Skip to main content

Már Békásmegyer is várja a futás szerelmeseit

Már Békásmegyer is várja a futás szerelmeseit

Újabb futókört adtak át az Aktív Magyarország Program részeként

2020. szeptember 3-án ünnepélyes keretek között avatták fel az új, egy kilométer hosszú, rekortán borítású békásmegyeri futókört, amely az „Országos Futópálya-építési Program” támogatásával készült. A nemzeti színű szalagot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) elnöke, valamint Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar válogatott gátfutó közösen vágta át.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a SZEOSZ bevonásával Országos Futópálya-építési Programot hirdetett 2019-ben. Az Aktív Magyarország Program keretében a Kormány 350 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított futókörök építésére, helyszínenként legfeljebb az összköltség 50%-ának erejéig. A meghirdetett pályázatra Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is sikeresen pályázott, így a projekt keretében közel 130 millió Ft értékben készült el az 1 km hosszú, 120 cm széles rekortán borítású futópálya a Táncsics Mihály utca, Lukács György utca és Ezüsthegy utca által körülhatárolt területen. A sikeres pályázaton 50 millió Ft támogatást nyert el a kerületi önkormányzat, melyhez közel 80 millió Ft saját forrás biztosított. A program eredményeként az óbudai pálya a negyedik az országban, amely idén elkészült.

Dr. Kiss László polgármester megnyitó beszédében elmondta, amikor egy város élhetőségéről beszélünk, akkor nem csak a közlekedésről vagy a faültetésről kell szót ejteni, hanem a sportolási lehetőségekről is. „Akik ki szeretnének mozdulni, egészségesebben szeretnének élni, és a szabadidejüket máshogy is el szeretnék tölteni, mint a televízió előtt ülve, azok mostantól ezt kulturált és szervezett keretek között tehetik meg. Ugyanis úgy tud otthonunk lenni Óbuda-Békásmegyer, ha azok, akik arra vágynak, hogy sportolhassanak, meg tudják ezt tenni megfelelő keretek között. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ennek a projektnek a megvalósításában, és remélem, hogy még sok, kormányzattal közös fejlesztés indulhat a kerületben.”

„Hazánkban elkerülhetetlen egy szemlélet- és életmódváltás, amely egészségesebb társadalmat eredményez. Ahhoz, hogy a változás létrejöjjön, megfelelő infrastruktúrára van szükség. A futópálya koncepcióját még Bús Balázs volt kerületi polgármesterrel alakítottuk ki, amit a jelenlegi vezetés – sok más önkormányzattal ellentétben – nem állított le, hanem biztosította a szükséges forrásokat a befejezéshez” osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „Nagyon bízom abban, hogy a kerületi lakosok örömmel fogják ezt a pályát használni, és remélem, hogy még sok sikeres közös programunk lesz akár a III. kerülettel, akár más városokkal, kerületekkel. Hiszem azt, hogy ha az emberek egészségesebbek és boldogabbak lesznek, akkor élhetőbbé válik az egész ország”, fejezte be a kormánybiztos.

Ezt követően Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, hogy ő a pályázatokat elbíráló csapat vezetőjeként vett részt a projektben. „Összesen 17 nyertes futókör pályázatunk van, melyből idén tízet kell átadni. A pályázatnak feltétele, hogy a futókör mindig ingyenes legyen, nyitva legyen, és folyamatosan karban legyen tartva. Emellett évente négy eseményt kell itt szervezni azért, hogy rendszeresen megmozgassuk a környék lakóit. A sport ugyanis az egészség egyik alapköve.”

Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar válogatott gátfutó a megnyitón elmondta, hogy sportolóként, atlétaként és sportot szerető állampolgárként mindig örömmel vesz rész az ilyen típusú átadó ünnepségeken. „Bízom abban, hogy ez a szép új pálya hamar benépesül, esetleg különböző futókörök alakulnak itt, és ezzel minél több helyi lakos áldoz majd a sport szeretetének”, fogalmazta meg jövőbeni reményeit a sportember.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds