Skip to main content

Megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút is

Megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút is

Gyors ütemben fejlődik a kisvasúthálózat Magyarországon

2017-ben átfogó program indult a hazai kisvasutak felújítására és fejlesztésére, melynek eredményeként az elmúlt években 7 kisvasútvonal újult meg Magyarországon, és további 5 útvonal korszerűsítése van folyamatban. A kisvasutak utasok ezreit viszik el a természetbe, ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy természetszerető és a természetet jobban óvó társadalmunk legyen. Ezt a célt szolgálja a mintegy 2 milliárd forintból most felújított Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút is.

A Királyréti Erdei Vasút a Börzsöny egyik szimbóluma, évente több mint 100 ezer látogatót vonz. A vasút 1978-1981-ben és 2010-2011-ben is jelentősebb ráncfelvarráson esett át, azonban most a térség másik híres vonalával, a Kemencei Erdei Múzeumvasúttal együtt teljes rekonstrukción esett át. „Egy jól működő kisvasút javítja a helyi turisztikai célpontok elérhetőségét, generációkat mozgat meg és turisztikai célpontokat köt össze. Ráadásul azok az emberek, akik kisvasúttal közlekednek az erdőben, jobban oda fognak figyelni a természetre, természetvédő emberekké válnak, közben pedig mozognak, egészségesebben élnek”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Királyréti Erdei Vasút átadóján.

Királyrét erdei kisvasút, Szokolya

A Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, az útátjárók és a pályaszakaszon található hidak és váltók is. Kismaros és Szokolya települések belterületén, a zajterhelés csökkentése érdekében gumibetéteket helyeztek el a felújítás során. A pályaszakasz felújítása mellett megújul a járműállomány is. Négy személykocsi külső és belső felújítása már megtörtént, így korszerűbb, de az archaikus jellegüket maximálisan megtartó kisvasúti kocsikon utazhatnak a látogatók. Emellett két mozdony teljes felújítása zajlott az elmúlt időszakban, jelenleg pedig további két mozdony és két kerékpárszállító rekonstrukciója, illetve megépítése zajlik annak érdekében, hogy az őszi turisztikai szezonban még gördülékenyebbé váljon az aktív turizmust választók utazási lehetősége a térségben. Ennek köszönhetően a bakancsos természetjárók mellett az egyre nagyobb számban érkező kerékpárosok is korszerűbb szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Ezen felül a Börzsönyben az utóbbi években több aktív turisztikai fejlesztés is megvalósult. Például tavaly nyáron újra elindult körjáratokkal a dunakanyari hajózás, Szobon, Verőcén és Zebegényben kikötő épült, új bicikliutakat, turistaházakat, tanösvényeket, kilátókat és játszótereket adtak át.

A kisvasutak története a XIX. század második felére nyúlik vissza, ugyanis ekkor épültek az első keskenynyomközű vasutak, melyek nagyrészt mezőgazdasági és ipari célokat szolgáltak. Az 1920-as, 30-as években kialakult a 7 legjelentősebb hálózat, köztük a Nyíregyházavidéki Kisvasutak, a Debrecen Városi Gazdasági Vasút és a Szegedi Gazdasági Vasút is. A kisvasutak építése a II. világháború után, az 1950-es években új lendületet vett, majd 1968-tól számos vonalat felszámoltak. Az 1966-ban nyilvántartott 24 erdei vasút közül 1985-re sajnos csak 14 maradt. Az 1990-es években ismét jelentős fejlődés történt a területen, civil kezdeményezésre újraindították például a nagybörzsönyi és kemencei kisvasutakat. A kisvasutak állapota a 2010-es évek közepére leromlott, több vonal felújítás nélkül balesetveszélyessé vált volna, ezért 2017-ben átfogó program indult a hazai kisvasutak felújítására és fejlesztésére. A program célja, hogy a kisvasutakon – a mai kor igényeinek megfelelően – biztonságosabbá és komfortosabbá váljon az utazás, és közben megőrizzük a régi ipari, közlekedési emlékeinket is.

A programnak köszönhetően eddig összesen 7 kisvasútvonal újult meg, és további 5 pálya felújítása zajlik. 2020-ban átadták a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasútat, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasútat, a Debreceni Zsuzsi Vasútat és a Mátravasút lajosházi vonalát. 2021-ben befejeződtek a munkálatok a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút csisztai vonalán, valamint a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a most átadott Királyréti Erdei Vasút teljes vonalán. Folyamatban van a Kaszó Állami Erdei Vasút, az Almamelléki Állami Erdei Vasút, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút garadnai szakaszának felújítása is.

2021-ben az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Kisvasútra fel! címmel kiadványt készített a magyar kisvasutakról, ahol a 21 vonal leírása mellett a helyi programokról és látnivalókról is hasznos információkat találnak az olvasók. A kiadvány közepén két pecsétgyűjtő oldal is található. Ha valaki 10 pecsétet összegyűjt a kalauzoknál, tiszteletbeli kisvasutassá válik, amiért oklevél és jutalom is jár.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds