Skip to main content

Megújult a Közép-Duna 15 vízitúra megállóhelye

Megújult a Közép-Duna 15 vízitúra megállóhelye

Több helyszínen infrastrukturális-, néhány megállóhelyen eszközfejlesztések is történtek

Elkészült Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós forrásból Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében. Erről beszélt a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Schmidt Gábor, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója, Baráth Gergely, valamint Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden Budapesten, online sajtótájékoztatón.

 „A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak”, mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, aki hozzátette, hogy a vízi turizmust érintő más túrázási módokhoz, így például a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok, és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is fontos partnere a szövetségnek. Az Elnök ismertette, hogy több helyszínen infrastrukturális fejlesztések történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.

A Szövetség a Római-partot is bekapcsolta a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a XIII. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd. Kiemelten kezelték a váci megállót, az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont a Római-part. „A Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon, többek között a Felső-Tiszán, az Alsó-Tiszán, a Körösökön, és a Balatonon is, a túrák megtervezéséhez a viziturapont.hu oldal nyújt segítséget” mondta Schmidt Gábor, aki megemlítette, hogy az MKKSZ gőzerővel készül a júliusi olimpiára, de közben nagy energiát fordít a vízitúrázás széles körű elterjesztésére, az ország természeti és kulturális kincseinek megismertetésére is.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.” Rámutatott arra is, hogy nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.

Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője egy kérdés kapcsán közölte, hogy „a jelenlegi uniós ciklusban ezen a fejlesztési projekten kívül nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte. Reményét fejezte ki, hogy az új ciklusban is történnek majd újabb fejlesztések.”

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds