Skip to main content

Ökoturisztikai központ és turistaszállás jött létre az Országos Kéktúra vértesi szakaszán

Ökoturisztikai központ és turistaszállás jött létre az Országos Kéktúra vértesi szakaszán

A túrázókat mostantól új látvány fogadja Kőhányáspusztán

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 420,5 millió forintos kormányzati hozzájárulásból újították meg a Gróf Esterházy Móric nevét viselő turistaszállást a Vértes szívében, Kőhányáspusztán. A Vérteserdő Zrt. az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesülettel és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft.-vel közösen további 291 millió forintos európai uniós támogatásból előadótermet, kiállítóteret, a helyi termelők termékeit kínáló boltot, valamint éttermet is létesített az épületben, de hamarosan vizesélőhely-bemutatót és vadmegfigyelőt is létrehoznak a területen.

Az erdészeti utakkal szabdalt, mégis egyedülálló világgal rendelkező Vértes a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével hívja felfedezésre a túrázókat. Itt található Kőhányáspuszta is, amely Gánt község területének része, az Országos Kéktúra 10. szakaszának egyik pecsételőhelye. Várgesztesről indulva egy hangulatos pagonyerdőn keresztül érünk el a festői kápolnájáról ismert településre, amely az egykori Esterházy birtokterület vadászati központja volt. A napjainkra gyakorlatilag elnéptelenedett, hétvégi házas kis sváb faluban nem csupán az Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelt kápolnát és a Kéktúra bélyegzőjét találjuk, hanem a teljes rekonstrukción átesett, a környék egykori birtokosáról elkeresztelt gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központot is. A névadó nagybirtokos, miniszterelnök a Vértes turizmusának története során jelentős lépést tett azzal, hogy első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt.

Ez a mostani átfogó fejlesztés nem csak a családok kikapcsolódását szolgálja, hanem sokoldalú és komplex szolgáltatásokat biztosít az aktív turizmus szerelmesei számára, valamint az erdőgazdaság oktatáspolitikájának eszközrendszerét is erősíti. Az ökoturisztikai központ az egykori sváb település múltját, néprajzi értékeit is a látogatók elé tárja. Az épület földszinti része előadóhelyiséget, kiállítótermet, Zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magában. Az állandó és időszaki kiállításokon a Vértes természeti értékeit, épített örökségét ismerhetik meg a látogatók, a boltban pedig helyi termelők által forgalmazott, a vidék jellegzetességeit, sajátos ízvilágát tükröző termékekből vásárolhatnak a turisták. Az épület tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállás kapott helyet, 13 klimatizált szobával, szobánkénti fürdőszobával.

Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő, illetve szemléletformáló céljait a látogatóközpont közelében kiépítésre kerülő tanösvény és ZÖLD ÚT is segítik, de nemsokára kialakítanak egy vizesélőhely-bemutatót is a kőhányási tó rekonstrukciójával. A bemutató hely sokféle növény- és állatfajt tart majd fenn, táplálékszerző és szaporodási területként is szolgálhat, vándormadaraknak pedig megállópontot jelenthet. A tó helyrehozatala ökológiai, természetvédelmi, társadalmi és turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír. További fejlesztés a 12 személyes vadmegfigyelő is, amely az évek folyamán tradicionálissá vált szarvasbőgés-hallgató túrákon lesz majd népszerű.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds