Skip to main content

Megújult a kaposvári Cseri park

Megújult a kaposvári Cseri park

Jótékonysági futóversennyel avatták fel az új futókört és a park más újdonságait

A 20 hektáros területen a város és az ott lakók együtt álmodták meg a park új funkcióit, melynek eredményeként egy új, egy kilométer hosszú futókör, kosárlabdapálya, ovifocipálya, és egyebek mellett kutyafuttató is épült az elmúlt hónapokban. Korábban egy több mint 5 milliárd forintos ingatlanfejlesztéssel a parkban kapott helyet a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztálya is, és egy hasonló nagyságrendű beruházással a helyi járatú autóbuszok új telephelyének kialakítására is sor került. A most átadott, 115 millió forintból megvalósult fejlesztés első üteméhez az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forint költségvetési támogatást biztosított, amely a futókör megépítését segítette.

Az erdő, illetve a park a nagy számban előforduló csertölgyről kapta a nevét. Kaposvár ma legnagyobb kiterjedésű parkjának területe 1948-ig közbirtokossági erdő volt, majd a honvédség tulajdonába került, s az 1960-as évek óta kezelte a városi tanács. A terület már a XIX. század közepétől fogva szerepet játszott a város politika-, katona- és sporttörténetében. A városlakók ma is szívesen sportolnak a parkban, sokan használják futóedzésre, kocogásra, gyakran rendeztek itt atlétikai versenyeket, ugyanakkor a kutyasétáltatók is előszeretettel hozzák ide kedvenceiket. A nagyobb füves területek adnak lehetőséget a szélesebb közönség részvételével zajló programok megtartására. A terület északi részén 1968 decemberében nyílt meg a Cser vendéglő, amely a fonyódi Panoráma vendéglő mintájára épült. Ezen szempontokat vette figyelembe a Kaposvári Önkormányzat, mikor úgy döntött, hogy a városlakók szabadidős tevékenységeihez minden igényt kielégítő infrastruktúrát alakít itt ki.

Közösségi tervezéssel újult meg a Cseri park, mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki beszédében kiemelte, hogy a közös gondolkodáshoz nagyon sokan csatlakoztak. „Egyértelművé vált, mekkora az igény arra, hogy élővé és élhetővé tegyük ezt a területet. Három és fél évvel ezelőtt egy lakossági fórumon arról beszéltek a környéken élők, hogy sötétedéskor félnek az utcára lépni. Ma pedig elérkeztünk oda, hogy egy igazán élvezhető, eleven park járul hozzá az itt élők kényelméhez és egészségéhez. Örömmel segítettük ezt a törekvést”, tette hozzá a polgármester.

Az első ütem átadásának része lett az egy kilométer hosszú futópálya is. Ezen kívül megépült egy félkosárlabda-pálya (streetball-pálya), egy műfüves ovifocipálya és egy kutyafuttató is, ivóvízzel, kerítéssel, játékokkal együtt. Azonban a rekonstrukciós programnak ezekkel még nincs vége, hiszen tervben van a park további fejlesztése is. A jövőben is a lakók kérései alapján történik majd a park folyamatos rehabilitációja, így hamarosan új játszótér, új utak és közvilágítás kialakítására is sor kerülhet.

„A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy rávegyék az embereket a mozgásra, az egészségesebb életre. Ehhez pedig olyan infrastruktúrát kell teremteni, amely mindehhez élményt társít. A számos aktív- és ökoturisztikai fejlesztésen felül a városi mozgás szempontjából is tettünk lépéseket az Aktív Magyarország Programmal. Futókörök, biciklipályák, görparkok létesültek és folyamatosan létesülnek szerte az országban annak érdekében, hogy a sport legyen testedzés, szórakozás és mentális felfrissülés”, foglalta össze Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki röviden beszélt a Somogy megyei kerékpárút-építésekkel kapcsolatos elképzelésekről is. „Összességében jó lenne elérni azt, hogy a Balaton és a Dráva térsége kerékpárúton vagy biciklizésre kijelölhető alacsony forgalmú utakon átjárhatóvá váljon. A Balaton déli partján pedig – az északihoz hasonlóan – szükség lenne kis kerékpáros körökre is”, tette hozzá a kormánybiztos.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, hogy a Kormánybiztosi Iroda a szövetséget bízta meg a pályázatokat elbírálásával. „Összesen 17 nyertes futókör pályázatunk van, melyből idén tíz átadására kerül sor. A kaposvári pályát megelőzően már másik öt pályát vehettek birtokba a sportolni vágyók. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy a beruházást a Szövetség méltónak találja a támogatás elnyerésére. Külön öröm, hogy itt Kaposváron ez a futópálya egy komplex sportközpont része lehet.”

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds