Skip to main content

Megnyílt a Zemplén első turistaház-komplexuma

Megnyílt a Zemplén első turistaház-komplexuma

A 34 férőhelyes modern turistaház osztálykirándulásokat, családokat és baráti társaságokat is vár

Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) néven, a Pálházi Erdei Vasút szomszédságában a térség legfejlettebb turistaházát hozta létre az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. A beruházás a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül, mintegy 450 millió forint költségvetési támogatás felhasználásával valósult meg. A számos épületből álló oktatási és turisztikai központ több célt is szolgál, hiszen erdei iskolai és szálláshely szolgáltatásokat nyújt interaktív erdei környezeti ismeretterjesztéssel egybekötve. A létesítmény-együttes a szabadidő többféle eltöltését teszi lehetővé, így például a Muflon Központban berendezett kiállítás megtekintése mellett a vendégek részt vehetnek az erdei iskolai foglalkozásokon, bejárhatják az erdei tanösvényt, de a pálházi JóBringa elektromoskerékpár-kölcsönző szolgáltatásainak köszönhetően erdei biciklitúrákon is tekerhetnek.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. beruházásában született újjá a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomásához közeli épületcsoport. A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) névre keresztelt komplexum a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság területén, a Zempléni-hegység szívében lévő kihasználatlan épületek újragondolásával jött létre. A cél egyrészt az volt, hogy új funkciót kapjon a terület, másrészt az erdőgazdaság egy olyan attrakciót akart létrehozni, amiért megéri a Kőkaputól tovább utazni a kisvasúttal.

A RÖNK különlegessége, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik, egy mini skanzenben bemutatva a stílusjegyeket. A szálláshely, valamint a kiállítási és foglalkoztató épület környezetét egyebek mellett kútház, harangláb és fogadókapu is színesíti. A szálláshely 34 férőhelyes, ezért alkalmas osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is. „Csak színes, színvonalas és versenyképes programokkal lehet a fiatalokat megszólítani, amivel az erdőjárás, a kirándulás és egy turistaszálláson való pihenés „trendi” dologgá válik”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A komplexum része a kiállítási és foglalkoztató épület, amelynek kutatószobájában lehetőség van az élő- és élettelen környezet vizsgálatára, a foglalkoztató teremben pedig akár kisebb létszámú konferenciákat is lehet tartani. Az épület legérdekesebb része a kiállítótér, ahol a Zempléni-hegység jellemző vadfajáról mintázott Muflon Marci vezeti körbe az érdeklődőket. A látogató sétát tehet az erdőben és felfedezheti élővilágát, körülnézhet egy életnagyságú vadászlesből, vagy lábnyomda révén megismerheti az erdei állatok nyomait. Van lehetőség játszani az Erdei kisokos fantázianevű érintőképernyős játékfalon, megnézni a Rovarlaktanya lakóit, valamint a padlón levő térképet tanulmányozva megtervezni a túrákat a Zempléni bakancslistán. Az épületek mellett egy játszótér is várja a gyerekeket.

Mivel a RÖNK a Zempléni Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es védettségű területén épült fel, így fontos volt, hogy a beruházás során minél inkább támaszkodjanak a meglévő infrastruktúrára. Ennek egyik eleme, hogy a vízellátást fúrt kúttal oldották meg. Az épületek az áramellátáshoz szükséges elektromos- és előírt védelmi rendszereken kívül behatolásvédelmi és videokamerás megfigyelő rendszert, valamint informatikai hálózatot kaptak, melyhez az internet mikrohullámon – műholdon keresztül – érkezik. A mozgáskorlátozottak igényeinek is megfelelő komplexum megépítését az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében támogatta.

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ nem csupán a bakancsos túrázók számára készült, hiszen a Zemplén és a Felső-Tisza térsége egy sor aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál. A sárospataki, füzéri és a regéci vár is egészen közel van, a vízi kalandok szerelmesei a felső-tiszai nyaralóhajózás tokaji központja mellett a Bodrog és a Hernád hullámait is élvezhetik. A bringások sem maradnak élmény nélkül, hiszen a RÖNK-kel egy napon indult el a JóBringa e-bike kölcsönző szolgáltatása a turistaházhoz közeli Pálházán. A kerékpárkölcsönző sporteszközeinek beszerzését az Interreg Szlovákia-Magyarország Európai Uniós támogatás finanszírozta az Innocult nevű projekt keretében.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds