Skip to main content

Megújult kulcsosház várja a turistákat a Gerecse füvészkertjében

Megújult kulcsosház várja a turistákat a Gerecse füvészkertjében

A páratlan szépségű Agostyáni Arborétumban adtak át modern turistaszállást

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében teljesen megújult az Agostyáni Arborétumi Kulcsosház. Az egyedi környezetben elhelyezkedő 10 fős szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket.

A 30,5 hektáros Agostyáni Arborétum a Gerecse egyik páratlan szépségű helyén, a Bocsájtó-völgyében, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől pedig alig egy órára található. Megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval és tömegközlekedési eszközökkel egyaránt. Az arborétum mellett halad el a piros és sárga sáv, valamint a sárga és piros kereszt jelzésű túraútvonal, utóbbi közvetlenül csatlakozik az Országos Kéktúra útvonalhoz. Emellett az 593. számú geoládát is az Arborétum területén helyezték el. A közelmúltban elkészült a Tatát Agostyánnal összekötő kerékpárút, és a tervek között szerepel az Agostyán–Tardos bicikliút kivitelezése is. Az Arborétum évi látogatottsága 10 ezer fő körül alakul.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 32,6 millió forintos támogatásából most felújított kulcsosház fennállása óta többféle funkciót töltött már be, többek között szolgálati lakásként is működött, azonban az utóbbi időszakban használaton kívül volt. Az arborétumi tó partján álló épület teljesen megújult, amely az erdő mélyén, nyugodt környezetben igazán egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak. Fontos volt, hogy az épület illeszkedjen a környezetéhez, ezért a tervezés során nagy hangsúly került a megfelelő és harmonikus anyaghasználatra. A konyhával, fürdőszobákkal felszerelt ház összesen 10 fő elszállásolására alkalmas. A pincében darts és csocsóasztal biztosít szórakozási lehetőséget, a kerékpárral érkezőknek pedig kerékpártároló áll a rendelkezésére. „Az utóbbi időben átadott turistaházak versenyképesek az osztrák turistaházakkal, azok közül is a jobbakkal. Ez a szállás is minden igényt kielégít”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kulcsosház átadóján.

A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgyön átfutó Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátat építettek és két tavat létesítettek a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. Az Arborétum sajátos mikroklímájának köszönhetően az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló erdőt csodálhatnak meg a látogatók, melyek többsége nem őshonos a területen. A kert élőfa gyűjteménye jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége. Az arborétum területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, amely hozzájárult, hogy az Arborétum 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület legyen. Ezidáig 71 madárfaj költése és 110 madárfaj megjelenése vált bizonyossá, így méltán viseli a „Madárdalos Agostyáni Arborétum” jelzőt.

Agostyáni arborétumi kulcsosház

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds