Skip to main content

Még tart a Barlangok hónapja, izgalmas programok várnak országszerte

Még tart a Barlangok hónapja, izgalmas programok várnak országszerte

Bírod a szűk, sötét és nyirkos helyeket? No és a denevérekkel hogy állsz?

Még két hétvége vár telis-tele barlangolós programokkal márciusban! Ne hagyd ki a lehetőséget, hiszen több túra belépőjéhez most kedvezményesen juthatsz hozzá, sőt a kedvezményes jegyárakon túl, a Barlangok hónapja program keretében több olyan barlangba is bejuthatsz, amely máskor zárva van a kíváncsi szemek elől, illetve olyan extra információkkal is gazdagodhatsz, melyekről máskor nem esik szó. A különleges barlangi találkozókra még néhány nap áll rendelkezésre, ne szalaszd el a lehetőséget!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Barlangolós barlangolás Bakonybél környékén – március 19., szombat 10:00 óra

A geotúra-sorozat következő állomása Bakonybélbe, a Borostyán-kúthoz, a Magas-Bakony szívébe vezet.

A geotúra-sorozat olyan útvonalakon halad, melyek kevésbé ismert látogatható barlangokat érintenek. A mindössze 7 km hosszú, kultúrtörténeti értékeket, változatos élőhelyeket, különleges sziklaalakzatokat, barlangokat, pazar kilátó pontokat felvonultató Boroszlán tanösvény a sok látványos helyszín mellett gazdag téma kínálattal kényezteti a túra résztvevőit.
Az Odvas-kői-barlang a Bakony legrégebben dokumentált barlangja, amely keletkezésének nem mindennapi körülményeire a túra során derül fény. Ráadás program: A túra után lehetőség nyílik egy kis medvehagyma szedésre a túravezető által kijelölt nem védett területen.

Ha kíváncsi vagy mit rejt az Odvas-kői-barlang, kattints a részletekért!

Kedvezményes látogatás a Csodabogyós-barlangban – március 26., szombat 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 óra

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik kihasználják a szombati kedvezményt és ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként!

Az alaptúra népszerűségét jól mutatja, hogy ezen a napon egymás után öt időpont is meghirdetésre került, így szélesebb közönség számára is elérhetővé válik ez az izgalmas barlangtúra.

Találkozó Balatonedericsen, csatlakozz a Csodabogyós-barlangtúrához!

Barlangleső geotúra az Ördög-árokban – március 26., szombat 10:00 óra

Az idei barlangolós túra-sorozat legattraktívabb záró helyszínén a barlangok valóságos paradicsomának kapuja nyílik meg, mely a vadregényes Ördög-árokba vezet. A geotúra különlegessége, hogy csaknem teljes nyomvonala egy időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. Bakonyoszlop felől az Ördög-árok leglátványosabb szakaszán a 9 km hosszú szurdok-járás felejthetetlen élmény, a vissza vezető úton is az újdonság erejével hat.

A völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreg tárul fel, melyek közül a leglátványosabb, a túra csúcspontját képező Sürü-hegyi Ördög-lik. A kevesek által ismert 3 szintes barlang igazi csemege a természetjáróknak, barlangászoknak és geológusoknak egyaránt!

Fedezd fel te is az Ördög-lik titkát, jelentkezz a túrára!

 

Aggteleki Nemzeti Park

Márciusban az aggteleki barlangtúrák a felnőtt jegyek árából 25% kedvezménnyel látogathatók:

  • március 1-31. között a Baradla-barlang aggteleki- és jósvafői rövidtúra, valamint Baradla-barlang vörös-tói középtúra
  • március 19-én a Baradlamanó túrán Jósvafő

A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 30 km összhosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, melynek 8 km-es szakasza, a Domica-barlang, Szlovákia területe alatt húzódik. A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is kiemelkedő – legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott – barlangtani értéke.

Baradla-barlang aggteleki- és jósvafői rövidtúra, valamint Baradla-barlang vörös-tói középtúra – március 1-31., minden nap

A Baradla-barlang három különböző szakaszán vezető túra a barlang különböző arcait mutatja meg, különböző hosszúságú túrákon enged betekintést a páratlan föld alatti világ képződményeinek világába.

Járd végig mindhárom túrát kedvezményes belépőkkel!

Baradlamanó túra a Baradla-barlangban – március 19., szombat 10:30 óra

Mesés barlangtúra a Baradla-barlang jósvafői szakaszán. A program előzetes bejelentkezéshez (március 18. munkaidő végéig) kötött.
Hallottál már arról, hogy létezik egy elvarázsolt, föld alatti Meseország? Ha kíváncsi vagy arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, akkor tarts velünk e mesés barlangtúrán, ahol a Baradla manó bemutatja a birodalmát. Kifürkészheted a mélység titkait, az Óriások termében zenét hallgatva csodálhatod meg a szebbnél szebb cseppköveket.

Tarts Baradla manóval, jelentkezz a túrára!

Bükki Nemzeti Park

Denevérlesen a Szent Istvánbarlangban, tematikus barlangi túra – március 26., szombat, 09:00 óra

Pillants bele a denevérek különös világába a „Denevérlesen” programon. Ezen a túrán még többet megtudhatsz a barlang élővilágáról, az itt telelő „bőregerek” életéről és azok védelméről. A túrán az is kiderül, vajon miért keresik fel a barlangokat a denevérek, miként vészelik át a tél viszontagságait, mivel táplálkoznak, hogyan segítik a barlangkutatók munkáját. Ha szerencsétek van, még függeszkedő példányokkal is lehet találkozni!

Készülj a denevérek látogatására!

Extrém overálos barlangtúra a Létrásivizesbarlangban, nehéz barlangtúra fizikai kihívásokkal – március 26., szombat 09:00 óra

A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, sportos felnőtteknek szól leginkább. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést igényel. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít. A barlang hossza 3737 méter, mélysége közel 60 méter és van benne egy közel 30 négyzetméter kiterjedésű tó is. A barlangok hónapja alkalmából a jegyekhez még kedvezményes áron juthatsz hozzá!

Elég extrém vagy? Tedd próbára bátorságodat a Létrási-vizesbarlangban!

Duna-Dráva Nemzeti Park

Barlangi földrajzóra az Abaligeti-barlangban – március 20., vasárnap 16:00 óra

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, amely gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. A mindenképpen izgalmasak ígérkező programon a gyerekek és az érdeklődő felnőttek megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával. Ha csatlakozni kívánsz, mindenképp jelentkezz előzetesen!

Ismerkedj meg te is az Abaligeti-barlang legendáival!

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Extra kedvezmény a Mátyás-hegyi-barlangban! – március 1-31., minden hétköznap

Igazi kalandtúrákon vehetsz részt a Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. A Barlangok hónapjában hétköznapi napokon a felnőttek kedvezményes jeggyel vethetnek részt az alaptúrán!

A barlangban nincs kiépített útvonal, a túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de a részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, csak sportos hozzáállás. A szükséges felszerelést – overallt, sisakot és fejlámpát – a helyszínen megkapod.

Kalandozz a Mátyás-hegyi-barlangrendszerben kedvezményesen - jelentkezz most!

Felfedező túra a Szemlő-hegyi-barlangban – március 18., 25., péntekenként 15:00 óra

A népszerű Szemlőhegyibarlangban igazi mesevilág, „földalatti virágoskert” vár! Péntekenként különleges barlangi túrákhoz tudsz csatlakozni: a kalandos barlangtúrán a szokásos alaptúrától eltérően rendhagyó módon a túra az Örvény-folyosón keresztül ér a felszínre. A programhoz kapcsolódik egy kihagyhatatlan 3D filmvetítés is a barlangok világáról.

Érdekel a földalatti virágoskert és a különleges 3D-s vetítés? Csatlakozz a túrához!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds