Skip to main content

Ökotúrák és látogatóhelyek a Fertő tó körül

Ökotúrák és látogatóhelyek a Fertő tó körül

A Fertő viszonylag nagy kiterjedésű szikes tó, Európa második legnagyobb összefüggő nádövezete, mely több mint 300 különböző madárfaj otthona. A terület az Európa és Afrika között vonuló madarak fontos pihenőhelye, számtalan vízimadárfaj fészkelőhelye. E táj csodálatos természeti kincseit alaposabban is megismerheted a nemzeti park bemutatóhelyein, túraösvényein, vagy szakvezetővel kísért gyalogos és kenutúráin.

Madármegfigyelő ökotúrák

Fertő tó Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Több mint 300 különböző madárfaj él itt. Nádasba záródott kis belső tavaival, menedéket nyújtó nádrengetegével, a környező kis szikes tavacskákkal a Fertő ideális táplálkozó-, búvó- és fészkelőhely számukra. Ebbe a páratlan vízi világba pillanthatsz be a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakvezetői által vezetett kenutúrákon. Nagy kócsaggal, vörösgémmel, nyári lúddal biztosan találkozni fogsz egy ilyen túrán, de ha szerencséd van, a nádirigó, a foltos nádiposzáta és a barkóscinege énekét is elcsípheted.

A Vízi rence túraútvonalon a Fertő tó sűrű nádasába vágott csatornákon át egészen a belső tavakig evezhetsz el egy kalandos, 6 kilométer hosszú kenutúrán, ahol a tanösvénynek nevet adó, aranysárga virágú, húsevő vízinövénnyel is találkozhatsz. Nemcsak kenun, de kis napelemes hajóval is felfedezheted a Fertő tavat. A szolárhajó szinte hangtalanul halad, így nem riasztja el a rejtőzködő madárfajokat. A nemzeti park szolárhajós túráján a Fertő keleti oldalán a nádas szegélyezte főcsatornán keresztül a Madárvárta-öböllel határos nyílt vízre juthatsz ki.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park madármegfigyelő gyalogtúrákat is szervez, ahol a Fertő szikes tavainál pihenő madárvilágot lesheted meg. Életre szóló élmény a vadludak behúzását látni ősszel a nemzeti park betekintő helyeiről.

Jelentkezés és további információ Fertő-Hanság Nemzeti Park holnapján.

Sziki Őszirózsa Tanösvény, Fertőújlak

A Fertőzug egyedi hangulatú vidékén mintegy 40 sekély szikes tó szabdalja a füves, sztyeppei tájat. Ez a különleges vidék Fertőújlaknál átnyúlik hazánk területére is. A Lászlómajortól nem messze induló, 4 kilométeres, kitáblázott tanösvény ezt a különleges világot ismerteti meg veled. Felejthetetlen élmény a szélesen elnyúló vizek fölött megpillantani a Schneeberg hatalmas havas csúcsát. A tanösvény madárleseiről megfigyelheted az itt élő madarak mindennapjait, és találkozhatsz legelésző szürke marhákkal, rackajuhokkal, sőt, bivalycsordával is! Az utat gyalogosan vagy kerékpárral is végigjárhatod. Távcsövet ne felejts el vinni!

Fertőrákosi Kőfejtő

Egykor Magyarország területén hullámzott a sekély, trópusi Pannon-tenger, melynek északnyugati részén, a mai Lajta folyó környékén a tengeri élőlények meszes vázából 15 millió évvel ezelőtt kialakult a jellegzetes, szürkés lajtamészkő. A kőzet keletkezését mutatja be a kőfejtő barlangjában kialakított témapark, ahol láthatsz életnagyságú ősbálnát és ősmaradványokat is.

Érdemes végigjárni a kőfejtőt körülvevő Sziklai benge tanösvényt is. Állomásain többet megtudhatsz a természetvédelmi területen élő védett növény- és állatfajokról – például az ilyen nagy tömegben csak itt tenyésző sziklai bengéről –, kilátópontjairól pedig csodálatos panoráma nyílik a Fertő tóra.

Nyári estéken zenés színházi előadásokra, koncertekre is beülhetsz a kőfejtőben kialakított, különleges akusztikájú, Európa-szerte híres Barlangszínházba.

A kőfejtőt a Fertő tó körüli kerékpárút is érinti.

A vasfüggöny mentén a Szárhalmi-erdőn át

Mekszikópuszta

A Sarród településhez tartozó szikes vidék, madártani kutatási terület páratlanul gazdag élővilággal rendelkezik. Nevét Ferenc József császár tragikus sorsú öccsének emlékére kapta, akit 1864-ben mexikói császárrá koronáztak, majd a forradalom kivégeztette. Rengeteg gázlómadár pihen és fészkel itt, köztük a gulipán a széki lile és a gólyatöcs. A sokszínű madárvilágot és a különleges, szikes tájat madármegfigyelő toronyból csodálhatják meg a látogatók.  Az EUROVELO 13 és a Fertő tó kerülő kerékpárút is érinti a területet, de autóval és busszal is megközelíthető.

Tókerülő bringás élménytúra

Látogatóhelyek

Az Esterházy hercegek egykor virágzó gazdasági központjában, Sarród mellett a nemzeti park bemutató majorságot alakított ki, ahol a Fertő-táj és a Hanság hagyományos gazdálkodási formáival lehet megismerkedni. A gyerekeket élményösvény, játszótér, interaktív kiállítás is várja.

A dr. Csapody István erdőmérnök nevét viselő minősített erdei iskolai központban különböző erdei iskolai programokon, kézműves foglalkozásokon, természetvédelmi előadásokon és vetélkedőkön vehetnek részt az ide látogató diákok és iskolás csoportok. Az épületben szálláshely is működik.

  • Kócsagvár

Sarród északi részén áll a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának székhelye, a Kócsagvár, amely Fertő-Hanság Nemzeti Park címerállatáról, a nagykócsagról kapta a nevét. Aulájában állandó és időszaki kiállítások és érdekes helyi kiadványok, ismeretterjesztő anyagok várják a látogatókat. Az épületben előadótermek és szálláshely is található.

Ha a térség kulturális jellegű látnivalóira lennél kíváncsi, nézd meg ezt a cikkünket.

Top 6 hely a Fertő-tó környékén

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Soproni-hegység és Fertő tó

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds