GyalogtúraTúraútvonalÉszaki középhegységBükk

Szentlélek gyalogtúra

By 2020.06.03.június 23rd, 2021No Comments

Túrainfo

Túránk Ómassa településről indul, ahonnan az Országos Kéktúra jelzésén kezdünk kaptatni a ma már Bükkszentléleknek nevezett erdei település felé. Stílusosan Szuszogó-ösvénynek hívják a pálos szerzetesek egykori kolostorához vezető utat. A középkorban azért választották ezt a helyet az apátok, mert a közelben több forrás is tiszta vizet ad. Az egykor a Szentléleknek szentelt kolostorról kapta a nevét a ma itt található, pár épületből álló település.

Innen északi irányba gyalogolunk tovább a kék sáv jelzésen a Látó-kő felé. A Bükkben található Kis-fennsík egyik emblematikus kilátóhelye a Látó-kő, ahonnan csodás kilátás nyílik a Bükk vonulataira és a Lázbérci-víztározóra. A kilátáshoz meg kell másznunk a sziklát, így esős idő után csak nagyon óvatosan kapaszkodjunk fel rá. Ha visszasétálunk Bükkszentlélekre, akkor a piros sáv jelzést követve jutunk el a kolostorhoz, amelynek közelében turistaszállást is találunk.

A középkorban épült kolostor magas falai még ma is állnak, ablakait megcsodálhatjuk, jelenleg a renoválási munkálatok folynak a környezetében. A kolostortól nem messze találjuk a déli Látó-követ, amely egy impozáns mészkősziklatömb a bükkösben. A település felé haladva, a kék sáv jelzést követve ereszkedünk tovább a Jubileumi-forráshoz és pihenőhöz. A forrás vize iható, finom hideg víz folyik belőle. Ha eltelünk az erdei hangulattal, ereszkedjünk vissza Ómassára, és Miskolc felé visszaindulva nézzük meg az újmassai őskohót és ipartörténeti skanzent, valamint a híres pisztrángtelepet, ahol még egy rövid, de látványos tanösvényt is bejárhatunk.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.5 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Ómassa

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Pálos kolostor, Bükkszentlélek:

A Bükk erdeinek mélyén, 710 méteres magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora, igazi, remetéknek való helyen. A terület a Szentléleknek szentelt kolostorról kapta ma használatos nevét (Bükkszentlélek). A templom falai ma is magasan állnak, a rendház falainak jelentős maradványaival. Az egyhajós templom hossza 20 méter, szélessége 9,5 méter. 1240-ben Dédes és Tardona határjárásában már említenek ezen a környéken élő remetéket. A pálos kolostort 1313 előtt alapította az Ákos nembeli István nádor a Szentlélek és Krisztus teste tiszteletére.

Őskohó, Újmassa:

Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke, de Európában is ritkaságnak számít. A több mint kétszáz éves kohó mellett áll a Massa Múzeum, egy korabeli, rekonstruált vasverő és egy ipartörténeti skanzen. Fazola Henrik már 1765-től épített kohászati üzemeket a Garadna és a Szinva patakok völgyében. A Mária Teréziától kapott alapítólevél birtokában 1772-ben vasolvasztót épített Felső-Hámorban. Az üzem beindításához vasgyártásban jártas stájer és felvidéki szakembereket telepített ide.

Pisztráng tanösvény:

A Pisztráng tanösvény a lillafüredi kisvasút végállomásától indul, elhalad a Magyar Királyi Erdőgazdaság pisztrángtelepe és a halsütöde mellett, majd visszafelé érinti a völgy bal oldalán elhelyezkedő Turista Emlékparkot. A három kilométer hosszú tanösvényen megismerkedhetünk az erdőgazdálkodás eszközeivel, a vizes élőhelyek állatvilágával és a bükki erdők vadállományával.

+ Programtipp

Petőfi-kilátó:

A fémből épült kilátó 18 méter magas, az alsó szintjére lépcsőkön, a felsőbb szintjére létrán lehet feljutni. Fentről csodás a panoráma, tiszta időben a Magas-Tátráig, nyugat felé tekintve a Mátra csúcsaiig is ellátni. A Diósgyőri Vas- és Acélgyár jelzőtornyának anyagát is felhasználták a kilátó építéséhez 1948-ban.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Eger Tourinform

Hasonló túrák