Skip to main content

Legendás látnivalók Magyarországon

Legendás látnivalók Magyarországon

Midig érdekeltek a legendák és rejtélyek? Szoktál azon gondolkozni, hogy vajon igaz-e egy-egy monda, vagy csak az emberek fantáziája lódult meg, ezzel még misztikusabbá és érdekesebbé tették a településük látnivalóit?

Ha nem tudod hol pihent meg a legenda szerint Szűz Mária miután bánatában Jézus halála után világgá indult, vagy hogy hol dobbantott Szent László lova, ahonnan gyógyító víz tört a felszínre, akkor a lenti blogbejegyzést mindenképpen el kell olvasnod!

Ezekre, és még más izgalmas legendákra is fényt derítünk! Izgalmakban nem lesz hiány!

Ha pedig kedvet kaptál személyesen megnézni ezeket a legendás helyeket, akkor nincs más dolgod, mint elolvasni a túraajánlónkat, bakancsba pattanni,  letölteni a telefonodra a GPX fájlt és elindulni!
Mi már mindent előkészítettünk neked, hogy könnyedén megtaláld ezeket a varázslatos helyeket!

Szent László-hasadék és forrás

A monda szerint 1091-92-ben Szent László királyunk Szentkúton vívott meg a moldvai kun sereggel, akik a völgyben körbekerítették őt és csapatát, így víz nélkül maradtak. A király elindult vizet keresni serege számára Szög nevű lovával. Amikor egy szakadékon átugrottak, a ló patkónyomából víz tört elő, ahogy a sziklafalból is, amelyet Szent László kardjával megérintett. A hasadékban a mai napig többen is felfedezni vélik a ló patkónyomát.
Az 1960-as évek végéig csordogált itt a csodavíz, amiben a szembetegségekben szenvedők fürösztötték arcukat a gyógyulás reményében.

A szurdoktól nem messze találod Magyarország legfontosabb kegyhelyét, a Mátraverebély-Szenkút Nemzeti Kegyhelyet, ami a 11. század óta számos gyógyulásra vágyó zarándoknak adott úti célt és nem utolsó sorban reményt.

Ha szeretnéd felfedezni a Cserhát ezen részét, akkor kattints az alábbi túraleírásra!

Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

Boszorkány-kő

Talán nem meglepő, hogy léteznek olyan legendák is, amik arról szólnak, hogy a boszorkánysággal vádolt nőket egy magasabb sziklaszirtről a mélybe dobták.
Nálunk is van egy ilyen hely, amit nem nehéz kitalálni hogy hívnak… Boszorkány-kő!
Ez a bazaltvulkanizmus jelenségeit és a vulkáni tevékenység nyomait is rejtő 571 méter magas bazaltkő a Salgó várától nem messze található, amihez egy tanösvény is vezet.

A Salgó várához és a Boszorkány-kőhöz navigáló túránkat itt találod!

Cserháti vulkánok nyomában – Salgó vára és a Boszorkány-kő

Bükkszentkereszti gyógyító kövek

Úgy tartja a legenda, hogy Jézus halála után Szűz Mária zarándokútra indult a világban. Az út során eljutott hazánkba is. Mikor Bükkszentkeresztre ért, leült megpihenni egy, az erdő rengetegében található kőre, ami azon nyomban megpuhult, és ezzel megőrizte Szűz Mária ittlétének nyomait. A követ és körülötte lévő társait zarándokok százai keresik fel minden évben a gyógyulás reményében.

Az ezotériával foglalkozók szerint létezik a Bükkben egy úgy nevezett energia háromszög. A mérések után arra jöttek rá, hogy a háromszög csúcsain lévő helyeken a legnagyobb az energia kisugárzása. Nem meglepő módon ennek a háromszögnek az egyik csúcsa az a kő, ahol egykoron Szűz Mária megpihent.

Akár gyógyulni vágysz, akár csupán csodálatos helyeken szeretnél kirándulni, ez a te helyed!

Út a gyógyító kövekhez

Babás szerkövek

A Nyugat-Mecsekben lévő szerkövekhez a magyar Capulet és Montague viszály kicsit módosított története kapcsolódik. Egykor Pécsen élt két egymással örökösen versengő család. Egy napon egy szegény koldus meglátogatta őket, de mindkét család elzavarta őt, aki ezért cserébe megátkozta őket. Az átok így szólt: „Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!” Történt aztán egy szép napon, hogy a két család lánygyermekei ugyanazt a dátumot tűzték ki esküvőjük napjául. A templomi frigy a Jakab-hegy pálos kolostorában történt, ahol útközben összetalálkozott a két család, de egyik sem akart kitérni a másik elől, mondván inkább kővé válnak, minthogy félreálljanak. Végül így teljesedett be a koldus átka, hiszen a monda szerint a két család nászmenete azóta is ott strázsál.
Hogy a monda igaz-e vagy sem, azt döntse el mindenki saját maga, de az biztos, hogy ezek a szerkövek egyedülállóak!

Ezeket a formációkat az alábbi 11 km hosszú túrán is megcsodálhatod!

A Nyugat-Mecsek gyöngyszemei

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds