Skip to main content
Blog

Nosztalgikus kisvasutazás bakancsos élményekkel fűszerezve!


Bátran állítjuk azt, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenki szeret kisvasúton zötyögni. Kutatván az emlékeid között, tedd a szívedre a kezed, és valld be, hogy igazán kellemes gyermekkori élmények fűznek téged is a hazai gőzösökhöz!  Vagy ha nem is gyermekkori, akkor akár felnőttkori is.

Október végéig hétvégenként szinte mindegyik kisvasút teljes gőzzel üzemel, de több járaton akár hétköznap is kalandozhatsz. A hosszú hétvége remek alkalom egy „zakatolós” túrához!

A helyszín kiválasztásának megkönnyítéséhez összegyűjtöttünk öt olyan túrát, ahol kisvasutazhatsz, túrázhatsz és nem utolsó sorban csodálatos környezetben töltheted a napod!

Görgess lefelé, és robogj velünk!

1. A Széchényiek nyomában – Nagycenk

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Gulyás Attila

A Soproni-hegység ikonikus kisvasútjával könnyedén megközelítheted a nagycenki Széchenyi-kastélyt, ahonnan túránk is indul. A kastély parkjának híres 2,6 km hosszú hársfasorát elhagyva szemügyre veheted Széchenyi Bélának és feleségének síremlékét. A 8,3 km hosszú túra másik kötelező megállója a Gloriette-kilátó, ahonnan csodálatos panoráma tárul eléd: szemügyre veheted a Fertő tavat, sőt tiszta időben még Pozsonyig is elláthatsz.

A Széchenyiek nyomában

2. Balatoni gurulás hazánk utolsó gazdasági vasútján

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Gulyás Attila

Zakatolj hazánk legnagyobb természetes tavától a hozzá legközelebb eső termálfürdőig, Csisztafürdőig! A Fekete István regényekből megismert Nagy-Bereken keresztülzötyögő Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút és a hozzá kapcsolódó kerékpártúra számos élményt tartogat.

Merülj el a kisvasút végállomásán található csisztapusztai fürdő meleg vizében, majd felfrissült testtel vágj neki a 13 km-es bringatúrának, ahol a végcél Fonyód.

Balatoni gurulás – kerékpáron és kisvasúton

3. Buckajárás az Alföldön

Magyarország legrégebben működő kisvasútjával, a Zsuzsi Erdei Vasúttal utazhatsz a túra kezdőpontjáig. A 9 km hosszú útvonal elején, a Természet Háza nevű erdei menedékházban megtöltheted a kulacsod, majd felfedezheted a Hármashegyi-kilátót és -tavat. Ha kisebb gyermekkel indulsz útnak, bejárhatjátok a Kajla felfedező tanösvényt, sőt az erdei játszóteret is útba ejthetitek.

Buckajárás az Alföldön

4. Pihenők és kilátók útja a Mecsek mediterrán lejtőin

Fotó: Abelovszky Tamás

Fotó: Abelovszky Tamás

Az ország legrövidebb kisvasútját a Mecseki Parkerdő területén találod. Pattanj fel a Mecseki Kisvasútra a nemrég felújított Pécsi Állatkert meglátogatása után, majd a rövid zakatolás végeztével járd be az alábbi, szép kilátásokban és pihenőkben gazdag útvonalat! Fedezd fel a pécsiek kedvenc hintáját a Flóra pihenőnél, vagy pihenj meg a görög színházak oszlopsoraira emlékeztető Ilonka pihenőnél!

Pihenők és kilátók útja a Mecsek mediterrán lejtőin

5. Hármas csúcstúra a Börzsönyben kisvasutazással egybekötve

Fotó: Abelovszky Tamás

Fotó: Abelovszky Tamás

A Börzsöny legszebb vonalvezetésű kisvasútja, a Transzbörzsönyi kisvasút sínszálait több mint száz éve koptatják a járművek. Csúcsfordítók, völgyfőket kerülő hurkok, vadregényes erdei környezet teszik izgalmassá az utazást a Dunától a Börzsöny mélyére vezető, több mint 20 kilométer hosszú vonalon.

Ehhez a kisvasutazáshoz egy kicsit nehezebb túrát ajánlunk, amely a Nagyírtáspuszta állomástól indul, és a Sas-hegy, Só-hegy és Kopasz-hegy hármasát érinti.  A kirándulás első látványos kilátópontja a Sas-hegy bozótüstökű csúcsa. Majd egy kis ereszkedő után csodás réteken át kanyarog az ösvény a Só-hegy csúcsán található tisztáshoz. A harmadik csúcs, a Kopasz-hegy adta látványért meg kell küzdened, ugyanis kimerítő és meredek ösvényen kell felfelé kaptatnod. A látvány természetesen megéri a fáradtságot, mert a csúcsra érve, keleti irányba a Naszály sasbérce kápráztat el.

Hármas csúcstúra a Börzsönyben – Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy

Legyél te is Tiszteletbeli Kisvasutas!

A kisvasutas élményt pedig megfűszerezheted egy izgalmas pecsétgyűjtéssel is! Szerezd be  Kisvasútra fel! kiadványunkat a kisvasutak jegypénztáraiban, gyűjts össze legalább tíz pecsétet, fotózd le magad a füzettel, és mi Tiszteletbeli Kisvasutassá avatunk!

 

Lapozd át online:

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds