Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Terepkerékpárral a Váli-víz és a Szent László-patak között

By 2021.12.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Könnyű, rövid, MTB-vel teljesíthető bringatúrát keresel? A martonvásári körtúra jó választás: vonattal is megkö­zelíthető, rövid, mégis számtalan látni­valót kínál. Első progampontod a Briunszvik-kastély, melyet Beethoven is szívesen látogatott. Sétálj egyet a kastélyparkban, aztán pattanj nyeregbe, indul a túra java. Gyúróig kerékpárúton vezet az út, érintve a Tordasi Élményfalu komplexumát. Válon kis kitérőkkel ejtsd útba Fejér megye legnagyobb templo­mát és a Haraszthy-birtokon található Szeretet-szobrot is! A kötelező fotó után Vál és Kajászó kö­zött terepezz a Váli-víz murvás tölté­sén! Tordasra visszaérve elgurulsz az üresen álló Sajnovics kastély mellett, hogy egy vadgesztenye fasor szegé­lyezte kerékpárúton érkezz vissza Mar­tonvásárra. A terep miatt a túra csak MTB-vel járható.

Látnivalók

Brunszvik-kastély

A barokk és neogót épületet a francia uralkodók is megirigyelhetnék, annyira lenyűgöző. A Brunszvik család által épített kastélyt többször is kibővítették és átépítették. A második világháborúban állapota megromlott, de a hetvenes években visszanyerte régi pompáját, melyet ma is élvezhetünk. Beethoven is gyakori vendége volt a kastélynak, ezért ma az ő emlékét őrzi a múzeum.

Szeretet szobor

A monumentális Szeretet nevet viselő szobor a váli Haraszthy pincészet területén található. Alexander Milov 2015-ben készítette az amerikai Burning Man fesztiválra. Ezt a szobrot vásárolta meg 2017-ben egy házaspár, így került a Haraszthy birtokra. Milov Szeretet szobra a férfi és a nő közötti konfliktust és vívódást formázza meg.

+ Programtipp

Tordasi Élményfalu

Ha a cowboy-filmek a kedvenceid, itt minden álmod valóra válhat: saját westerfilmet forgathatsz. De élmények terén itt nincs vége: magaslati kalandpályán teheted próbára ügyességedet, ha van merszed, a tó fölötti kötélpályán is végigsuhanhatsz. Szabadulószobák, felnőtt és gyerek játszótér is vár itt.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 30 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Martonvásár elérhető az M7-es autópályán, illetve vonattal is megközelíthető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Brunszvik kastély és kastélypark, Agroverzum

Honlap

A martonvásári kastély múzeummal és csodás kastélyparkkal várja a látogatókat.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds