Skip to main content

Magyarország legnagyobb mászóterme nyílt meg Kőbányán

Magyarország legnagyobb mászóterme nyílt meg Kőbányán

Egy világszínvonalú mászó- és oktatóközpont az új olimpiai sportág rajongóinak

2.300 négyzetméteren, egy húsz éve használaton kívül gyárépületben nyitotta meg kapuit Kőbányán a MAG47, amely hazánkban egyedülálló lehetőségeket teremt a sportmászás szerelmeseinek. A létesítmény különlegessége az a 26 méter magas torony, ahol az országban először fedett térben gyakorolhatnak az ipari alpinisták. Az összesen 500 millió forintból megvalósuló beruházást az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 50 millió forinttal támogatta.

A mászósport, mint hivatalos sportág, alig harminc éves. Bár a sziklák óriási közösségeket vonzanak több száz éve, a műfaj csak a műfalnak köszönhetően került be a sportágak közé a 80-as években. Az első világbajnokságot 1991-ben szervezték, idén pedig kísérleti jelleggel már három (boulder, nehézségi és gyorsasági) számban is bekerült az olimpiai sportok közé. A sziklamászás az infrastrukturális adottságai miatt nem tekinthető „látványos” sportnak, a láthatóságot szinte csak az interneten terjedő vírusvideók és fotók adják. Azonban ezeken nem látható, hogy a sportág mekkora tömegeket ér el, mozgat meg, a mászás szinte kizárólag extrém sportként jelenik meg a köztudatban. A mászótermek többek között ezen a tendencián kívánnak változtatni, azaz, hogy a sportágat biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá és szélesebb tömegek számára is elérhetővé tegyék.

A MAG47 egy korábbi magtár és konzervgyár épületből lett kialakítva. A teremben található galérián a mászók 9 és 11 méter magasságú utak közül választhatnak, a szuterén szinten hamarosan 5 méter magas boulder mászófalakat is kialakítanak. „Különlegesség, hogy a sportmászó falak mellett egy 26 méter magas tornyon az ipari alpinisták fedett körülmények között is gyakorolhatnak, így az építőipar számára is fontos lehet ez a létesítmény. A jövőben az épület külső falait via ferrata gyakorlásra és oktatásra is lehet majd használni, a még üresen álló termekben pedig jógafitnessz és más kulturális rendezvényeket lehet majd tartani”, mondta Kővágó Károly, a mászóterem egyik megálmodója, ügyvezető igazgatója.

A teljesen légkondicionált, padlófűtéssel is ellátott épület 500 millió forintos beruházása nagyrészben magántőke bevonásával jött létre, de mivel a mászás hazai sportszakmai szerepe egyre jelentősebb, így ennek a létesítmények a létrejöttét a magyar kormány is támogatta. „Ez az együttműködés része az Aktív Magyarország programnak, melynek keretében az elmúlt két évben többek között 30 mászóterem, 32 sziklamászó és 7 via ferrata útvonal építését támogattuk. Ezek közül két terem, a miskolci Factory Aréna és a budapesti MAG47 kapott kiemelt támogatást”, mondta el Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy rendkívül fontosnak tartja ezeket a fejlesztéseket, melyek a fiatalok számára a virtuális világnál izgalmasabb és egészségesebb szórakozási lehetőségeket teremtenek.

A 2020-ról idénre elhalasztott tokiói olimpián a sportmászás már mind a három szakággal képviselteti magát. Ehhez igazodva a MAG47 az ország első olyan mászóterme lett, ahol mindhárom versenyszám szerelmesei kipróbálhatják magukat. Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy a mászóterem a március óta tartó próbaüzeme során már bizonyított, hiszen egy gyorsasági sportmászó versenyt rendeztek meg sikeresen, és további kettőt terveznek még 2021-ben. A MAG47 gyorsmászó útjai hazánkban egyedüliként teljesítik a Nemzetközi Sportmászó Szövetség (IFSC) előírásait. „Az utóbbi két évben olyan dolog történt a sportmászás magyarországi történetében, ami példátlan. Ezekért a fejlesztésekért minden mászó hálás lehet”, emelte ki az elnökasszony, utalva az állami oldalról elindult fejlesztési kezdeményezésekre. „Ezeknek köszönhetően 2020-ban 43 tagegyesületünk és 1.500 igazolt mászónk volt, ezek a számok mára 56-ra és 3000-re növekedtek.”

Nemzetközi példákat nézve a helyi önkormányzatok nagyon sok esetben támogató magatartással állnak a sportmászás mellé. Ilyenek például a városi terek sport jellegű fejlesztései (például a hídpilléreken elhelyezett boulder pályák, vagy a sportpályákon épített műfalak), melyek a mászósport elérhetőségein kívánnak javítani a lakosság számára. Ez a támogató fellépés jellemezte Kőbánya vezetését is. Radványi Gábor, a Kőbányai Önkormányzat sportért felelős alpolgármestere elmondta, hogy leginkább adminisztratív feladatokban tudták támogatni a MAG47 megvalósulását. „Ma még legtöbbeknek a kőbányai sör vagy Deák Bill Gyula jut eszükbe Kőbányáról. Bízom benne, hogy egy év múlva már sokan a mászóterem miatt fogják emlegetni a kerületünket”, mondta az alpolgármester.

Kovács András, a területet tulajdonló Indotek Group ingatlanértékesítési igazgatója szerint példamutató az a céltudatos, előremutató munka, amit a MAG47 megálmodói letettek az asztalra az elmúlt években. „Sportemberként bízom benne, hogy ennek a teremnek köszönhetően a 2024-es párizsi olimpián már magyar sportmászókért is szurkolhatunk majd.”

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds