mellett is elhaladva folytatódhat az út a már meglévő Tokaj-Tarcal kerékpárút mentén, ahol hamarosan elérjük Tarcalt. Ez a település egy igazi kincsestára a Tokaji Borvidéknek. Itt található többek között a világhírű Béres Szőlőbirtok és Pincészet, ahol nem csak a kiváló borokat kóstolhatsz, hanem borkóstoló túrán is részt vehetsz. A bor mellett pedig érdemes meglátogatni az Áldó Krisztus szobrot és a közeli bányatavat is.

3. megálló: Bodrogkeresztúr

A községből kiérve, a főúton tovább haladva érkezünk meg, az öbölben található Bodrogkeresztúrra, ami szintén érdekes állomása lehet a kirándulásnak. A Keresztúri Kincsestárban audioguide segítségével ismerhetjük meg a település építészeti és kulturális értékeit. Érdemes egy kitérőt tenni a gótikus katolikus templomhoz vagy a zsidó temető szomszédságában lévő kilátóponthoz is. Egy új kerékpáros pihenőhelyet is kialakítottak, közvetlenül a népszerű és kedvelt Lebuj Fogadó mellett. A Lebujba mindig érdemes betérni egy-két finom falatra. Próbáld ki legközelebb Te is, biztosan nem fogsz csalódni.

Ahhoz, hogy az itt található látnivalókat elegendő időnk legyen felfedezni, érdemes legalább egy teljes napot szánni a bringatúrára.

Téged is vár a Kopasz-hegy környéke!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds