Skip to main content

Modern szállás várja a túrázókat a Nyugat-Mecsekben

Modern szállás várja a túrázókat a Nyugat-Mecsekben

A Gubacsos kulcsosház újjászületve, igényes környezetben várja a vendégeit

Jelentős ökoturisztikai fejlesztést valósított meg a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program részeként, ugyanis 43 millió forint állami támogatással újjászületett a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben lévő Gubacsos kulcsosház. A teljeskörűen felújított, egész évben nyitva tartó erdei kulcsosház a Mecsek egyik ikonikus települése, Orfű közelében található. A beruházásnak köszönhetően a természetjárókat mostantól a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett természeti környezetben.

A 12 fő befogadására alkalmas, egész évben nyitva tartó erdei kulcsosház épülete teljesen újjászületett. Az új bútorokkal berendezett főépülete két hálóhelyiségében vizesblokk kialakítással, a konyhában az önellátás minden feltételével remek komfortot biztosít. A szintén felújított melléképület fatüzelésű kályhával és áramvételi lehetőséggel további 2 fő részére kínál kényelmes szállást. Az udvaron a forró nyári napokon fedett kerti kiülőben lehet hűsölni, este pedig szalonnasütéssel vagy bográcsozással tehetjük még hangulatosabbá az itt töltött időt. A kulcsosházat modern szennyvízkezelő rendszer – biológiai szennyvíztisztító – és fúrt kút szolgálja ki. „A rekonstrukció révén hazánk turistaházainak döntő többségéhez hasonlóan a Gubacsos kulcsosház is már eléri az osztrák és a szlovák turistaházak színvonalát, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

A kulcsosházra több túraútvonalon – S és K+, valamint a Gubacsos-forrást érintő K● –, Orfűtől mindössze 3,7 kilométerre, egy csendes, fákkal körbevett kis tisztáson találunk rá. A környéken számos lehetőség kínálkozik a szabadidőt aktívan eltölteni szándékozók számára. Kerékpáros túrázóknak érdemes egy látnivalókban bővelkedő tókerülő kerékpárúttal indítani a felfedezést az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó mentén. Utóbbit magunk mögött hagyva érdemes Abaliget felé továbbgurulva érinteni a hangulatos völgyben fekvő Csónakázótavat és az Abaligeti tavat, ahol pihenésképpen akár az Abaligeti-barlangot és Denevérmúzeumot is megtekinthetjük. Innen alacsony forgalmú, egy kis emelkedővel nehezített aszfaltúton lehet visszajutni a kulcsosházhoz. Ugyanakkor egy gyalogtúra keretében is ideális úti cél lehet az Orfűi Malmok, illetve az Orfűi Tájház és a Kemencés Udvar.

A Mecsekerdő 2006-ban kezdte el fejleszteni és átalakítani kulcsosházait. Fő célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás részeként szélesítse turisztikai kínálatát, ezen belül pedig megfizethető szálláslehetőséget biztosítson a természetjáróknak. Ennek a folyamatnak fontos állomása volt a legendás Gyopár-kulcsosház megújulása és átadása 2021-ben, illetve most, a Gubacsos kulcsosház rekonstrukciója is.

Fotók:Guba Csaba

Tovább a Gubacsos kulcsosház oldalára, szállást foglalok!

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds