Skip to main content

Pulzusellenőrző erdei túrákkal a megelőzésért

Pulzusellenőrző erdei túrákkal a megelőzésért

A Budapesti Szent Ferenc Kórház átadta hetedik kardiotanösvényét

A kórház által életre hívott „Út az egészséghez” elnevezésű programnak köszönhetően eddig országosan hat helyszínen létesített kardiotanösvényt, melyek kreatív módon segítik a szív- és érrendszeri betegséggel, a magasvérnyomással vagy cukorbetegséggel élők életét. A rehabilitációt és az életmódváltást segítő túraösvényt a kezdetektől úgy formálták, hogy az egészséges lakosság számára is használható és informatív legyen, ugyanis esetükben a betegségek kiszűrését, azok megelőzését is szolgálhatja.

 

A kardiotanösvények célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel, majd ezeket rögzítjük a túra okozta terhelés közben. A tanösvény-program az új, hármashatár-hegyi helyszínen is több különböző hosszúságú távot kínál. Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak.

A programhoz kapcsolódóan Budapesten eddig a Hárshegyen, a Normafán és az újpesti Farkaserdőben, Budapesten kívül pedig Veresegyházán, Miskolcon és Kékestetőn működik ilyen tanösvény. A Szent Ferenc Kórház az egyes budapesti helyszínein heti rendszerességgel visz vezetett túrákat. Elsőként ezt szokták ajánlani, hisz itt a kórház szakemberei figyelnek a részletekre, és segítenek a tanösvény megértésében, illetve helyes használatában. A túra során mért egészségügyi adatokat egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein.

Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. „Az egészséges és aktív életmód rövidtávon gyógyszer, hosszútávon prevenció. Mivel különböző tanulmányok is igazolták azt, hogy akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma, ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, melyek ezzel a céllal összhangban vannak. Így az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda hozzájárulásának köszönhetően a közeljövőben több hasonló túra- és tanösvény jön majd létre országszerte”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az új tanösvény átadóján.

Azonban nemcsak a Hármashatár-hegyről, hanem a Normafáról is indulnak ilyen kardiotúrák. Fontos, hogy az egy hete meghirdetett „Találkozzunk újra a Normafán!” elnevezésű programsorozat részeként megvalósuló kardioösvény sétákon felül sok más egyéb, ingyenesen elérhető vezetett túra és kirándulás is található a Normafa Park honlapján. Továbbá a program résztvevői számára több helyszínen kölcsönözhető eszközök is rendelkezésére állnak (teleszkópos túrabot, pulzusmérő karóra). A kórház a gyogytorna@szentferenckorhaz.hu e-mail címen fogadja a budapesti túráira a jelentkezéseket.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds