Skip to main content

Természetvédelem és aktív életmód sorokba zárva – 2021-ben megjelent könyveink

Természetvédelem és aktív életmód sorokba zárva – 2021-ben megjelent könyveink

Idén is több formában igyekeztünk terjeszteni a természet és a természetjárás szeretetét, a természetvédelem fontosságát és a mozgás örömét. Nemcsak az átadott fejlesztések, kiadványaink vagy online felületeink segítségével tesszük mindezt, hanem könyvek formájában is. A fiatalok számára az idei évben megjelent az Erdőszelfi folytatása Sportszelfi címmel, a kicsit idősebbeknek pedig a magyar természetvédelem sikereiről szóló Természet_Védelem_Itthon című kötet.

Sportszelfi, az irodalmi sportágválasztó

A sport és az irodalom közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk. Mindkettő élményt nyújt, jobb kedvre derít és kikapcsol. Legyen szó bármilyen mozgásról, a sport örömet okoz és kinyitja a világot. Ezt az üzenetet közvetíti az idén megjelent Sportszelfi kötet, melyben kortárs művészek versekkel csinálnak kedvet a fiataloknak az aktív életmódhoz. A kötet 17 kortárs író, köztük Lackfi János, Grecsó Krisztián és Dragomán György műveit tartalmazza, Ritter Ottó illusztrációjával. A humoros, szórakoztató versekből és kisprózákból többek között kiderül, hogy miért jó a jóga, mire vágyik egy futócipő, hogyan hasít a kajak, mire jó egy vívótőr, akik pedig a feladványokat kedvelik, vízilabdás találóskérdésekre is válaszolhatnak. A könyv a 2020-as Erdőszelfi kötet folytatása, amely Lackfi János közreműködésével készült és a Vándortábor élményeit mutatta be gyermekeknek. A Sportszelfi és az Erdőszelfi külön és együtt is megrendelhető az  aktivmagyarorszag.hu webshopjáról.

Természet_Védelem_Itthon, a magyar természetvédelem sikerei

Egyre többen érzik fontosnak, hogy odafigyeljenek természetünk védelmére, mégis legtöbbször csak negatív kontextusban beszélünk a témáról. A Természet_Védelem_Itthon kötet újszerűen közelíti meg a természetvédelem kérdését: sikeres fajmentő akciókat mutat be, olyan történeteket, amelyek inspirálják az olvasót egy zöldebb, fenntarthatóbb világ megteremtésére. A lenyűgöző természetrajzokkal és olvasmányos történetekkel gazdagított könyv egyszerre tudományos és szórakoztató, komoly, mégis humoros. A kötet tizenhárom fejezetben mesél a hazai természetvédelem sikeres, izgalmas, meglepő, és gyakran aggodalmakkal teli történetéről. Az olvasók megismerhetnek mindenféle fura szerzetet, tündéreket, buckalakókat, szépséges csúnyaságokat, komoly vadócokat, buckalakókat, főnemeseket, bölcs és reciprok madarakat, és sok más meglepő, velünk élő védett fajt. A könyvet ifjabb Vitray Tamás, a National Geographic magazin magyar kiadásának főszerkesztője szerkesztette eggyé, a szöveget a hazai természettudományos újságírás kiválóságai, a fotó-összeállítást pedig a legjobb természetfotósaink adták. A történeteket Winkler Róbert néhol abszurdba hajló képtelen természetrajzai és Kókay Szabolcs pazar akvarelljei színesítik. A könyv elérhető a Libri könyvesbolt polcain és az aktivmagyarorszag.hu webshopban.

Regényes természet írói pályázat

Jövőre is találhattok majd természetvédelemmel kapcsolatos könyvújdonságokat. A Magyar Írószövetséggel együttműködve 2020. novemberében pályázatot írtunk ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában. A pályázat célja, hogy olyan regények készüljenek, amelyek felhívják a 10-14 éves gyerekek figyelmét a természetvédelem fontosságára, a klímaváltozás problémájára, egyúttal a természet szeretetére, természetjárásra, aktív életmódra ösztönzik őket. A pályázat eredménye 2021. szeptemberében született meg, a beérkezett 239 pályamű közül 8-at díjazott az öttagú szakmai zsűri. Legjobbnak Regős Mátyás – Lóri és a halott állatok című művét ítélték meg. A díjazott könyvek legtöbbjével jövőre találkozhattok a könyvesboltok polcain.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds