Skip to main content
Dél-DunántúlMecsek-Villány-ZselicTuristaház

Szentkúti kunyhó-Ökoház

By 2021.06.03.január 24th, 2022No Comments

A Szentkúti kunyhó-Ökoház a Tolnai-hegyhát déli részén, Tolna és Baranya megye határán, gyönyörű erdei környezetben várja vendégeit. A 2021-ben felújított egykori erdészház igazi kuriózum a környéken: a környezetbarát, fenntartható technológiák és a hagyományos építészet kettősségét ötvözi. Közüzemi elektromos áram, vezetékes víz és csatorna hiányában, modern berendezési tárgyak nélkül is minden biztosított, amire agy aktív kirándulás vagy nyugodt kikapcsolódás során szükség lehet. Az Ökoház léte szervesen kapcsolódik a közelben található Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központhoz, ahol pihenőtó, vadaspark, kilátó, lombkoronaösvény, erdei játszótér, tanösvények, interaktív eszközök, bérelhető kerékpárok, kemence, tűzrakóhely és erdei kisvendéglő is a vendégek rendelkezésére áll.

Szolgáltatások:

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által 2021-ben felújított Ökoházban minden van, csak kicsit másképpen. A ház kialakítása teljes egészében ökotudatosságot tükröz, hiszen az áramot napelemek termelik, a víz egy 70 méter mély fúrt kútból jön, napkollektorok melegítik fel, majd a szennyvizet egy mesterséges nádas tisztítja meg, hűtőszekrényként pedig egy korábbi borospince szolgál. Az ide érkező pihenni vágyó turisták ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint egy hagyományos szálláshelyet igénybe vevő turistáé.

A Szentkúti kunyhóban két, saját fürdőszobával rendelkező szoba várja az ide érkező családokat, házaspárokat, kisebb baráti csoportokat 8 főig. (Nagyobb társaságok elszállásolására sátorokban vagy a közeli Annafürdőn van lehetőség.) A felszerelt konyhában az ételt egy fatüzelésű sparhelten lehet elkészíteni, hidegben egy 100 éves cserépkályha és búboskemence gondoskodik a fűtésről. A fürdőszobák zuhanyzóval, komposzt WC-vel felszereltek, meleg vízről korlátozott mennyiségben a gyűrűs kút és napkollektorok kettőse gondoskodik. Az udvarban a „Tündérkert mozgalom” ősi gyümölcsfái, kerekes kút és szabadtéri pavilon is található.

A környéken található számos turistaút bejárására az erdészettől kerékpárok kölcsönözhetők, akik igény szerint az Ökoház mellett kézműves (vályogtéglavetés, fűzfavessző-építés, kenyérsütés búbos kemencében, főzés csikótűzhelyen) és környezetvédelmi foglalkozásokat, erdei iskolai programokat valamint túrákat is szerveznek.

Látnivalók a környéken:

Tolnai Zöldút, Annafürdői parkerdő, vadaspark, interaktív kilátó és lombkoronaösvény, pihenőtó, Apponyi-kastély, Papdi erdei kápolna, Kurd földtani alapszelvény, régi magyar gyümölcsfák, késő bronzkori földsánc, közeli termálfürdők (Bikal, Dombóvár, Tamási)

Turistaház adatlap

Országrész: Dél-Dunántúl
Helyszín: Mucsi
Férőhely: 8

Elérhetőség

Telefon: +36/(74)482-487,
+36/(30)947-0898

E-mail: annafurdo@gyulajzrt.hu
Weboldal: gyulajzrt.hu/vendeghaz/szentkuti_kunyho_okohaz
Facebook: /Lengyel.Annafurdo/
Cím: 7195 Mucsi, külterület 0155/1 hrsz.
GPS: 46.412699°, 18.335165°

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds