Skip to main content

Láncfűrésszel adták át a Tisza-tó két új kilátóját

Láncfűrésszel adták át a Tisza-tó két új kilátóját

Két új vízitúrás kilátóval gazdagodott a Tisza-tó

Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó Poroszlói medencéjében. A Békatutaj Egyesület által épített kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét. Az építés és az átadás története sem szokványos.

A Tisza-tó környékén a kétezres évek derekán tíz kilátó is állt, azonban ezek az építmények az elmaradozó karbantartások miatt rövid idő alatt használhatatlanná váltak. Mikor szóba került a kilátók újjáépítése, a tervezők más koncepció mentén álltak neki a kivitelezésnek. Ennek révén a kilátók egyúttal a poroszlói medencében ritkának számító vízitúrás pihenőhelyként is funkcionálnak.

A tornyok olyan jellegzetes, védett madárfajokról lettek elnevezve, melyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett (régebbi neve Ravasz-háti kilátó).

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. Az építők a kivitelezés során komoly kihívásokkal néztek szembe, ugyanis télen a Tisza-tó vize 1-1,5 méterrel alacsonyabb a megszokottnál, így a hagyományos partvonaltól befelé métereken át csak iszapos területet találunk. Ezen az ingoványos területen kellett eljuttatni a vízbe a kilátók 8 tonnányi faanyagát, amit végül egy direkt, erre a célra készített, aggregátorral ellátott vaslemez-szánkóval oldottak meg.

A 35 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatta. Annak érdekében, hogy ezek a kilátók ne juthassanak korábbi társaik sorsára, a Békatutaj Egyesület közösségi finanszírozó kampányba fogott. „Erőfeszítéseink sikerrel jártak, a környéken 15 szolgáltatót sikerült meggyőznünk arról, hogy segítsenek a kilátók karbantartásában”, mondta Hajdú Dániel, a Békatutaj egyesület Elnöke. A résztvevők rendszeres pénzadománnyal vagy saját emberi erővel fognak segíteni a kilátók állagmegóvásában. A kilátók átadását a megszokottól eltérően egy faragott faléc láncfűrészes átszelésével ünnepelték.

A kilátók GPS koordinátái:

Fattyúszerkő kilátó: 47°37’24.00″É 20°39’58.55″K
Bölömbika kilátó: 47°36’13.41″É 20°38’34.32″K.

Fotók az új kilátókról és az átadóról:

További híreink

Nézz szét túráink között!

Ökotúra Vendégház és Kemping

Hortobágy községben, a világörökségi műemlékek (kőhíd, csárda, Pásztormúzeum) közelében, hatalmas fák árnyékában várjuk a sátras, hátizsákos, bakancsos turistákat. Családi vállalkozásunk...

gyalogoskönnyű56 főHortobágyHortobágy

Tiszaigari Arborétum Kulcsosház

A Tisza-tó közelében található, az év minden napján látogatható Tiszaigari Arborétum, az egykori tiszai magasártér jellemző ligeterdeinek mára erősen átalakított...

gyalogoskönnyű16 főTisza-tóTiszaigar

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds