Skip to main content

Hol vezet az Év Kerékpárútja? Mutasd meg nekünk!

Hol vezet az Év Kerékpárútja? Mutasd meg nekünk!

Idén is keressük az ország legizgalmasabb kerékpárútját!

Február 13-19. között várjuk ezen a linken kedvenc kerékpárút-szakaszodat, hogy az ország minden bicajosának felkerülhessen a bakancslistájára. Fontos, hogy megszakítás nélkül végig lehessen rajta tekerni, és legalább 7 km hosszú legyen. Ha izgalmas látnivalók vannak az útvonal mentén, vagy ha szép tájon fut keresztül a bringaút, nagyobb eséllyel indul a versenyen.

A bringázás Magyarországon egyre népszerűbb: egyre többen járnak két keréken munkába, és sokan tekernek a természetben hétvégente. Sok helyen kerékpársávok és bicikliutak épülnek, így bővül az úti célok listája is. Az út utak létrehozása és karbantartása energiát igényel. A befektetett munka viszont csak akkor térül meg, ha a bringások biztonságosan, a közlekedési szabályokat betartva gurulnak az utakon, figyelembe véve a többi közlekedő embert és járművet. Ezért hirdeti meg idén is az Év Kerékpárútja pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként kiírt pályázat nem titkolt célja, hogy a kerékpáros turizmust is támogassa, és új túrahelyszínek ajánlásával szólítson mindenkit nyeregbe.

A beküldött pályázatokat  és a szakemberek által javasolt szakaszokat szakmai zsűri értékeli, és választja ki a 11 legjobb útvonalat. A nagyközönség kezében van a döntés, ezek közül melyik érdemli meg 2023-ban az Év Kerékpárútja címet? A döntősökre az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehet majd szavazni április 17-30. között.

Én is nevezek kerékpárutat!

A végeredményt az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján fogjuk kihirdetni. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

A pályázat részletei itt olvashatók.

2022-ben a Kaposvárról induló kerékpáros útvonal nyerte el a címet, amely megkerüli a Deseda-tavat. Nem a tó az egyetlen látnivaló, ha az ember itt teker: játszóterek, vízi világot bemutató látógatóközpont és lombkorona-sétány is várja a bringásokat.

2021-ben a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakasz lett az Év Kerékpárútja. A négy hídból álló komplexum az egyik leglátványosabb kerékpáros fejlesztés. A kerékpárút nem véletlenül lett az ország kedvence, tavaly több mint 150 ezren tekertek át a Tisza-tó fölött.

2020-ban a Tatabányát Tatával összekötő, az Által-ér mentén kanyargó kerékpárút kapta az elismerést. A kiváló minőségű burkolaton, az autóforgalomtól távol vezető kerékpárút csodás tájon kanyarog itt, hiszen az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds