Skip to main content

Vonatozz kettesben a Tisza-tóra: te és a bringád

Idén a Tisza-tó lehet a bringások kedvenc úti célja

Újra jár hétvégente a Tisza-tó Expressz Budapestről a Tisza-tóra. A Keleti pályaudvarról induló expressz Tiszafüredet érintve Balmazújvárosig robog.

Tavaly csaknem 1,2 millióan szállították kétkerekű tarsukat a MÁV járatain, ami annak is köszönhető, hogy tavaly útjának indult a Budapestet és a Tisza-tavat összekötő Tisza-tó expressz. Idéni fejlesztés, hogy egészen Balmazújvárosig gurulhatsz a járattal. 50 kerékpár fér fel a vonatra, ami igény szerint bővíthető. A Tisza-tavi kerékpárjegy most hétvégente érhető el, de május 21-től nyár végéig minden nap adott, hogy egyenesen a Tisza-tó világába varázsold magad.

Növekvő érdeklődés

Egyre többen szállítanak kerékpárt vonaton – ez látszik a MÁV statisztikájából is: 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával. Nincs ez különben a Tisza-tó népszerűségével sem. A Balatonkör mellett Magyarország top kerékpáros úti célja a Tisza mesterséges tava. A tókör nyilván a legkézenfekvőbb túra: 65 kilométer hosszan tekerhetsz a töltésen, ahol autó sem zavarhat, így gyerekkel is biztonságos kalandozásnak nézhetsz elébe. Nem nagy kihívás a virtuálisan nulla emelkedőjű kirándulást teljesíteni egy nap alatt, viszont így elég korlátozott, hogy mit láthatsz a vízi paradicsomból.

Olvasd el Tisza-kerülő túraajánlatunkat:

Kerékpárral a Tisza-tó körül

Kalandok földön-vízen

A Tisza-tó nem csak egy gyors végigtekerést érdemel! Egy hosszú hétvégét mindenképp érdemes itt töltened, ha már ide elvonatoztál. A Tisza-tavi Ökocentrum önmagában szinte egy napos program. Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumában vizák és tokhalak siklanak át a fejed fölött. Ha első kézből akarod megimerni a tavat, nincs mese, vízre kell szállni. Számos helyen bérelhetsz kenut, SUP-ot, vagy vezetett csónakos túrán is felfedezheted a halak és madarak világát. Három vízi kilátóból csodálhatod meg a csodás naplementét vagy a kacsák reptét. Ezeket az építményeket csak vízi úton tudod megközelíteni. Ha száraz lábbal szeretnéd megúszni a felfedezést, a Tisza-tavi sétány pallóútja remek opció, hogy a „vizen járva” nézz körül. Alternatívaként gumicsizmát húzhatsz az Öreg Pákász tanösvényen.

Ha becsülettel körbenéztél, nem marad más hátra, tekerj a vonatállomásra, és pakold fel a bringát a hazaútra.

Videós kalandajánlónk:

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds