Skip to main content

Szafari a Hortobágyon sportülésből szemlélve

Szafari a Hortobágyon sportülésből szemlélve

A látogatók közelről figyelhetik meg a vadlovakat és a rekonstruált őstulkokat

Eddig is különleges élményben részesülhettek azok, akik a Hortobágyi Nemzeti Park területén található Hortobágyi Vadaspark szafari programján vettek részt, azonban most egy új szafariautóval bővült a szolgáltatás. A fejlesztés összesen 15 millió forintból valósult meg, amelyből 12 millió forintot a magyar kormány, a fennmaradó 3 millió forintot pedig a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) biztosított.

A szafariról legtöbbeknek Afrika szavannái jutnak eszébe, pedig ennél sokkal közelebb, a Hortobágy szikes pusztáin is hasonló élményben lehet részünk. A civilizáció térhódítása előtt a Hortobágy területén nagy létszámban éltek legelő patások, mint az őstulok vagy a vadlovak. E nagyvadak leszármazottait tekinthetik meg testközelből azok, akik részt vesznek a Hortobágyi Vadaspark szafari programján. Az érdeklődőket egy kisebb időutazás várja, amely során megismerkedhetnek a területre jellemző élőhely-típusokkal, valamint azok állat- és növényvilágával. A körülbelül 25-30 perces túra egy nyitott szafari terepjáróval történik, a Vadaspark gyalogos zónáján kívül eső, úgynevezett Nagylegelő bejárásával, szakvezető kíséretében. A program során a vendégek részletes tájékoztatásban részesülnek a különböző élőhelyekről és a hozzájuk kapcsolódó fajokról. A látogatóknak lehetőségük van természetfotózásra is. „A vadaspark olyan természetközeli programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget. Az új szafari autó pedig amellett, hogy egyedi élményt nyújt, növeli a látogatók komfortérzetét is”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

A nemzeti park szafari programja eddig egy több mint 20 éves, speciálisan átalakított Land Rover terepjáróval történt, amely 8 utas szállítására volt alkalmas. Az autó jelentős futásteljesítménye és annak korszerűtlen dízelmotora a jármű korából adódóan gyakran meghibásodott, javítása idején a szolgáltatás esetenként hetekig szünetelt.

„A fejlesztéssel a vendégek elégedettségének növelése volt a célunk”, mondta dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A Toyota Hilux Single Cab típusú gépjármű átalakítása során eltávolították annak platóját, hogy egy speciális bukórendszerből álló felépítményt építhessenek. Az így kialakított utastérbe a látogatók maximális biztonsága érdekében 7 db speciális biztonsági sportülést rögzítettek, 4 pontos biztonsági övvel. A vendégtér az eső- és fényvédelem érdekében ponyvaborítást is kapott. A szakvezetést audio hangrendszer segíti vezeték nélküli mikrofonokkal és hangszórókkal, így a tájékoztatás nem egyirányú, az utasok számára kérdések feltevésére is van lehetőség. Az új autó benzinüzemű, így az sokkal alkalmasabb a terepviszonyokhoz és a tervezett igénybevételez. A HNPI távlati tervei között szerepel a szafari program kapacitásának bővítése egy tisztán elektromos, hasonlóan átalakított szafari busz beszerzésével.

A szafari eléggé időjárás- és talajviszony-függő, a résztvevők maximális létszám 7 fő. Jelentkezni a vadaspark ajándékboltjában van lehetőség, nagyobb csoportoknak 15 fő felett pedig előzetesen telefonon (+36 30 383 1612) vagy e-mailben (hnp@hnp.hu). A Hortobágy-Malomházán található vadasparkban a szafari program mellett a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé, valamint az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér várja a látogatókat. A kifutók kialakítása pedig kiváló lehetőséget nyújt az állatok fotózására. A Vadaspark egész évben nyitva tart, azonban csak szervezett formában látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Csoportok számára, illetve szezonon kívüli egyéni látogatáshoz egyaránt előzetes bejelentkezés szükséges.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds