Skip to main content

Téli kirándulások a Mátrában és Bükkben tumultus nélkül

Téli kirándulások a Mátrában és Bükkben tumultus nélkül

A Mátra és Bükk legszebb téli arcát mutatja januárban. Az elmúlt hetekben rengetegen keresték fel hazánk legmagasabb hegyeit, és ennek köszönhetően néhol túl sokan is voltak. Azonban ez a két hegység nagyon-nagy, sok-sok hely van, sok-sok kiránduló útvonal, amelyek várják a túrázni vágyókat. Hova menjünk, ha ezt a vidéket szeretnénk felfedezni, de el szeretnénk kerülni a tömeget? A következőkben olyan körtúrákat ajánlunk, amelyek kiváló programot nyújthatnak egy téli barangolásra.

Kevésbé ismert mátrai mászkálások

Kétségtelen, hogy hazánk legmagasabb pontjára mindenki el akar jutni. De a parkolóhely-keresés, a tumultus túl nagy ár lehet érte. Választhatunk helyette más célpontot a Mátrában, amely ugyanakkora élményt nyújthat. Mátrakeresztesről indulva a Csörgő-patak völgyén keresztül ostromolhatjuk meg az Ágasvár turistaházat, amely hétvégente a járvány alatt is fogadja az éhes kirándulókat. Hogy semmi látnivalót ne hagyjunk ki útközben, merészkedjünk ki a Newton-sziklára, és keressük fel az óvári bronzkori sáncokat is túránk során! (túra hossza: 9 km, szintkülönbség: 479 m, idő: 3 óra) A Galyatetőről (hazánk második legmagasabb csúcsáról) indulva leereszkedhetünk a Mátra-nyeregbe egy körtúrán. A Kékestetővel díszített horizont megéri az erőfeszítést, úgy ahogy a gerincen elénk táruló látvány is visszautunk során. (túra hossza: 12,7 km, szintkülönbség: 612 m, idő: 4 óra) Ha a Keleti-Mátrát szeretnénk megismerni, egy, Ilona-völgyet is érintő kiránduláson megcsodálhatjuk minden jellegzetességét. Az Ilona-vízesés pedig gyöngyszemként egészíti ki a csodás látnivalók listáját. (túra hossza: 11,6 km, szintkülönbség: 529 m, idő: 3,5 óra)

Bükki barangolások

Ha Budapestről indulunk, akkor is érdemes a Bükkig elmerészkednünk, hiszen ott talán még érintetlenebb, vadregényes természetet találunk. Érdemes körtúránkat Szarvaskőről indítani, így két irányból is megcsodálhatjuk a falut. Egy szakaszon a Kéktúra útvonalát követjük, de visszafele a párhuzamos gerincen vezet utunk. (túra hossza: 14,3 km, szintkülönbség: 550 m, idő: 5 óra) Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb sziklafelületét. A magasan fölénk tornyosuló Bél-kő elsőre nagy falatnak tűnik, de a tetejéről szétnézve elfeledjük a mászás megpróbáltatásait. Az Őr-követ is érintő túra magába foglal mindent, amit a Bükkben szeretünk. (túra hossza: 15,5 km, szintkülönbség: 762 m, idő: 5 óra) Egy igazán családbarát kirándulást tehetünk a hegység északi részén. Az útvonalon Látó-kő és a Jubileumi-forrás biztosítja a látnivalót. Ha még marad szabadidőnk, a Pisztráng tanösvényt is napirendre tűzhetjük. (túra hossza: 8 km, szintkülönbség: 284 m, idő: 3,5 óra) A Bálvány-csúcsra épített Petőfi-kilátóról beláthatjuk a Bükk-fennsíkot, a Mátrát, és ha elég tiszta az időnk, a Tátrához is lehet szerencsénk. Ha az idevezető túrát választjuk, a Faktor-rét is vár ránk. Ha belefér az időnkbe, a Szalajka-völgyben is találunk programot magunknak. (túra hossza: 13 km, szintkülönbség: 390 m, idő: 4,5 óra) Ha bővíteni szeretnénk természeti ismereteinket, az Olasz-kapui tanösvény föld-, növény- és állattani tanulmányútra invitál bennünket a Bükki Nemzeti Park jóvoltából. (túra hossza: 10,4 km, szintkülönbség: 517 m, idő: 4 óra)

Hogyan túrázzunk télen?

Öltözzünk rétegesen és melegen, illetve vigyünk magunkkal cserezoknit, ha beázna bakancsunk. Nagyon fontos, hogy tervezzük meg túránkat, hívjuk segítségül a digitális technológiát! A Természetjáró alkalmazás rengeteg útvonalat ajánl (Androidra ittiOS-en itt elérhető), illetve végig is navigál minket azokon. H .gpx file-ként letöltjük a fent ajánlott útvonalakat, más alkalmazások, eszközök is segíthetnek az eligazodásban.

A túrákat a termeszetjaro.hu, a kirandulastippek.hu és az aktivmagyarorszag.hu oldalakról ajánlottuk.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds