Skip to main content

Okostelefon helyett új pumpapályán tekerhetünk

Okostelefon helyett új pumpapályán tekerhetünk

Balatonalmádiban, az általános iskola mellett épült meg az új bringapálya

Az Országos Bringapark Program keretében több tucat bringapálya megépítésére nyertek egyesületek és önkormányzatok 50%-os állami támogatást, melyek közül már sokat át is adtak a közönségnek. Azonban Balatonalmádi önkormányzata a megépített pumpapálya helyszínének kiválasztása során is példamutatón járt el.

Az Aktív Magyarország Program államilag támogatott sípályái, vasalt útvonalai, mászófalai, futókörei, görparkjai és bringapályái kettős szerepet töltenek be. Megépülésükkel egyrészt nőnek a felnőtt lakosság aktív kikapcsolódási lehetőségei, de legalább ugyanilyen fontosak ezek a létesítmények a fiatalok számára is. „Ha a gyerekek 8-10 éves kor felett nem találnak maguknak olyan lehetőségeket, melyek számukra is kellő adrenalinszintet biztosítanak, akkor a virtuális világ felé fordulnak. Egy ilyen bringapark pont ezt a túlzott digitalizálódást akadályozza meg”, mondta Kacsó Dániel az Aktív Magyarország sajtófőnöke a balatonalmádi bringapark átadóján. Ugyanis egy pumpapálya minden olyan szempontnak megfelel, amely egy serdülő fiatalnak kulcsfontosságú. Élvezetes rajta bringázni, a súlypont áthelyezésével pedig ügyesebb kerékpárosokká is válhatnak, így biztonságosabban közlekedhetnek a forgalomban. Plusz adalék, hogy a kerékpárt ügyesen kezelő fiatalból könnyen élsportoló is válhat, amihez egy ilyen pumpapálya lehet az első lépés.

Balatonalmádi 800 négyzetméteren elterülő bringaparkja – ha lehet ilyet mondani – a legjobb helyre épült, hiszen a Vörösberényi Általános Iskola mellett alakították ki a pályát, így akár közvetlen utánpótlásnevelési eszközként is szolgálhat. Ráadásként az iskola infrastruktúrája (öltözői, mosdói) jó kiegészítő elem lehet egy-egy későbbi rendezvény vagy verseny lebonyolítása esetén is. Az iskola a Veszprémi Kerékpáros Egyesülettel együtt a pálya üzemeltetésében is segít a jövőben, így a pumptrack közösségi összefogással a lehető legjobb kezekben lesz.

Balatonalmádi önkormányzata az új bringapark megépítéséhez 50%-os támogatásban részesült, így a 12 millió forintos önerőt ugyanekkora összegű kormányzati támogatás egészíttette ki. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által életre hívott, és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) által koordinált Programnak köszönhetően 2021-ben 36 pályázó nyert ilyen jellegű támogatást, akiknek 2022. március 31-éig kell befejezniük a munkálatokat.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds