Skip to main content

A természet szobrai – sziklák nyomában

A természet szobrai – sziklák nyomában

Elmerengtél már egy-egy szikla láttán, hogy vajon hogy került oda? Mi lehet a története? Ültek-e már rajta őseink is?

Hazánk különböző tájegységei szebbnél-szebb sziklaformációkat rejtenek, amelyek felkeresése hatalmas élményekkel, és akár egy tartalmas és látványos túrával párosulnak.

Az általunk összegyűjtött formációk mindegyikét a természet formálta mai alakjára. A Mecsek, a Velencei-hegység és a Balaton-felvidék leglátványosabb köveit, és az azokhoz tartozó túraterveket az alábbi bejegyzésünk rejti.

Görgess lefelé, és keresd fel te is a legizgalmasabb alakzatokat!

Babás-szerkövek

A Mecsekben található Jakab-hegy oldalában különleges, vöröses sziklaformációk ékesítik az amúgy is páratlan látványt. A Babás-szerkövek a környék leghíresebb és az egyik leglátogatottabb túrahelyszíne. A szerkövekhez a magyar Capulet és Montague viszály kicsit módosított története is kapcsolódik. Egykor Pécsen élt két egymással örökösen versengő család. Egy napon egy szegény koldus meglátogatta őket, de mindkét család elzavarta őt, aki ezért cserébe megátkozta őket. Az átok így szólt: „Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!” Történt aztán egy szép napon, hogy a két család lánygyermekei ugyanazt a dátumot tűzték ki esküvőjük napjául. A templomi frigy a Jakab-hegy pálos kolostorában történt, ahol útközben összetalálkozott a két család, de egyik sem akart kitérni a másik elől, mondván inkább kővé válnak, minthogy félreálljanak. Végül így teljesedett be a koldus átka, hiszen a monda szerint a két család nászmenete azóta is ott strázsál.
Hogy a monda igaz-e vagy sem, azt döntse el mindenki saját maga, de az biztos, hogy ezek a szerkövek egyedülállóak!

Ezeket a formációkat az alábbi 11 km hosszú túrán is megcsodálhatod!

A Nyugat-Mecsek gyöngyszemei

Pákozdi ingókövek

Ha azt mondjuk, hogy ingókövek, akkor neked is Pákozd jut eszedbe, igaz? Mintha óriások játszottak volna Magyarország  legkisebb, egyben legöregebb középhegységében! A több tonnás, 300 millió éves, lekerekített sarkú gránittömbök (gyapjúzsákok), a gravitációt meghazudtoló sziklaformációk (ingókövek), csodálatos panoráma a Velencei-tóra, gyertyános-tölgyesek és sziklagyepek váltakoznak itt. Igazi családbarát, kalandos túra Pákozd felől felkeresni a Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Területet. Történelem és természet, múlt és jelen találkozik itt: egykor a törökök, majd Jellasics seregei is jártak erre.

A kisebb gyerekekkel is könnyedén teljesíthető túra leírását itt találod!

Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén – Gránit földtani tanösvény

Nyakas-kő

Napjainkra a budapestiek egyik legkedveltebb úti célja a Biatorbágynál található Nyakas-kő lett, hiszen viszonylag közel van a fővároshoz, és olyan páratlan látványt nyújt, amiért a hét bármelyik napján érdemes bakancsba pattanni! A Budai-hegység kiemelt látnivalója igazán jelentős kincs a környéken, hiszen különböző kőzetek lerakódásának eredménye. A felülete pedig a külső természeti hatásoknak köszönhetően érte el mai formáját.

A Nyakas-kő melletti Madár-szirt is megérdemli, hogy felkapaszkodj rá. Mindkét formáció felülete a Pannon-tenger és a szél közös munkájáról tanúskodik.

Az alábbi túra egy kis kitérővel érinti ezeket a csodálatos természeti képződményeket!

A Völgyvidék és a Budai-hegység határán – biatorbágyi kilátások

Szentbékkállai kőtenger – óriások játszótere

A Balaton-felvidék egyik legikonikusabb látnivalója a Szentbékkállán található kőtenger, amelynek kialakulását sokáig csak találgatták. Egy viszont biztos, nem emberi kezeknek köszönheti jelenlegi formáját. A leghíresebb kő itt a Kelemen-kő, amely több, egymáson elhelyezkedő tömbből áll. A tetején egy billegő kő helyezkedik el, amit te is érezhetsz, ha felmászol rá.

A kövekhez is vezető útvonal látványos, ám a szokásosnál időnként nehezebb terepen kalauzol:

Kőtenger kör

+1 Zalahalápi Stonehenge, ami ugyan nem természeti képződmény, de szintén kötelező látnivaló

A Haláp-hegyen található szoborparkhoz, amit a helyiek Zalahalápi Stonehenge néven is emlegetnek, mindenképp érdemes ellátogatnod. A kanyargó tanösvényen szikla-szobrok várnak, és háromdimenziós formákba dermedt lávatestek tornyosulnak feletted. A lebilincselő látvány betetőzéseként a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorújában gyönyörködhetsz!

Ugyan ez egy bringás túra, de két keréken még több érdekességet tudsz akár egy nap alatt felfedezni!

Fedezd fel Tapolcát!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds