Skip to main content

Közvetlen bringás vonat indul a Tisza-tóra!

Közvetlen bringás vonat indul a Tisza-tóra!

Turistabarát vasúti szolgáltatások a Bakonyban, a Balatonon és a Börzsönyben is

Számos fejlesztéssel segíti az aktív turistákat a MÁV-START. Közvetlen bringaszállító vonatok indulnak Budapestről a Tisza-tóra, több kerékpárszállító kocsi áll forgalomba a Börzsöny felé, a kirándulóknak kedveznek a bakonyi és gemenci vonalakon, kombinált jeggyel hajózhatunk, vonatozhatunk és buszozhatunk a Dunakanyarban. A Balatonon pedig megmarad a tavalyi év sikerterméke, a Balaton24 és Balaton72 jegytípus.

Bringás vonat a Tisza-tóra Budapestről és Debrecenből

Május 1-jétől a kerékpáros turisták könnyebb utazása érdekében a Tisza-tavat érintő mindhárom vasútvonalon bővíti kínálatát a MÁV-START. A legnagyobb újdonság, hogy május 1-jétől a hétvégi napokon, május 22-től, pünkösdtől pedig a nyár végéig naponta Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:07-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:45-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre, menetideje így odaútban 2 óra 12 perc, a főváros felé pedig 2 óra 20 perc. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik majd 32 darab kerékpárhellyel, de megnövekedett igény esetén akár 80 darab kerékpárhelyet is tudnak majd biztosítani, így ez a vonat javasolt minden kerékpáros utas számára. A közvetlen vonat mellett kisebb kerékpárszállítási kapacitással kétóránként is közlekednek személyvonatok Füzesabony és Balmazújváros között.

Májustól új vonatpár közlekedik Kisújszállás-Abádszalók-Kisköre útvonalon és visszafelé, kisújszállási csatlakozással Debrecen és Budapest felől. Ezzel lehetővé válik a Tisza-tó déli medencéjének gyorsabban megközelítése. A vonat Kisújszállásról 8:40-kor indul és 9:30-ra érkezik Kiskörére. A délelőtti, Karcagról 10:45-kor induló vonat a nyári főszezonon túl, májustól október végéig közlekedik, továbbá új vonat indul Karcag-Tiszafüred-Karcag között a késő délutáni, kora esti órákban, igazodva a kerékpáros turisták igényeihez. A vonat 18:43-kor indul Tiszafüredről Karcagra, ahol csatlakozása van Debrecen irányába.

A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó, a kínálatbővítésnek köszönhetően megfelelő eljutási lehetőség biztosított ezeken az útirányokon át.

Új kerékpárszállító kocsik a Börzsönyben, a Dunakanyarban és a Tisza-tavon

A kerékpárkapacitás bővítése érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át új nagybefogadóképességű kerékpárszállító-kocsivá, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok. Első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba. A Tisza-tó a közismert és kedvelt kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes, és az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg akár hétvégén, akár hétköznap.

Egy jeggyel a Balaton körül és a balatonfenyvesi kisvasúton

Május 1-jétől újra elérhetők lesznek az egy, illetve három napra szóló, korlátlan utazást biztosító Balaton24 és Balaton72 napijegyek, melyek a MÁV-START történetének legsikeresebb nyári termékei lettek tavaly, közel 17 ezer utas váltotta meg azokat. A napijegyekkel a Balaton partján, a Tapolca-Sümeg szakaszon és a balatonfenyvesi kisvasúton közlekedő vonatokon, valamint a Balatonfüred és Tihany között közlekedő Volánbusz járatokon is lehet utazni.

A jegyek ára a tavalyival megegyező, a Balaton24 napijegy 990 forintért, 26 éven aluliaknak 660 forintért; a Balaton72 jegy 2490 forintért, 26 éven aluliaknak 1650 forintért lesz elérhető. Az egy és a három napos jegyek megvásárolhatók a MÁV-START pénztáraiban, a MÁV applikációban, a Balaton24 jegyek továbbá az Elvirán és MÁV-START egyes jegyautomatáiban is.

Dunakanyar napijegy – kombinált jegy vonatra, hajóra, buszra

Október végéig ismét korlátlan utazást biztosít a Dunakanyar napijegy a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART Passnave meghatározott járatain. A Dunakanyar Napijegyet a MÁV-START pénztáraiban, egyes jegykiadó automatákon és a MÁV applikációban lehet megváltani.

Fókuszban a kirándulók – Bakony napijegy, sűrűbben járó vonatok a Gemenc felé

Bakony napijegy szintén korlátlan utazási lehetőséget biztosít a sokak szerint Magyarország legszebb, a Cuha-völgyében három alagúton és két völgyhídon áthaladó vasútvonalán Veszprém és Győr között, valamint a VOLÁNBUSZ kijelölt környékbeli járatain. A vonalon új menetrend szerint, minden korábbinál sűrűbben közlekednek a vonatok Pannonhalma, a festői Cuha-patak, Zirc és Eplény érintésével. A MÁV-Volán-csoport jegytípusának köszönhetően a Bakony népszerű kirándulóhelyei már egyetlen jeggyel elérhetők. Számos vonaton megtalálható nagy befogadóképességű kerékpárkocsi, így a bicikliszállítás is megoldott a kerékpározni vágyók számára a térségben. A Bakony napijegy megvásárolható a MÁV-START pénztáraiban, a MÁV applikációban, továbbá az Elvirán és MÁV-START egyes jegyautomatáiban is.

Már az egri utasok számára is gyorsabb és egyszerűbb a bérletvásárlás. A helyi autóbusz-bérleteket is meg lehet váltani a MÁV applikációjában és a vasúti jegypénztárban.

A kétóránként közlekedő új Gemenc InterRégió vonatokkal a korábbinál sokkal gyorsabb és sűrűbb a vasúti kapcsolat a Baja–Szekszárd–Sárbogárd–Székesfehérvár viszonylaton. Megszűntek a több órás napközbeni és hétvégi vonatmentes időszakok, és egész nap könnyen megjegyezhető, ütemes a szolgáltatás. Sárbogárdon a Gemenc InterRégió vonatok és a Budapest-Pécs InterCity-k között kétóránként biztosított az átszállás. Az InterRégió vonatokon 4, a csatlakozó InterCityken 8 darab kerékpár szállítására van lehetőség. A fejlesztés turisztikai szempontból is előnyös, mert több turistaútvonal elérhetősége javult: Szekszárdnál a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra szakaszhatára vált könnyebben elérhetővé, Pörbölyön a módosítások hatására már a vonatok mindegyike megáll, így a Gemenci erdő és a kisvasút is jobb eléréssel bír, míg Baján az Alföldi Kéktúra szakaszhatáráig lehet utazni.

Mórágyon is újra megállnak a vonatok a Dombóvár-Bátaszék-Baja vonalon, ezáltal a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszhatár megközelíthetősége javul a túrázók számára. A vonatoknak Dombóváron csatlakozásuk lesz az InterCity-khez Budapest felől, illetve felé, Bátaszéken pedig a Gemenc InterRégió vonatokhoz Szekszárd, Sárbogárd és Székesfehérvár irányába.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds