Skip to main content
Blog

Medvehagyma lázban ég az ország

By 2023.04.13.április 14th, 2023No Comments

Már lassan egy hónapja tart a medvehagyma – népies nevén sásihagyma – szezon, amely sok kirándulót csábít az erdőkbe. Ez nem is csoda, hiszen a természet zöld aranya többek között fokozza az étvágyat, vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása van, valamint a magas C-vitamin tartalma javítja a szervezet ellenálló-képességét. A profik ezekben a tavaszi hetekben csak úgy lubickolnak a medvehagyma kulináris élményében, de ha te eddig csak távolról szimatoltad meg a medvehagyma étvágygerjesztő illatát, vagy csak a bolti pogácsában találkoztál vele, akkor most hétvégén az ország két pontján is medvehagyma-fesztiválon ismerheted meg minden oldaláról ezt a fűszer- és gyógynövényt.

Sajnos a szókincsünk sokkal szűkebben képes az ízeket leírni, mint a szánk. Ha mégis megpróbálnánk szavakba önteni azt, hogy miért is más a medvehagyma, akkor talán a friss és a fokhagymás melléknevek jutnának eszünkbe. Utóbbi azonban egy picit képletes, ugyanis pont a fokhagyma ereje, maró illóolaja hiányzik ebből a levélből, amit tíz évvel ezelőttig szinte alig ismert valaki itthon, legfeljebb a tapasztalt gyűjtögetők szedték a kosarukba. Azonban az új gasztrotrendeknek, illetve a természetjárás térhódításának köszönhetően egyre többen fedezték és fedezik fel maguknak ezt a különleges erdei növényt.

Hazánkban számos helyen, meghatározott feltételek mellett gyűjthető a medvehagyma. A három legfontosabb szabály, hogy még véletlenül se keverjük össze a hozzá hasonló mérgező gyöngyvirág levelével, ne szedjük védett területen, valamint ne tépjük ki tövestül a talajból. És mit is kezdjünk azzal a rengeteg – legfeljebb 2 kg személyenként – medvehagymával, amit leszedtünk? Ez az igazi kérdés, mert sajnos ezt a csodanövényt nem igazán lehet hosszú távra tartósítani, a másik pedig, hogy hőkezelésre szinte minden olyan tulajdonsága eltűnik, ami a lényegét jelenti. Viszont nem kell megijedni, van élet a pogácsán túl is. Az pedig, hogy a medvehagyma szinte csak nyersen ehető, egyáltalán nem rossz hír, hiszen jóformán mindenhez megy, amihez passzolna a hagyma, a fokhagyma vagy az újhagyma.

Ha pár hétre mégis szeretnénk ennek a páratlan növénynek az esszenciáját üvegbe zárni, akkor két tanácsunk is van. Az egyik a pestósítás, a másik pedig a fűszervaj készítése. Mindkét esetben a zsiradék az, ami megtartja és közvetíti az ízeket. A kétféle zsír két teljesen különböző módon konzerválja a levelek erős aromáját, de mindkét átmeneti tartósításban közös, hogy az utólagos felhasználásuk szinte univerzális. Nemcsak tésztára, natúr húsokhoz jó, de egy átlagos főzeléket, levest is felturbózhatunk vele, nem is beszélve a salátákról, a szendvicsekről és a sült zöldségekről. Ha pestót készítünk, akkor alapból a bazsalikomot és a fokhagymát együtt cseréljük le a medvehagymára. Minden más hozzávaló – fenyőmag, olívaolaj, parmezán, só, bors – marad, de akár további ízesítők is hozzáadhatók. Azonban érdemes valamilyen „hígító” zöld levelet – például petrezselymet, spenótot vagy zsenge reteklevelet – is használni, mert a medvehagyma sokkal karakteresebb. Ugyanakkor fűszervaj készítése esetén, a hőkezeléssel ellentétben a turmixolástól a medvehagyma íze még harsányabb lesz, a vaj pedig harmonikusan lágyítja ezt az aromabombát. Ebben a formájában meglepően sokáig eláll, és meg is marad az ereje.

Sikerült kedvet csinálnunk ahhoz, hogy jól bemedvehagymázz? Ha igen, akkor megmutatjuk, hogy hol találod a hétvégén a sásihagyma legmenőbb helyeit Magyarországon.

Medvehagymás napok Bakonybélben

2023. április 15-16-án tizennegyedik alkalommal rendezik meg Bakonybélben a Medvehagyma napokat. A látogatók különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét.

Program:

 • 10:15 Vezetett túrák medvehagyma-gyűjtéssel összekötve (4, illetve 10 kilométeres túra) – Indulás a Faluház elől (Pápai utca 7.)
 • 12:00 Kapunyitás a Tájházban (Fő utca 15.) – Medvehagymás ételek készítése, kóstolása
 • 14:00 Előadás a Bakonyban fellelhető gyógynövényekről
 • Szombaton skótdudás, vasárnap tangóharmonikás szórakoztató műsor
 • 18:00 Kapuzárás

Medvehagyma Fesztivál Orfűn

Szintén 2023. április 15-16-án tartják a XVIII. Medvehagyma Fesztivált Orfűn. A szervezők a rendezvényen az ökotudatosság, illetve a környezeti nevelés mellett a helyi termékekkel ismertetik meg a látogatókat.

Helyszínek:

 • Mecsek Háza
 • Medvehagyma Ház
 • Natúra Panzió és Apartmanház
 • Orfűi Kézműves Egyesület Alkotóháza – Orfűi Malmok
 • Orfűi Malmok
 • Muskátli Vendéglő és Kemencés udvar
 • Tóvidék Helyi termékek piactér

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds