Skip to main content

Megújult a Budai-hegység kedvelt kirándulóhelye

Megújult a Budai-hegység kedvelt kirándulóhelye

Az Anna-lak felújításával befejeződött a három erdei szálláshely korszerűsítését összefogó program első állomása

Korszerűsítették, bővítették és napelemekkel szerelték fel a Budai-hegység népszerű kirándulóhelyét, a Telki és Nagykovácsi között található Anna-lakot. A szálláshely mostantól már négy szobával, és felújított bútorokkal, bővített vizesblokkal várja a túrázókat. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően további két turistaszállás is megújult a Pilisben, a Budakeszi Arborétumban található faházon és a kőhegyi Czibulka János Menedékházon is fejlesztéseket hajtottak végre.

Anna-lak és annak csodálatos természeti környezete a Budai-hegység egyik kedvelt kirándulóhelye. Budapest és agglomerációjának lakossága, valamint Magyarország más térségeiben élők is szívesen keresik fel aktív pihenés és rekreáció céljából. Az Anna-lakot Telki és Nagykovácsi között az 1900-as évek elején építették eredetileg erdészlaknak, mára azonban már kulcsosházként funkcionál. Jelentőségét növeli, hogy világhírű vadászfestőnk, a Fekete István regények illusztrátora, Csergezán Pál is ebben az épületben alkotott. A házat több turistaút is érinti, itt halad keresztül a Budai Zöld Túra és több Pilis Bike kerékpártúra is.

Az épület a korszerűsítés előtt 10 fő számára tudott szálláslehetőséget biztosítani. A mostani fejlesztésnek köszönhetően már négy szoba alkalmas éjszakai szállásra, a pótágyazás lehetőségével pedig akár egy kisebb iskolai osztály (20-22 fő) többnapos környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet. Az épület állapota a jelenlegi igényeknek már nem felelt meg ezért korszerűsítették és bővítették a vizesblokkokat, a szobák bútorait felújították, az elhasználódott konyhabútort pedig lecserélték. Kijavították a nyílászárókat és a kerti kiülőket, a vakolat javítása után elvégezték a festési munkálatokat is. A környezettudatosság jegyében a ház elektromos rendszerének korszerűsítését is elvégezték, így a korábbi aggregátorral előállított áram helyett most már az épület tetején elhelyezett napelemek biztosítják az energiaellátást. „A turistaház fejlesztések egyik legfontosabb célja, hogy minél több ember számára nyíljon ki a természet és tapasztalják meg, hogy milyen reggel madárcsicsergésre ébredni”, mondta Petényi Mirkó az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója a megújult Anna-lak átadóján.

Az utóbbi időszakban az Anna-lakon kívül még két turistaház is megújult a Pilisben. A Budakeszi Arborétum területén található egykori romos Arborétum faház egy 160 négyzetméteres szaletlit kapott, és megújult az arborétum elektromos ellátása, mivel a saját, több évtizede létesített vezeték méretezése a megnövekedett igények kielégítésére már nem volt elegendő. A Kőhegyi Czibulka János Menedékházat pedig egy új, földbe süllyesztett, hermetikusan záródó ajtóval ellátott ciszternával szerelték fel, a meglévők pedig felújításon estek át. Ezek a ciszternák szolgálják a ház vízellátását az esővíz összegyűjtésével, vezetékes víz kialakítására ugyanis nincs lehetőség. A felújítás az épület tetejét is érintette, hiszen a kiépített napelemrendszer megújuló forrásból biztosítja a turistaház áramellátását. A három szálláshely korszerűsítése, felújítása összesen 55 millió forintból valósult meg a Pilisi Parkerdő Zrt., az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ együttműködésében.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds