Skip to main content

Kun vitézek bivaly háton lopják a csipkét! Ilyet még nem láttál!

Kun vitézek bivaly háton lopják a csipkét! Ilyet még nem láttál!

És valószínűleg nem is fogsz. De kalandparkot, bivalyrezervátumot, tanösvényt, madárlesről színes madárvilágot, kun játszóteret és persze gyönyörű csipkéket biztosan. Mindez Kiskunhalason vár, ahol a tavaly óta megnyitott Csetényi Élménypark az egész családnak természetközeli, tartalmas időtöltést kínál. A város a csipke múzeummal, a termálfürdővel együtt valóban egész hétvégés kikapcsolódást kínál.

Vannak olyan helyei az országnak, ahova egyszer az életben el kell jutni. A Kiskunhalasi Csipkemúzeum egészen biztosan ilyen, hiszen igazi hungarikumról van szó, amely kultúránk fontos részét képezi. Azonban önmagában a múzeum nem ad egész hétvégére programot, viszont az Alföld közepe, a széles Kiskunság számos olyan csodát rejt, amelyről méltatlanul ritkán szólnak az útikönyvek. Adj 3 perc esélyt nekünk, hogy meggyőzzünk: érdemes ide látogatni!

 

Természetközeli kikapcsolódás a Csetényi Kalandparkban

Ha aktív időtöltésre vágysz, akkor Kiskunhalas központjától csupán egy kellemes sétányira található a Csetényi Kalandpark, amely több állat és növényfaj otthonául szolgál. A madarak fészkelő helye mellett, a tó felszínén különleges tanösvény fut keresztül, ahonnan a sűrű nádas mozgalmas életét figyelheted meg. Ezen felül a parkban találhatsz még magas színvonalú kun tematikájú játszóteret, 3 szintes kilátót a csónakázó tavon, egy tíz állomásból álló kalandparkot, valamint egy házi bivaly rezervátumot is.

Kiskunhalas – sokaknak meglepő lehet – a vizek városa. Északi részén található a Sóstó, amely nyáron strandként is üzemel, partján kilátó vár, a Sóstói Parkerdő pedig tökéletes helyszín egy kis kiránduláshoz. A tó körül futó tanösvényen sétálva meglesheted a gazdag állatvilágot.

Nemzeti park a városban

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és országos védelmet élvez a Fejetéki-mocsár. Ez az imént említett Sóstótól 10 perc sétával elérhető, de ahogy minden alföldi településen, itt is érdemes kerékpárral közlekedni. A Fejetéki-mocsár a Duna-Tisza közére hajdan jellemző kiterjedt tőzeges mocsarak és nedves rétek egyik utolsó maradványa. A nemzeti park munkatársai egy 4 kilométer hosszú 5 állomásos tanösvényt alakítottak itt ki, amelynek egy része pallósoron halad, amelyet nem is szabad elhagyni, a saját érdekünkben sem (hiszen a mocsár az bizony süppedős.)

Csipke, fürdő, savanyúmáj

Érdemes Kiskunhalas számtalan egyéb más nevezetességeire is időt szánnod. Mint minden rendes alföldi városban, itt is van termálfürdő: az 50 Celsius fokos gyógyvízzel is büszkélkedő Halasthermál Gyógyfürdő egész évben vár. Ha kulturális programokra vágysz, akkor feltétlenül látogass el  a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeumba, a Thorma János Múzeumba, a Csillagászati Obszervatóriumba, vagy a Végh-kúriába, ahol Diószegi Balázs Munkácsy-díjas festőművész gyűjteményes kiállítása kapott helyet! Petőfi Alföldjének tenegersík vidékét megcsodálhatod a város központjában nemrégiben átadott, 38 méter magas panorámatoronyból, illetve érdemes elsétálnod (vagy gurulnod) a megújult Sáfrik szélmalomhoz, amelyet ugyan műemlékké nyilvánítottak, de a mai napig működőképes! Sok járkálás végén, ha megéhezel, akkor feltétlenül kóstold meg a halasi ételspecialitást, a savanyúmájat, amelyet a kunsági borvidékhez tartozó halasi termőtáj könnyed, üde, friss gyümölcsös ízekben gazdag boraival öblíthetsz le.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds